Succesvolle zij-instroom

De branche is hard op zoek naar nieuwe vakmensen. Daarom zijn in de afgelopen jaren in heel Nederland projecten gestart om werkzoekenden in korte tijd te scholen voor een loopbaan in de installatie-, elektro- of infratechniek. Regio Holland-Rijnland doet ook mee. Inmiddels is het vierde zij-instroomproject gestart met alweer het eerste resultaat: Ahmad Ezzeddin is aan de slag gegaan bij Ponsioen Installatie Techniek.

Ahmad komt uit Syrië en is in 2014 met zijn gezin naar Nederland gekomen. In zijn geboorteland had hij al technisch vakmanschap opgebouwd en daar wilde hij hier verder mee. Geen uitkering, maar meewerken aan wat Nederland hem kan bieden. Ahmad is stellig: “Ik word ziek als ik niet werk. Ik wilde dus alles oppakken, als ik maar met mijn handen en hoofd aan het werk kon.” Ahmad had in Nederland verschillende (vrijwilligers)banen, maar nergens echt het gevoel erbij te horen. Toen kwam hij Ilona Rengelink tegen, arbeidsmarktcoach technische installatiebranche bij Metechnica. Zij ging voor hem op zoek naar mogelijkheden. En met succes: Ahmad kwam uit bij Ponsioen Installatie Techniek in Alphen aan den Rijn.

Tijd voor feest

Na drie eerdere projecten vanuit het Sectorplan voor de Technische Installatiebranche hebben Regio Holland-Rijnland en het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch InstallatieBedrijf (OTIB) de handen ineen geslagen om een vierde zij-instroomproject te starten. Dit keer is het ook financieel gezien een echte publiek-private samenwerking en dat is een mooie mijlpaal. De plaatsing van Ahmad is het eerste succes. Tijd dus voor een feestje. Han de Jager (wethouder gemeente Alphen aan den Rijn) en Sven Asijee (directer OTIB) bezochten Ponsioen daarom met een grote slagroomtaart. Sven Asijee is blij met de regionale samenwerking: “Als vervolg op het Sectorplan van de Rijksoverheid hebben we besloten de samenwerking zelf verder voort te zetten. Met elkaar en uitgaande van elkaars kracht maken we ons er hard voor dat in deze regio 30 mensen een nieuwe toekomst in de techniek krijgen. Mensen uit andere sectoren die op zoek zijn naar nieuwe kansen en uitdagingen. Mensen die nu nog aan de zijlijn staan maar die we als sector hard nodig hebben. Ik ben blij dat Ponsioen zijn deuren voor Ahmad heeft geopend.”

Een nieuwe baan

Het Alphense Ponsioen is een totaalinstallatiebedrijf met de disciplines werktuigkundige-, sanitaire- en elektrotechnische installaties. Via zij-instroom heeft het bedrijf Ahmad nu in dienst. En inmiddels heeft het bedrijf kennisgemaakt met nóg een kandidaat die via het regionale zij-instroomproject op zoek is naar werk in de techniek. Ponsioen-directeur Rob De Kloet is enthousiast over het project: “Het is een uitdaging om personeel te vinden. Door er in deze regio met elkaar voor te zorgen dat we nieuwe vakmensen een toekomst in de techniek kunnen bieden, kunnen we als bedrijf blijven groeien. Ahmad heeft snel zijn plek bij ons gevonden en kan het goed vinden met zijn collega’s. Hij is een voorbeeld voor anderen.”

