Slim sanitair

INSTALLATIEGEMAK ZORGT VOOR TIJDWINST

Bij de keuze van het juiste sanitairproduct zijn niet alleen vormgeving en prijs doorslaggevend. De tijd die nodig is om een product te installeren is minstens zo belangrijk. Vooral als het gaat om openbare gebouwen waarin vaak een veelvoud aan sanitaire oplossingen wordt geïnstalleerd.

Een effectieve oplossing is om het debiet van het sanitairproduct vooraf in te stellen op een economisch niveau (geen opspattend water). Dit levert tijdwinst op omdat tijdens de installatie niet hoeft te worden bijgesteld, zelfs niet bij een opstelling in serie. Het debiet kan overigens alsnog worden aangepast bij te veel of te weinig druk of als optimale resultaten voor duurzaamheidskeurmerken (zoals Breeam) moeten worden behaald.
Ook douchepanelen leveren tijdwinst als ze installatiegereed worden afgeleverd. Hetzelfde geldt voor wastafelmengkranen als filters en terugslagkleppen vooraf worden gemonteerd.

Urinoirspoeler

De nieuwe elektronische inbouw urinoirspoeler van Delabie is een voorbeeld van een tijdbesparend product. De bedieningsplaat met strak design is integreerbaar in elk type openbaar gebouw. Dezelfde inbouwdoos kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd: bevestiging langs de zijkant op rails voor gipsplaat, langs de voorkant op een volle muur of langs de achterzijde op paneel. De inbouwdiepte is regelbaar tot 120 mm voor dikke muren in gebouwen waar veel vandalisme voorkomt.
De Tempomatic 4 in te bouwen urinoirkraan wordt aan de buitenkant van de inbouwdoos aangesloten. De waterdichtheid is gegarandeerd dankzij een gepatenteerd systeem waarbij voorbij de kraag wordt afgesneden. Om het onderhoud te vereenvoudigen zijn de kwetsbare elementen (elektroventiel, filter en stopkraan) toegankelijk langs de voorkant, zonder de inbouwdoos te demonteren.

Toiletrenovatie

Het renoveren van een toiletruimte kan ook een tijdrovende klus zijn. Sanitairfabrikant Geberit brengt hiervoor de GIS wc-module op de markt (zie hoofdfoto). Naast tijdwinst, vermindert de module de kans op fouten, kan er schoon gewerkt worden en is er zekerheid tijdens de installatie.
Het GIS-systeem is een flexibel modulesysteem dat kant-en-klaar uit de doos direct verwerkt wordt zonder hak- en breekwerk. Het systeem maakt tijdrovende rachelconstructies of het infrezen van leidingen overbodig en daarmee ook het risico op falen. Het werkt snel, past altijd en de installatie is makkelijk waterpas te stellen, wat in een later stadium de tegelzetter ten goede komt.

Modulesysteem

Het modulesysteem bestaat uit een raamwerk, dat snel te monteren en eenvoudig passend te maken is door het frame op de juiste breedte uit te schuiven. Ook hoogte en diepte kunnen eenvoudig ingesteld worden. In deze voorzetwand worden bovendien alle leidingen verwerkt. Zo kan de positie van het closet risicoloos horizontaal of verticaal bepaald worden. Dit heeft als voordeel dat de toiletruimte optimaal ingedeeld kan worden.
Binnen een kort tijdsbestek kan er aan de afwerking begonnen worden. De bijbehorende Geberit gipskartonplaten zijn voorzien van uitsparingen voor de bedieningsplaat, de aan- en afvoer en de draadeindbevestigingen, waardoor deze sneller aan te brengen is. De tegelzetter kan vervolgens zorgeloos aan de slag. 