100 Solarteurs

Henri Schoeman (r) op Solar Solutions 2016
Henri Schoeman (r) op Solar Solutions 2016

SunNed ondersteunt installateurs bij de verkoop van PV-systemen aan particulieren en bedrijven. Het gaat goed met de organisatie. Er zijn inmiddels al (bijna) honderd solarteurs aangesloten.

SunNed is een samenwerkingsverband van installatiebedrijven, die samen eigenaar zijn van het collectief. Henri Schoeman is oprichter en directeur van SunNed. Daarvoor zwaaide hij twaalf jaar lang de scepter bij GasNed. “Mijn eerste aandeelhouders waren installateurs van GasNed die geloofden in de mogelijkheden van zonne-energie. Zij hebben gelijk gekregen. Het is niet meer de vraag óf mensen aan de zonnestroom gaan, maar wanneer. Rendementen van jaarlijks tussen de 10 en 15% zijn heel gewoon voor bewoners.”

PV-specialisten

De installateurs die deelnemen aan SunNed, profileren zich via de organisatie als ‘deskundige solarteurs’, PV-specialisten dus. Hoe maak je die claim waar? Schoeman: “In onze statuten staat dat installateurs die deel willen nemen aan ons samenwerkingsverband, in ieder geval rechtmatig gevestigde én erkende E- of W- installatiebedrijven moeten zijn.” Maar dan ben je nog geen PV-expert. “Dat klopt. Daarom organiseren we ook cursussen. Dat doen we vanuit een technische en commerciële invalshoek op regionale dealerdagen. Vrijwel alle installateurs die zich bij ons aanmelden, hebben al systemen geplaatst. Ze komen dus niet vanuit het niets. Zogenoemde ‘cowboys’ zul je niet aantreffen binnen onze organisatie. Bovendien werken we aan een kilowattuur-garantie, waarmee we dat nog eens extra willen onderstrepen.”