Schoon cv-water

Verwarmingsinstallaties verliezen na verloop van tijd rendement door het dagelijks gebruik. Lucht- en vuilophoping in de installatie zijn belangrijke veroorzakers. Veel bewoners compenseren die rendementsverliezen met langer verwarmen op een hogere temperatuur. Niet goed voor het milieu natuurlijk en ook al niet voor de portemonnee.
Schoon cv-water is essentieel voor een goed werkende installatie. Niet alleen vanwege de rendementsverliezen maar ook omdat bijvoorbeeld leidingen, warmtewisselaars en pompen beschadigd kunnen raken.
Voor warmtepompen kan het probleem zelfs nog groter zijn dan voor cv-ketels. Ze werken op lagere temperaturen. Een eigenschap van relatief koud water is dat zuurstof langer opgelost blijft en dus meer kans krijgt om te reageren en schade te veroorzaken.
Alle reden dus om aandacht te besteden aan lucht en vuil in de installatie. Het kan onnodig veel ellende voorkomen. Maar vergeet vervolgens niet om de gehele installatie optimaal waterzijdig in te regelen. De praktijk leert dat dit nog steeds geen vanzelfsprekendheid is, hoewel het bij nieuwe of te renoveren installaties inmiddels toch echt verplicht is.