Gewoon doen

Als wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn is ook Han de Jager blij met de concrete doelstellingen en resultaten van het zij-instroomproject. “Geen dikke beleidsstukken. Weinig woorden en vooral veel concrete resultaten. Dat is wat mij aanspreekt in dit project. Ik ben blij dat we zo met elkaar kunnen samenwerken in deze regio. We kunnen stappen voorwaarts zetten. Ahmad is daar het bewijs van. We gaan die dertig mensen plaatsen in de techniek. Daar ben ik zeker van.”
Sven Asijee: “We moeten met elkaar kijken waar we mensen kunnen vinden. Hierbij zijn de woorden ‘vertrouwen’ en ‘verbinden’ essentieel. Ponsioen Installatie Techniek heeft dit opgepakt. En met succes. We zijn blij met de samenwerking in deze regio en met de gemeente Alphen aan den Rijn. De praktijk staat centraal. We zijn doeners in plaats van papiertijgers. En dat is fijn samenwerken. Zo kunnen we met elkaar nieuwe vakmensen in de techniek krijgen.”

Bewezen succesvol

Dat het zij-instroomproject werkt, laten ook de eerdere projecten zien. De drie voorgaande projecten hebben immers geleid tot duurzame contracten. De Jager: “In het eerste project hebben we 15 mensen geplaatst; 12 hiervan zitten nog steeds op dezelfde plek en krijgen waarschijnlijk een vast contract. Inmiddels is de helft van de deelnemers ook ingestroomd in een BBL-opleiding. Dat is iets waar we met elkaar trots op kunnen zijn!”
Het succes ligt volgens arbeidsmarktcoach Ilona Rengelink in de wijze waarop kandidaten worden geworven. “We kiezen er voor om bij de selectie veel tijd te nemen voor het beantwoorden van de vraag: past een baan in de techniek bij jou? Met een informatiebijeenkomst, een intake, een oriëntatiedag en een assessment verkennen we met een geïnteresseerde of hij of zij zich thuis voelt in de branche en kansen heeft om hierin een duurzame toekomst op te bouwen. Het klinkt misschien pittig, maar we willen teleurstellingen voorkomen. In de praktijk zien we vooral dat het ook voor de kandidaat duidelijker wordt wat hij verwacht en wil.” Alle deelnemers worden getraind op techniek, beroepshouding, vaktaal en natuurlijk VCA. Verder worden ze goed gevolgd en er wordt maatwerk ingezet om de goede match te maken.

Andere mindset

Maar niet alleen aan de kant van de kandidaten is er een open houding nodig om de uitdaging aan te gaan. Ook bedrijven zullen een stap moeten zetten. Rengelink: “ Werkgevers moeten beseffen dat het aanbod van vakmensen aan het veranderen is. Bedrijven zullen open moeten staan voor andere wensen van vakmensen zoals bijvoorbeeld parttime werken, wat vaak gevraagd wordt door vakvrouwen. En ook dat vakmensen andere begeleiding nodig hebben omdat ze een andere voorgeschiedenis hebben. En vooral: de concurrentie tussen de sectoren is groot. Dit vraagt om een andere mindset en een bredere blik op wie beschikbaar en gemotiveerd is om in de techniek aan de slag te gaan. Kijk naar dit bedrijf en hoe blij Ahmad is.”
Taal
Ahmad ervaart de Nederlandse taal soms als lastig. Daarom zet hij hier extra op in. “En ik merk dat ik zoveel meer leer als ik werk. In het project heb ik veel geoefend met vaktaal, maar nu gaat het nog veel sneller. Mijn collega’s wijzen alles aan en geven het Nederlandse woord en ik leer iedere dag meer.”
Taal is ook een belangrijke voorwaarde voor het veilig en gezond werken. De Kloet: “Als werkgever wil je er zeker van zijn dat als er iets gebeurt op het werk, iedereen snel begrijpt wat er nodig is of wat iemand moet doen. Daarom ben ik blij met de inzet op taallessen en dat de collega’s Ahmad zo goed helpen.”

Eerste salaris

Ahmad kan vanmiddag alleen maar glunderen. “Het is een mooi bedrijf waar ik werk. En ik vind het belangrijk dat ik nu echt bijdraag aan het land waarin ik woon. Ik voel me hier goed thuis en ben blij met mijn collega’s. En toen ik mijn eerste salaris kreeg… voelde ik me zo trots!” 