Veilig werken

CHECK HET MET DE ARBOTECHNIEK VEILIGHEIDSAPP

Veilig werken moet altijd tussen de oren zitten van elke vakman en vakvrouw in de techniek. Maar wat doe je als je ergens aan het werk bent? Daar is nu een oplossing voor. Met de nieuwe gratis ArboTechniek Veiligheidsapp kan je altijd en overal checken of je veilig aan het werk bent. Een gesprek met de mensen die vanaf het eerste moment betrokken waren bij de ontwikkeling van de app.

Op de meeste werkplekken geldt het mantra ‘we werken veilig, of we werken niet’. Toch moeten we, ook in de technische installatiebranche, nog regelmatig ongevallen met zwaar letsel betreuren. Precieze cijfers ontbreken helaas, maar dit zijn er naar schatting toch vele tientallen op jaarbasis. En elk ongeval is er één teveel.

Informatievoorziening
Daarom kan er niet genoeg aandacht zijn voor dit onderwerp. Hierbij speelt informatievoorziening een belangrijke rol, maar daarvoor moet de informatie vooral makkelijk te vinden zijn. “Voor ArboTechniek een reden om na te denken hoe we alle relevante informatie nóg beter zichtbaar kunnen maken. De oplossing was helder: een veiligheidsapp voor de techniek. Naast het feit dat de app het veiligheidsbewustzijn vergroot, biedt het ArboTechniek zelf ook belangrijke inzichten om de dienstverlening voortdurend te blijven verbeteren op het gebied van veiligheid”, aldus Theo-Jan Heesen. Hij is de programmaleider van ArboTechniek, een samenwerkingsverband van Wij Techniek en de sociale partners in de techniek. ArboTechniek biedt vakmensen in de techniek de actuele arbocatalogi, handige toolboxen en het laatste nieuws op gebied van veilig en gezond werken. Daarnaast kunnen bedrijven de ArboTechniek-adviseurs inschakelen om hen te helpen met allerlei issues op gebied van veilig en gezond werken.

Juist nu relevant
Als we als techniek willen bijdragen aan de energietransitie, aan de digitaliseringsslag, aan de maatschappelijke uitdagingen die er liggen – en die rol wordt van ons verwacht – betekent dit, dat de vakmensen die klus veilig en gezond moeten klaren. Er ligt veel werk en we openen de deuren voor nieuwe vakmensen in de techniek. En dat kan alleen maar als veilig en gezond werken de norm is en de hoogste prioriteit heeft. Dat betekent dat altijd laagdrempelig toegang hebben tot informatie over veilig en gezond werken van groot belang is. Heesen: “Iedereen wil aan het einde van de dag veilig thuis zijn met zijn of haar dierbaren. Alles wat wij kunnen doen om dat mogelijk te maken, pakken we op. De app is het volgende instrument hierin; een logische vervolgstap voor ArboTechniek. Eén Veiligheidsapp voor alle vakmensen. Waar je ook bent. Voor welke klus je ook staat!”

Voor en door vakmensen
De app is ontwikkeld door een ontwerpgroep bestaande uit – naast inhoudsdeskundigen en app-bouwers – een aantal vakmensen uit de techniek. Dankzij hun input is de app gevoed vanuit de praktijk en is dus ook rekening gehouden met de behoeften vanuit de praktijk. Laura Slop, veiligheidskundige bij Engie, was één van de leden van de ontwerpgroep, die overigens startte in de coronaperiode, waardoor het procesvolledig digitaal plaatsvond. “Wel zo toepasselijk voor een app! In de eerste sessie hebben we kennisgemaakt, afspraken gemaakt en een planning opgesteld. Het vervolg verliep vooral via de mail.” Regelmatig kregen de leden van de ontwerpgroep de vraag om bepaalde onderdelen te testen. Op basis van die feedback gingen de ontwerpers verder. Tom Hendriks, veiligheidskundige bij IW Brabant-Zeeland, was ook één van de leden van de ontwerpgroep en is positief over de diversiteit aan betrokkenen bij het proces. “Er deden mensen mee vanuit ArboTechniek, het bedrijfsleven en het onderwijs. Dat maakt dat we vanuit diverse invalshoeken nu gebruik kunnen maken van de app, welk doel je er ook mee hebt.”

Mooi resultaat
Heesen is als programmaleider ArboTechniek zeer tevreden over het eindproduct. “De Veiligheidsapp wordt gedragen door de branche. De app is voorzien van kennis, geleverd door experts. En de informatie is vooral eenvoudig te raadplegen. Alles wat we voor ogen hadden!” Ook Laura is tevreden: “Ik vind de app heel duidelijk. Je navigeert gemakkelijk naar de situatie die op jou van toepassing is. Vervolgens zie je een aantal stappen die aan de hand van afbeeldingen worden toegelicht.” Rinie van Rodijnen, KAM-coördinator bij Franssen en ook lid van de projectgroep, deelt het enthousiasme: “De app helpt je vooral als je werkzaamheden uitvoert die je zelden uitvoert of nog niet eerder hebt gedaan. Je hebt dan de informatie die je nodig hebt in je broekzak.” De app is voortdurend in ontwikkeling. “We moeten blijven inspelen op de wensen van vakmensen, actuele informatie of aanpassingen in regelgeving. We moeten actueel blijven”, aldus Heesen. ArboTechniek zal dit waarborgen, nu en in de toekomst.

Aanvullend
ArboTechniek staat al jaren garant voor instrumenten voor de techniek als het gaat om veilig en gezond werken. Wat voegt deze app toe aan bijvoorbeeld de Arbocatalogus en de bestaande toolboxen? Heesen: “Soms wil je verdiepen met je kennis. Dat kan in trainingen, bij toolboxes, met de informatie op de website van ArboTechniek. Maar wat als je op de werkplaats ergens in het land staat of onderweg bent? Hoe kan je dan een snelle check doen? De app levert daar een goed alternatief voor.” De app kan bovendien gemakkelijk gebruikt worden in verschillende techniekopleidingen. Het is altijd praktisch om werksituaties direct beeldend uit te kunnen leggen 

Snelle checks

De app draait om snelle checks voor je begint met bepaalde werkzaamheden, want de informatie in de app is niet nieuw voor mensen die in de techniek werken.
Het is een hulpmiddel voor ernaast. De verwachting is dat hij ook bij lessen gebruikt zal worden. Het is een praktische manier om werksituaties direct beeldend uit te leggen.

Op de nieuwe Veiligheidsapp speciaal voor de techniek kunnen medewerkers alle informatie vinden die zij nodig hebben om veilig te kunnen werken. Eenvoudig. Overal en op elk tijdstip. En makkelijk te gebruiken. Leidinggevenden alle informatie vinden over veilig werken en hebben zij een eenvoudig instrument in handen om medewerkers hun eigen check te laten doen. Opleiders en docenten hun lesmateriaal verrijken

Wat vind je op de app?

In de app staat informatie over veilig en gezond werken op een bondige en overzichtelijke manier weergegeven. Deze informatie is daarnaast voorzien van handige stappenplannen en heldere afbeeldingen. Veilig en gezond werken wordt met de app van ArboTechniek gemakkelijker dan ooit.

Gratis te downloaden
De app is – geheel gratis – te gebruiken. Meer informatie over de ArboTechniek App en de app zelf is te vinden via arbotechniek.nl/app.