Verwarmen via stro

MILIEUBEWUSTE WAND- EN PLAFONDVERWARMING

Sinds kort is er wand- en plafondverwarming verkrijgbaar, gemaakt uit een restproduct van de landbouwoogst: stro. De 100 procent biobased Healture is een innovatie van Uniwarm. Deze systeemleverancier ontwikkelt vaker duurzame producten en brengt ze succesvol op de markt. De afgelopen jaren ontwikkelde het bedrijf onder meer een klimaatsysteem met een droogbouwoplossing en een lage opbouwhoogte. Ook introduceerde het bedrijf de ventilatievloer.

De Healture wand- en plafondmodule is een lagetemperatuurverwarming die bestaat uit het natuurlijke restproduct stro. Dit materiaal is samengeperst tot een hoogwaardige verwarmingsplaat met een harde densiteit, zodat de leidingen stevig vast blijven zitten.
Peter Riethorst van UniWarm ziet in stro een goed alternatief voor houtvezel. “Het is beter voor het milieu omdat er geen bomen voor hoeven te worden gekapt. Bovendien kunnen we het stro al na één jaar gebruiken, omdat het veel sneller groeit. Bovendien is het recyclebaar. Al deze voordelen maken deze wand- en plafondmodule zeer in trek onder klanten die geïnteresseerd zijn in natuurlijke bouwmaterialen. De eerste aanvragen stromen al binnen.”

Verwarmt, koelt én isoleert
De Healture wand- en plafondmodule is een kant-en-klare module die verwarmt, koelt én isoleert. Het product is te combineren met leem- of kalkstuc en kan op elke warmtebron worden aangesloten. De module is dampopen. Verder blijven de leidingen zelf schoon, dankzij de kern van aluminium die zuurstof buitenhoudt.
“Bewoners die voor dit product kiezen, ervaren dat hun woning snel behaaglijk wordt”, vertelt Riethorst. “De leidingen bevinden zich op slechts 7,5 centimeter van elkaar en aan de oppervlakte. Dit leidt tot een directe warmte- en koudereactie en een gelijkmatige temperatuurverspreiding over de stroplaten.”

Eenvoudige aanleg
Riethorst: “Omdat de stroplaten al zijn voorzien van leidingen en wij maatwerk leveren, is de aanleg van de plafond- of wandverwarming eenvoudig. Wij maken een legplan en, als de klant dat wil, begeleiden wij het gehele project van start tot finish.”
Inmiddels wordt al nagedacht over een vloerverwarmingsmodule van stro. Riethorst: “Het is onze missie om zoveel mogelijk milieuvriendelijke verwarmings- en koelingsproducten te ontwikkelen.” 