Opkomst van de thuisaccu

Op Solar Solutions viel weer veel te genieten. We gaan niet eens proberen alles te coveren, maar pikken wat krenten uit de pap. Opvallend was de opkomst van de thuisaccu.

Axitec-
AXIstorage Li 7S

De afgelopen editie van Solar Solutions was alweer de vierde. Inmiddels is de zonne-energiebeurs in Haarlemmermeer een begrip. En net als de beide vorige keren, ging het ook nu vooral om zonnestroom. Met een extra accent op systeemintegratie en opslag.

Zonneceldakpan

Hoe nuttig ze ook zijn, zonnepanelen wil je het liefst uit het zicht hebben. Omdat dat meestal niet kan, kun je van de nood maar beter een deugd maken. Zep, uit Urk, liet een zonneceldakpan zien, waarbij een zonnecel verwerkt is in een normale, keramische dakpan. Op dakvlakken waar geen zonnecellen nodig zijn, of waar ze minder renderen, kunnen dan standaard dakpannen gelegd worden. Iedere ZEP-zonneceldakpan is voorzien van twee aansluitkabels met stekkers. De dakpannen worden bij het leggen in serie geschakeld.

Self consumption

De term ‘self consumption’ zult u in de toekomst vaker gaan horen. Op termijn verdwijnt de mogelijkheid tot salderen. Het kan interessant zijn niet tot dat moment (2020) te wachten, maar nu alvast te kijken hoe de opgewekte zonnestroom het beste in de eigen woning kan worden benut. Verschillende aanbieders toonden accu’s van een relatief bescheiden omvang, speciaal voor de thuisgebruiker. Zoals bijvoorbeeld de Topbox Home Storage van Top Systems, De Fronius Solar Battery, de MyReserve van Solarwatt, de AXIstorage Li 7S van Axitec, de SunnyBoy Storage van SMA, en niet te vergeten de Tesla Powerwall. Sommige accu’s zijn stapelbaar (Axitec), bij weer andere worden extra modules in de behuizing geplaatst. Accu’s die retrofit zijn, kunnen makkelijker in een bestaand systeem worden ingepast. Helemaal zonder netstroom zal de woonconsument het niet redden. Met een thuisaccu kan men op jaarbasis in maximaal 80% van de eigen elektriciteitsbehoefte voorzien

SunNedOffertetool

De zonne-energiesector maakt een flinke groei door. En het zal naar verwachting alleen maar sneller gaan. Wil de installateur de kansen die de PV-markt biedt verzilveren, dan zal hij niet alleen in staat moeten zijn een nette installatie te maken. De klant verwacht ook een professionele offerte. SunNed ondersteunt installateurs daarbij met een offertetool. Nadat u de klant- en dakgegevens heeft ingevoerd, maakt de tool automatisch een voorcalculatie en een offerte. Zowel bij de voorcalculatie als de offerte zijn allerlei parameters voorhanden: van legplan tot diverse serviceabonnementen, en van marges op materialen en uren tot fiscale aspecten en subsidiemogelijkheden.

Eilanden in de zon

Het is dat exposant REC geen vijver had meegenomen, want anders had men bezoekers ter plekke deelgenoot kunnen maken van ambitieuze projecten: drijvende zonne-eilanden. REC spreekt van Solar on water. Op verschillende plekken, verspreid over de hele wereld, dobberen inmiddels duizenden PV-panelen van REC. Ze zijn gemonteerd op zogeheten floats, drijflichamen die aan elkaar gekoppeld zijn tot kleinere en grote verbanden die elk verankerd zijn met de ondergrond. Vanonder een PV-eiland loopt een kabel naar het vaste land, waar een omvormer de duurzaam opgewekte gelijkstroom omzet in wisselstroom, voor verder gebruik.

Snelbevestiging zonnepanelen

Installatiegemak is iets dat iedere installateur aanspreekt. Solar & Lighting uit Alblasserdam zegt een bevestigingssysteem in huis te hebben, VarioTwin 4.0, waarmee één persoon binnen twee minuten en zonder gereedschap een zonnepaneel kan plaatsen op een plat dak. Er zijn twee modulen nodig om een paneel te fixeren. VarioTwin 4.0 is een kliksysteem en geschikt voor zuid en oost-west opstelling. De kunststof modulen wegen slechts 1,6 kilo per stuk en zijn stapelbaar voor opslag en transport. De voet van de modulen wordt met steenblokken verzwaard, waardoor er niet in het dak hoeft te worden geboord. En wegwaaien kan niet, zo verzekert de fabrikant.

Bekijk de video-uitleg over het VArioTwin systeem

Aerovoltaïsche zonne-energiesystemen

Bij aerovoltaïsche zonne-energiesystemen wordt warmte die zich opbouwt onder de PV-panelen, afgezogen en gebruikt voor ruimteverwarming en het verwarmen van tapwater. Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: minder warme panelen presteren beter en de ‘geoogste’ warmte kan naar believen worden benut. Elders in deze uitgave stellen we het R-Volt systeem van Systovi aan u voor.
Twee andere fabrikanten, IRFTS (Bekijk de video-uitleg over het systeem van IRFTS ) en GSE Intégration (Bekijk de video-uitleg over het systeem van GSE Integration ) , zijn deze weg ook ingeslagen. Aerovoltaïsche zonne-energiesystemen zijn niet zonder meer overal toe te passen. Met name door het uitgebreide kanaalwerk is het ruimtebeslag pittig. En het concept is gebaseerd op mechanische toevoer en natuurlijke afvoer van lucht. Dit maakt het zonder meer combineren van het ventilerende PV-systeem met een bestaand ventilatiesysteem C, dat immers andersom werkt, lastig.