Opkomst van de thuisaccu

Op Solar Solutions viel weer veel te genieten. We gaan niet eens proberen alles te coveren, maar pikken wat krenten uit de pap. Opvallend was de opkomst van de thuisaccu.

Axitec-
AXIstorage Li 7S

De afgelopen editie van Solar Solutions was alweer de vierde. Inmiddels is de zonne-energiebeurs in Haarlemmermeer een begrip. En net als de beide vorige keren, ging het ook nu vooral om zonnestroom. Met een extra accent op systeemintegratie en opslag.

Zonneceldakpan

Hoe nuttig ze ook zijn, zonnepanelen wil je het liefst uit het zicht hebben. Omdat dat meestal niet kan, kun je van de nood maar beter een deugd maken. Zep, uit Urk, liet een zonneceldakpan zien, waarbij een zonnecel verwerkt is in een normale, keramische dakpan. Op dakvlakken waar geen zonnecellen nodig zijn, of waar ze minder renderen, kunnen dan standaard dakpannen gelegd worden. Iedere ZEP-zonneceldakpan is voorzien van twee aansluitkabels met stekkers. De dakpannen worden bij het leggen in serie geschakeld.

Self consumption

De term ‘self consumption’ zult u in de toekomst vaker gaan horen. Op termijn verdwijnt de mogelijkheid tot salderen. Het kan interessant zijn niet tot dat moment (2020) te wachten, maar nu alvast te kijken hoe de opgewekte zonnestroom het beste in de eigen woning kan worden benut. Verschillende aanbieders toonden accu’s van een relatief bescheiden omvang, speciaal voor de thuisgebruiker. Zoals bijvoorbeeld de Topbox Home Storage van Top Systems, De Fronius Solar Battery, de MyReserve van Solarwatt, de AXIstorage Li 7S van Axitec, de SunnyBoy Storage van SMA, en niet te vergeten de Tesla Powerwall. Sommige accu’s zijn stapelbaar (Axitec), bij weer andere worden extra modules in de behuizing geplaatst. Accu’s die retrofit zijn, kunnen makkelijker in een bestaand systeem worden ingepast. Helemaal zonder netstroom zal de woonconsument het niet redden. Met een thuisaccu kan men op jaarbasis in maximaal 80% van de eigen elektriciteitsbehoefte voorzien