Waterstof

Zo af en toe duikt er berichtgeving op over het gebruik van waterstof als alternatief voor gas. Onlangs nog werd een grootschalig onderzoek aangekondigd naar het produceren en toepassen van groene waterstof op basis van zonne- en windenergie bij agrarische ondernemingen. Er lopen ook verschillende praktijkproeven met wijken die ‘waterstofready’ worden gemaakt, zoals in het
Groningse Wagenborg. Verder tonen fabrikanten inmiddels hun waterstofketels op vakbeurzen en elders in deze uitgave wijden we een artikel aan een andere noviteit: een infraroodverwarmer die volledig op waterstof kan werken.
We kunnen al deze inspanningen met recht onder het kopje ‘innovatief’ scharen. De vraag is alleen of waterstof straks ook daadwerkelijk op grote schaal gaat (of kan) worden toegepast. Duurzaamheidsconsultant Maarten van Andel heeft er een hard hoofd in. Achterin deze uitgave draagt hij hiervoor diverse argumenten aan. “Installeer gewoon een warmtepomp”, zo stelt hij onomwonden. “Die innovatie heeft zich inmiddels in de praktijk bewezen.”
De tijd zal leren waar we uiteindelijk op uitkomen. Het vakgebied levert ondertussen meer dan ooit fraaie innovaties af.