80.000 warmtepompen

hydrotopAls het om verduurzamen gaat, laat Nederland van alle Europese landen alleen Malta en Luxemburg achter zich. “En dat terwijl er zoveel mogelijkheden zijn”, zegt Peter Wagener, voorzitter van de Dutch Heat Pump Association (DHPA), de brancheorganisatie voor warmtepompen.

Op het Nationaal Congres Warmtepompen 2016, in Veenendaal, verzorgde Wagener een sessie met als titel ‘Markt in cijfers, kansen die u niet mag laten liggen’. Zijn bedoeling was om met name installateurs te enthousiasmeren en te wijzen op de marktkansen die warmtepompen bieden. De zaal zat tjokvol, maar een blik op de deelnemerslijst leerde de inleider dat er nauwelijks installateurs aanwezig waren. Wagener liet zich echter niet kennen en gaf een boeiende presentatie.

Hybride

Wanneer je spreekt van marktkansen, moet je natuurlijk een idee hebben hoe de markt zich zal ontwikkelen. Wat zou het uitrolscenario kunnen zijn te aanzien van verduurzaming? In 2020 zullen ongeveer 20.000 warmtepompen de woningbouw ingaan, verwacht Wagener. “We denken dat de markt eerst een tijdlang hybridiseert, zo ongeveer tot 2030. Daarmee heb je de komende jaren de tijd om in versterkte mate aan vraagreductie, aan energiebesparing te doen, veelal door isolatie toe te passen. En er zijn ook maatregelen van de overheid op komst om de warmtevraag te drukken. Met de hybride warmtepomp kunnen we in bestaande woningen een eerste stap zetten richting verduurzaming. Je zou het kunnen zien als een vervroegde, gedeeltelijke elektrificatie van woningen.”

Geef een reactie