Werken tot je 70e

Volgende week trapt Installatie Vakbeurs Hardenberg af. Het informele karakter blijft de voornaamste trekpleister van deze beurs. Maar Hardenberg heeft meer te bieden, waaronder deze editie een Innovatieroute die IZ samen met de beursorganisatie heeft uitgestippeld. Uitgebreide informatie hierover is terug te vinden in deze speciale beursuitgave.

In dit voorwoord staan we juist even stil bij een ander onderwerp dat de installatiebranche raakt en waaraan zowel op de Installatie Vakbeurs Hardenberg als in deze uitgave aandacht wordt besteed: het nijpend tekort aan vaktechnici. “De behoefte aan specialisten is groot. Het tekort neemt in rap tempo toe. De markt verandert. De ‘Plug and Play’ cultuur zorgt ervoor dat niet voor elke klus specialistische kennis nodig is. Veel werkzaamheden kunnen opgepakt worden door technici met basiskennis”, signaleert Nico van Leeuwen, Business Developer bij ROVC. Zijn opleidingsinstituut speelt hierop in, onder andere door steeds meer modulaire cursussen aan te bieden.
Een andere insteek hanteert de stichting KIEN, die samen met o.a. OTIB een pilot uitvoert om monteurs duurzaam inzetbaar te houden. Daarbij liggen er volop kansen voor, jawel, 50 plussers. Adrie van Duijne van de stichting: “Er werken rond de 40.000 vijftigplussers in onze branche. We hebben een schreeuwend tekort aan vakmensen, dus het is in ons aller belang om ze aan het werk te houden.” De 50 plussers kunnen het advies- en inspectiewerk doen, zo is de gedachte. Werken tot je 70e in de installatiebranche. Er wordt serieus werk van gemaakt. Ook op Hardenberg zullen de ‘senioren’nog te zien zijn.