Creatief van het gas af

Monteurs vinden? Daan van den Berg draait er zijn hand niet voor om. De dga van Daan Installatietechniek weet hoe hij jonge en ervaren krachten aan zich kan binden. Bijvoorbeeld door ze boeiend en afwisselend werk te bieden. Zoals onlangs toen een bovenappartement in Amsterdam gasloos moest worden gemaakt.

Vraag een installateur waarom hij voor het vak heeft gekozen en hij zal je in de meeste gevallen trots antwoorden: “vanwege de veelzijdigheid en de afwisseling”. Zo ook Daan van den Berg. Op 16-jarige leeftijd rolde hij de branche in, geïnspireerd door zijn broer die al installateur was.

Personeelsgebrek

Van den Berg werkte voor verschillende installatiebedrijven, maar begon in 2010 voor zichzelf. Hij heeft inmiddels 15 werknemers in dienst. Ze realiseren projecten in verschillende sectoren, van woningbouw tot horeca en scholen. Hoewel menig installateur kampt met een gebrek aan personeel, is dat voor hem nooit een issue geweest. “Je moet er gewoon bovenop zitten. Spreek leerlingen aan tijdens Open Dagen van ROC’s, biedt veel afwisseling, geef goede begeleiding en verantwoordelijkheid als ze het aankunnen. Zo trek je mensen aan en houd je ze vast.”

Hoofdaannemer

Daarnaast stromen de opdrachtgevers binnen, met dank aan een uitgekiende commerciële strategie. “Waar mogelijk neem ik projecten aan als hoofdaannemer. We doen het installatiewerk, de rest wordt uitbesteed. Op die manier heeft de klant één aanspreekpunt.”

Van het gas af

Recent leverde zijn bedrijf een project op, waar Van den Berg met erg veel genoegen op terugkijkt. Het betrof een bovenappartement aan de Vrolikstraat in Amsterdam. “De bewoners wilden het pand verduurzamen en van het gas af.” Op zulke momenten loop je direct tegen de beperkingen aan van bestaande bouw, ondervond Van den Berg. Uiteindelijk moest het hele binnenwerk en dak worden gesloopt.

Energie

De woning werd eerst goed ‘ingepakt’. De gevels kregen voorzetwanden en het nieuwe dak een dik isolatiepakket. Vervolgens zijn er op het dak 6 PV-panelen gelegd. Samen met het reguliere net zorgen ze voor de elektriciteitsvoorziening. Op het dak staat ook de buitenunit van een Nefit Enviline. Van den Berg luistert soms met verbazing naar alle verhalen over ‘geluidsoverlast’. “Totaal onnodig, als je een goed ontwerp maakt, hoeft geluid helemaal geen probleem te zijn. Zorg voor een geluidsisolerende ondergrond en hang geen buitenunit op naast slaapkamers en dergelijke.”

Vloerverwarming

Het appartement telt twee verdiepingen. Zowel beneden als boven zorgt een LT-vloerverwarmingssysteem voor de warmteafgifte. Een balansventilatiesysteem met WTW-unit neemt de ventilatie voor zijn rekening. In circa vijf maanden was de klus geklaard.

Een leven lang leren

Van den Berg verwacht de komende jaren door te kunnen groeien tot een bedrijf met circa 20 man. “Er is volop werk in de verduurzaming. Overigens vallen alle ontwikkelingen prima bij te benen. Ik volg zelf twee opleidingen per jaar. Mijn personeel leert ook door, daarnaast bezoeken we regelmatig beurzen en proberen we allerlei nieuwe technieken uit. Regelmatig komen er vertegenwoordigers langs van fabrikanten en leveranciers. Die doen soms wel alsof ze innovatieve oplossingen hebben, maar vaak zie je dat het om hetzelfde product gaat maar in een iets ander jasje,” zegt Van den Berg grinnikend.