Een tweede leven in Afrika
‘Wie A zegt moet ook B zeggen’, luidt een populair Nederlands gezegde. Dat geldt ook voor duurzaamheid. Met een Life Cycle benadering, energiezuinige systemen en groene energie ben je er nog niet. Duurzaamheid gaat veel verder. Het betekent ook hoogwaardig hergebruik. Van systemen, producten en componenten tot en met zelfs gereedschap. De Stichting Gered Gereedschap maakt zich hier al jarenlang hard voor.
Johan Garlich ging na 35 jaar in de metaal met het VUT. Na jarenlang als eerste te zijn begonnen en als laatste te zijn vertrokken, viel hij in een diep gat. Nietsdoen was niks voor hem. Hij zat een jaar thuis en liet zich toen overhalen om vrijwilliger te worden bij de Stichting Gered Gereedschap. 20 jaar later opent hij nog steeds, trouw, iedere werkdag om 7.30 uur de voordeur van het pandje aan de Mauritslaan 55 in Waddinxveen. De inmiddels 81-jarige coördinator vangt de andere vrijwilligers op, er is koffie en daarna schuurt, zaagt, slijpt, boort, timmert en lakt de ploeg alsof het een lieve lust is.
Een tweede leven
De lokale afdeling van Gered Gereedschap telt 25 vrijwilligers, de meesten zijn gepensioneerd, een aantal werkt er als een vorm van arbeidstherapie. Gezamenlijk geven ze een tweede leven aan gebruikt gereedschap. De vestiging in Waddinxveen maakt deel uit van een landelijk netwerk. Verspreid door heel Nederland zijn er in het totaal 32 werkplaatsen. De overkoepelende stichting, Gered Gereedschap, is sinds de jaren 80 actief. Haar doel is tweeledig; enerzijds wil ze technische scholen en startende ondernemers in ontwikkelingslanden ondersteunen, anderzijds wil ze kwetsbare groepen en gepensioneerden een plek bieden, om maatschappelijk betrokken te blijven of hun afstand tot de arbeidsmarkt te helpen verkleinen.
Honderden aanvragen
De 64-jarige Fer Buring is penningmeester van de afdeling Waddinxveen. Van huis uit een man met twee rechterhanden en een coaching- en veranderingsmanagement achtergrond, liet hij zich in 2014 het bestuur inpraten door een goede vriend; de voorzitter. In het mini-kantoor tussen de werkruimte en het kringloopwinkeltje in, vertelt hij over de werkwijze van de stichting. Via het landelijk bestuur krijgt de afdeling Waddinxveen door welke projecten er van start gaan en wat de stand van zaken is.
Afrikaanse landen, zoals Zambia, Liberia, Tanzania en Malawi kloppen jaarlijks aan met honderden aanvragen. De technische scholen ter plaatse, kampen met een gigantisch tekort aan gereedschap. Het overkoepelend orgaan van Gered Gereedschap beoordeelt alle aanvragen en geeft vervolgens haar fiat aan kansrijke projecten.