Voor jezelf beginnen
Doen?
Na 18 jaar vaste dienst is Martin Duitscher uit Roden per 1 januari voor zichzelf begonnen. De ervaren installateur was toe aan een nieuwe uitdaging en verwacht daarnaast onder de streep meer over te zullen houden dan nu. Zijn timing is perfect. De economie zit in een stroomversnelling en er is een schreeuwend gebrek aan installateurs. Voor collega’s die dezelfde stap overwegen heeft de slimme ondernemer in spé wel wat tips.
Het begon een paar jaar geleden, toen zijn vrouw vastliep in haar werk. Na jarenlang in vaste dienst te zijn geweest, voelde ze zich niet meer op haar plek. Toen ze aangaf een eigen Nagelstudio te willen opstarten, sprak Duitscher direct zijn steun uit. Het bedrijfje liep al snel als een trein. De Rodenaar zag hoe zijn vrouw opbloeide en het begon ook bij hem te kriebelen.
“Iets nieuws”
“Ik was leidinggevend monteur bij Comfort Partners, onderdeel van de TBI Holding, en zat in de hoogste loonschaal. Ik zag het niet zitten om de overstap te maken naar een kantoorfunctie. Ik wilde niet 5 dagen per week achter een computer gaan zitten. Daarnaast was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Bij Comfort Partners deed ik vooral projectmatig werk. Woningstichtingen zijn vrij behoudend als het gaat om nieuwe technieken en de werkzaamheden hebben een sterk repeterend karakter. Comfort Partners is een prima bedrijf hoor en ik had fijne collega’s, maar ik merkte dat ik toe was aan iets nieuws.”
Knoop doorhakken
De economische crisis weerhield Duitscher er aanvankelijk van om de stap te zetten. “Zeker bij ons in het noorden hield het werk niet over. Maar de economie trekt nu gigantisch aan. Voor de bouwvak heb ik de knoop doorgehakt. Eerst ben ik met het thuisfront in gesprek gegaan. Zowel mijn vrouw als zoon van 17 en dochter van 15 gaven aan achter mijn plannen te staan. Daarna ben ik direct naar mijn werkgever gestapt. Ik heb Comfort Partners bewust tijdig verteld over mijn plannen, zodat ze nog zeker een half jaar zouden hebben om vervanging te regelen.”
Voorbereiding
Dat half jaar had de 39-jarige zelf ook hard nodig. “Je staat er niet bij stil hoeveel erbij komt kijken om een bedrijf op te starten. Inschrijven bij de KvK, verzekeringen regelen, zorgen voor materieel, geschikte groothandels zoeken om je materialen bij te gaan betrekken…” En natuurlijk opdrachten binnen halen. Dankzij zijn netwerk had Duitscher “al wat in het vat zitten” toen hij als zelfstandige van start ging.
Onderscheidend vermogen
Duitscher Installatietechniek richt zich vooral op de particuliere markt. “Daar zit wat mij betreft ook de uitdaging. Opdrachtgevers tonen een groeiende interesse in duurzame systemen, zoals pv-panelen en warmtepompen en op dat gebied wil ik me verder gaan specialiseren.” De enthousiaste Rodenaar meent zich zo te kunnen onderscheiden van de concurrentie, want “veel concullega’s richten zich nog voornamelijk op traditionele technieken. Daarnaast breng ik uiteraard een hoop ervaring en vakkennis mee. Bovendien ben ik gewend om met een integrale blik te kijken naar een project, waardoor ik ook de installaties onderling goed op elkaar kan laten afstemmen.”
Reacties
Op LinkedIn werd enthousiast gereageerd door het netwerk van Duitscher. En zijn collega’s op werk wensten hem veel sterkte toe. “Toch hoorde ik ook wel sceptische geluiden, zo van ‘over een jaar komt hij met hangende pootjes terug’.” Hij is niet de eerste die de stap heeft gewaagd. De afgelopen jaren ging een aantal collega’s hem al voor. “Ik zie parallellen met de ICT-wereld, waar ook een groot gebrek is aan vakkundig personeel. Ook daar is het erg verleidelijk om voor jezelf te beginnen. Of ons als sector eenzelfde ontwikkeling staat te wachten, durf ik echter niet te zeggen.”
“Grijp je kans”
Ook Erik Bek is voorzichtig met prognoses. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest bij installatiebedrijven, begon de 47-jarige 10 jaar geleden voor zichzelf. “Niet als installateur, want dan ben je altijd volgend, maar als adviseur”. Na de crisis te zijn doorgeknokt, bloeit het bedrijf van Bek en zijn compagnon als nooit tevoren. E&B Engineering en Bouwbegeleiding heeft inmiddels 4 mensen in dienst en een volle portefeuille met opdrachten. “Ik denk dat veel installateurs met een vaste baan nog huiverig zijn om de stap te wagen. Het is ook geen kleinigheid. Zeker in het begin draai je weken van 60 – 80 uur. Aan de andere kant is dit wel het moment bij uitstek om voor jezelf te beginnen. Daarom zou ik zeggen: “Grijp je kans, maar wees er wel bewust van wat er allemaal bij komt kijken en ga eerlijk voor jezelf na of je dat wel aankan.”
Groei aantal ZZP’rs?
Neemt het aantal ZZP’rs in de installatiebranche toe? We namen de proef op de som en belden met Uneto-VNI en de Stichting ZZP Nederland. Volgens Dick Reijman, woordvoerder van Uneto-VNI, hebben zich de laatste tijd geen grote aantallen kleine zelfstandigen aangemeld voor het lidmaatschap. Hij heeft ook geen indicaties dat daar op korte termijn verandering in komt. Bij ZZP Nederland klinken soortgelijke geluiden. Volgens woordvoerder Leo Kits “is de tijd wel bijzonder gunstig om voor jezelf te beginnen. Je hebt nu de keuze; ga ik verder in loondienst of start ik voor mezelf? Dat was tijdens de crisis totaal anders. Er was gebrek aan werk, mensen verloren hun baan, bedrijven gingen over de kop. Als ik nu bedrijven uit de bouwkolom spreek, krijg ik altijd hetzelfde te horen: veel opdrachten, maar een schreeuwend gebrek aan vakmensen. Als kleine zelfstandige ben je dus min of meer verzekerd van werk. Ik vermoed overigens dat een aantal mensen die destijds hun baan zijn kwijtgeraakt weer in loondienst zijn getreden of dat nog zullen doen, terwijl anderen ervoor kiezen om als zelfstandige verder te gaan. Zo heft het elkaar als het ware op.”
Stappenplan
Op de website van ZZP Nederland staat een stappenplan om ZZP’r te worden:
- Alles begint met een fase van oriëntatie en afweging;
- Zegt u ja, schrijf dan een ondernemingsplan en beoordeel dat kritisch;
- De volgende stap is om u in te schrijven bij de KvK en een BTW-nummer aan te vragen;
- Stel een modelovereenkomst op voor uw contracten met opdrachtgevers en om de Belastingdienst duidelijkheid te verschaffen over uw status als ZZP’r;
- Regel uw huisvesting;
- Kies een rechtsvorm;
- Dek uw risico’s af met verzekeringen;
- Zorg voor uw financiering;
- En tot slot: richt uw bedrijfsadministratieve processen in.