Zuivere binnenlucht

textielen luchtverdeelslangen als alternatief

In het Overijsselse Raalte verscheen begin van dit jaar het indrukwekkende bedrijfspand van Pan Oston: 13.680 m2 waarvan 2.700 m2 kantoorruimte met showroom, verdeeld over twee verdiepingen. Dit bedrijf ontwikkelt, produceert en installeert al 50 jaar bandkassa’s, counters, express checkouts, zelfscanoplossingen, interactieve zelfbedieningsterminals en kiosksystemen. In juli vorig jaar ging de bouw van het nieuwe bedrijfspand van start. Vlint leverde én monteerde hiervoor in totaal dertig airsocks (textielen luchtverdeelslangen) in de kantoorruimtes, kantine en in de showroom.

“In het oude bedrijfspand hadden we te maken met verouderde aircosystemen en luchtroosters die niet meer optimaal werkten”, vertelt René Noordman, Production Manager van Pan Oston. “Dat moest in de nieuwbouw anders.” Het management koos voor een frisse, strakke en transparante uitstraling en hoogwaardige afwerking van het nieuwe pand. De maatregelen voor een comfortabel binnenklimaat moesten passen in het strakke ontwerp van de architect. Een duidelijke opdracht voor de bouwpartners.

Partners

Pan Oston schakelde Willemsen Installatie in als installateur van de klimaat-installaties. Dit bedrijf vroeg Vlint vervolgens om advies. Beide bedrijven werkten al vaker samen aan projecten. Hugo Willemsen van Willemsen Installatie: “Ik ben altijd op zoek naar partners die ons aanvullen. Vlint is voor ons zo’n partner.”
Gertjan Janssen, productmanager Luchtverdeling bij Vlint vult aan: “Ons bedrijf is gespecialiseerd in filtratie en reconditionering van luchtbehandelingskasten, maar ontwerpt en produceert ook airsocks en adviseert over een optimale aanvoer en verdeling van zuivere lucht in kantoorgebouwen. Om er voor te zorgen dat het nieuwe pand zou kunnen beschikken over een comfortabel en gezond werkklimaat, zonder dat dit ten koste zou gaan van design en afwerking, was er natuurlijk regelmatig overleg tussen de betrokken partijen. Wij waren hierbij dan ook vanaf het begin betrokken.”

Ventilatie per ruimte

“Er werd besloten op elke afdeling airsocks met een eigen kanaalunit te plaatsen. Elke unit kan apart aangestuurd worden. Iedere ruimte kan dus apart geventileerd, verwarmd of gekoeld worden. Airsocks hebben als voordeel dat de fris aangevoerde lucht zich via de permaebiliteit van het materiaal en de aangebrachte perforatie mengt met de lucht in de ruimte. Hierdoor ontstaat een homogene verspreiding van lucht. Je voelt de lucht dus niet ‘uitstromen’, zoals bij een traditioneel kanalensysteem wel het geval is.”

Eén geheel

“Daarnaast passen de airsocks ook heel mooi in het moderne interieur”, vervolgt Janssen. “Zo zijn ze allemaal evenwijdig opgehangen, waar mogelijk gecentreerd in de ruimte en hangen ze strak, zonder kreukels. Voor een perfecte afwerking zijn de aluminium bevestigingsrails van de airsocks in de spuiterij van Pan Oston in dezelfde kleur gepoedercoat als de airsocks zelf: zwart in de kantine en de showroom en wit in de kantoorruimtes. Hierdoor vormen de airsocks één geheel met de ruimte. Je moet goed kijken om ze te zien hangen.”

Grotere perforaties

Vlint heeft de airsocks (inclusief de rechthoekige aansluitingen op de kanaalunits) geleverd en de montage hiervan gedaan met ervaren eigen monteurs en hiermee de installateur ontzorgd. Ook na oplevering hielden Willemsen Installatie en Vlint de vinger aan de pols als het gaat om een fris en gezond werkklimaat. Zo werd besloten om de temperatuur/luchtverdeling op de afdelingen Service en Finance opnieuw af te stellen. René Noordman: “De temperatuur op deze afdelingen was nog niet helemaal optimaal. Deze ruimtes zijn wat groter en er werken relatief veel mensen. Vlint stelde na onderzoek op locatie voor de perforaties in de airsocks te vergroten, waardoor er een betere inducerende werking ontstond, hierbij werd de koelere lucht die de luchtverdeelslang in gaat vermengd met de omgevingslucht.”

Geoliede machine

Het is inmiddels alweer een half jaar geleden dat Pan Oston verhuisde naar het nieuwe pand aan de Hertzstraat in Raalte. De nieuwe locatie bevalt goed. Iedereen is tevreden met het resultaat en blij met de samenwerking. René Noordman: “De samenwerking met de bouwpartners functioneerde als een geoliede machine. Qua binnenklimaat en comfort merken we ook echt een duidelijk verschil met onze oude locatie. We zijn blij dat we gekozen hebben voor airsocks. Het is een mooi systeem, dat zorgt voor een gezonde en prettige werkomgeving.”

Goed advies

Ook installateur Hugo Willemsen is positief over de samenwerking met Vlint: “We hebben niet altijd tijd om ons met alle details te bemoeien. De partijen die wij inschakelen voor een project moeten daarom kwaliteit leveren én een goede partner zijn. Daarom werken we ook graag samen met Vlint. Pan Oston had voor de nieuwbouw heel specifieke wensen op het gebied van luchtverdeling in combinatie met design en daar zijn we goed bij geadviseerd en geholpen.”

Tekst en foto’s: Sandra Veltmaat-Herklots

zuiverheid door luchtfiltratie

Zuiverheid, dat is waar Vlint voor staat, vertelt productmanager Luchtverdeling Gertjan Janssen: “Met unieke filtratieoplossingen, luchtverdeelsystemen en renovaties van luchtbehandelingskasten willen we elk klimaat zuiver en veilig maken. Een gezond binnenklimaat begint bij de longen van een gebouw en dat betekent onderhoud aan luchtbehandelingskasten, goede fijnstoffilters, schone kanalen en gereinigde airsocks. Zo zorgen we voor zuivere lucht op iedere plek en dragen we bij aan een goede gezondheid. En dat is belangrijk want mensen zitten 80% tot 90% van de dag binnen.
Vlint beschikt over gespecialiseerde monteurs die het hele luchtbehandelingstraject in gebouwen kunnen reinigen, herstellen en onderhouden. De producten en diensten van de divisies Luchtverdeling, Filtratie, Reconditionering en Solids handling, sluiten op elkaar aan, waardoor Vlint garant staat voor een complete en unieke aanpak. We noemen dit onze ‘360°-aanpak’.”