80.000 warmtepompen

Kansen pakken

“Vervolgens maken we de stap naar lucht-water. Dit type warmtepomp zal vermoedelijk tot circa 2030 sterk in populariteit blijven stijgen, en na 2030 zelfs het meest toegepaste type zijn”, verwacht Wagener. “Onze aanname is dat grondgebonden warmtepompen in de nieuwbouw leidend zullen zijn en dat daar ook het breedste toepassingsgebied zit. Warmtenetten zijn ook in opkomst. Denk aan microgrids, een oplossing waarbij een grote bodemgekoppelde warmtepomp, al dan niet in cascade, de hele straat van warmte voorziet.”
“De installatiebranche moet de kansen pakken”, benadrukt Wagener. “Praat met je klanten. In sommige gevallen moet je heel old school, net als vroeger, een transmissieberekening maken. Maar je wordt wel beloond met meer omzet, meer werk en een betere verdienste.”

Uitgekauwde markt

De cv-ketel is de grote concurrent van de warmtepomp. Maar hoe lang nog? Wagener: “In 2020 zal nog 80 procent van het afzetvolume in de verwarmingsmarkt bestaan uit cv-ketels. Laten we uitgaan van 320.000 ketels in dat jaar. Dat levert een omzet op van 640.000 euro. Als je op die omzet bij de eindklant 4 procent rendement maakt, verdien je er ruim 25 miljoen mee als sector. Maar die 4 procent halen we niet eens! Dat is een drama. En ik zie dat ook niet meer veranderen. De ketelmarkt is uitontwikkeld en uitgekauwd, het is alleen nog maar volume. Als de installateurs in 2020 80.000 warmtepompen verkopen – dat is een kwart van het aantal cv-ketels – haalt men al een omzet van 480.000 miljoen. Met een rendement van 6 procent komt de winst voor de installatiesector dan uit op bijna 29 miljoen.”

Dumpprijzen

Wagener waarschuwt leveranciers, adviseurs en installateurs de rug recht te houden. “Ik zie nu al dat er warmtepompen tegen dumpprijzen worden aangeboden. Kom op mensen: als je je auto wegbrengt voor een beurt, gaat de garage toch ook niet marchanderen met de prijzen? Stá voor je product en de waarde die het vertegenwoordigt. En dan heb ik het niet alleen over geld” •

Branchevereniging

De DHPA (Dutch Heat Pump Association) is als brancheorganisatie voor warmtepompen voornamelijk actief in de woningbouw. Maar de DHPA is een alliantie aangegaan. “Medio oktober zullen wij op de Vakbeurs Energie een vernieuwde DHPA presenteren”, zegt een verheugde Peter Wagener. “De DHPA zal samengaan met Verac, de Vereniging van leveranciers van airconditioning apparatuur.” In Nederland behartigt DHPA de belangen van de aanbieders van warmtepompen voor de woningbouw. Verac behartigt daarnaast de belangen van de aanbieders van warmtepompen, airconditioningsystemen en koelmachines voor de utiliteit en de industrie.

Geef een reactie