Onvoldoende inzicht
De verkiezingen zijn weer achter de rug. Op het moment dat ik deze column schrijf zijn de uitslagen nog niet bekend. Maar ik hoop dat er betrouwbare, capabele mensen en partijen gekozen zijn, zodat we weer even vooruit kunnen. Als u mijn vorige columns gelezen hebt weet u dat ik nogal sceptisch ben over de politiek. Ik mag dan regelmatig roepen dat de installatiebranche naar een hoger niveau moet worden getild, maar dat geldt zeker ook voor Den Haag en Brussel.
Bij ISSO en Uneto VNI gaat het roer nu om. Hopelijk is dat ook bij u, installateurs, het geval. Bij mijn dagelijkse inspecties zie ik namelijk veel fout gaan. Ik acht het mijn plicht om dit aan te kaarten. Breng de faalkosten omlaag!
Een voorbeeld. Er wordt bij een bestaande installatie een verbouwing c.q. uitbreiding gedaan. Hierbij zijn projectleiders, adviseurs en installateurs betrokken. Helaas blijkt ook nu weer dat men onvoldoende inzicht heeft in elkaars disciplines en langs elkaar heen werkt. Dit leidt tot onnodig veel fouten.
Misschien kan iemand mij duidelijk maken hoe lang een installateur verantwoordelijk is voor zijn afgeleverde werk. Het juridische kader daaromtrent is voor mij in ieder geval vaag. Het is frustrerend een inspectierapport te schrijven met vele bemerkingen over installaties die recent zijn aangelegd. Dat is zonde van het geld, de herstelwerkzaamheden en onderlinge relaties.
Voldoen aan wet- en regelgeving betekent niet direct hogere kosten. Een eigenaar moet echter vaak veel onnodige beheersmaatregelen uitvoeren, omdat er niet goed is nagedacht over het ontwerp. Opleveren, incasseren en wegwezen; dat kan toch niet de bedoeling zijn? Mijn advies aan monteurs en ontwerpers: volg een cursus. Goede voorlichting is immers belangrijk.