Rendementsverlies

LUCHT EN VUIL IN WARMTEPOMPSYSTEMEN

Tegenvallende rendementen van warmtepompen kunnen het gevolg zijn van verkeerde uitgangspunten, afwijkende temperaturen of ontwerpcondities. Vergelijkbaar met de traditionele cv-installatie kunnen ook lucht en vuil in het systeem na verloop van tijd het risico op storing en onderhoud verhogen.

Lucht en vuil zijn twee onopvallende maar in de praktijk wel vaak voorkomende veroorzakers van rendementsverliezen, storing en onderhoud in verwarming- en koelinstallaties. Hun invloed is groter bij installaties die op basis van een lagere temperatuur werken om energie te besparen, zoals warmtepompen. Verder zijn vloerverwarmingsystemen gevoeliger voor lucht- en vuilophoping dan radiatoren. Lucht kan in de vorm van microbellen, opgelost in het leidingwater en in een vrije vorm aanwezig zijn in installaties. Dit vermindert zowel de doorstroming als warmte-afgifte. Ophoping van vuil wordt veroorzaakt door corrosie van leidingen en installatiecomponenten, bacteriegroei of kalkaanslag. Lucht en vuil hebben beide een reducerende invloed op de efficiëncy en levensduur van warmtepompen, wisselaars en andere componenten.

Adviezen uit de praktijk
De negatieve invloed van lucht en vuil op het rendement van installaties is zo groot dat Alklima automatische lucht- en vuilafscheiders standaard voorschrijft bij de verkoop van warmtepompen. “Wij zien bij onze servicecontacten een direct verband tussen alle meldingen en de aanwezigheid van lucht en vuil in het systeemwater”, vertelt Rudy Grevers, manager woningbouw bij het bedrijf. “In lagetemperatuur-installaties komt lucht in de vorm van microbellen meer voor en hopen vuildeeltjes zich sneller op dan in hogetemperatuur-installaties, waardoor de energetische prestatie afneemt. Als klanten contact opnemen over een code 9 melding wordt die vaak door lucht of vuil veroorzaakt, terwijl dat eenvoudig met een automatische lucht- en vuilafscheider te voorkomen is.”

Oplossingen
Er zijn meerdere oplossingen geschikt voor (hybride) warmtepompsystemen. Zo beschikken de robuuste messing lucht- en vuilafscheiders van het bedrijf Spirotech allemaal over een unieke ‘Spirobuis’ die zorgt voor actieve ontluchting van circulerende bellen en microbellen uit het systeemwater. Daarnaast verwijdert de Spirobuis effectief (magnetische) vuildeeltjes zonder dat stroming en drukval wordt beïnvloed. Dit is mogelijk omdat het opgehoopte vuil buiten de hoofdstroom wordt opgeslagen. Door continu effectief lucht en vuildeeltjes uit het systeemwater te verwijderen blijven gevoelige installatiecomponenten beschermt en heb je minder kans op onnodige storing en onderhoud aan een warmtepompinstallatie. De messing lucht- en vuilafscheiders van Spirotech zijn beschikbaar in de maten 22 mm tot en met 2”. Er is dus voor vrijwel elk warmtepompsysteem een passend formaat afscheider beschikbaar. 