Minder drukverlies door het betere bochtenwerk
Drukte over drukverlies
Waarom al die drukte over drukverliezen? Eigenlijk is dat vrij eenvoudig. Drukverliezen in leidinginstallaties kunnen ervoor zorgen dat de vereiste volumestroom op het tappunt niet wordt gehaald – uiterst vervelend voor de gebruiker. Datzelfde geldt voor de grote en sterk wisselende drukverschillen die kunnen optreden tussen de koud- en warmwateraansluiting van thermostatische mengkranen. Als gevolg daarvan kunnen onbeheersbare schommelingen optreden in de mengwatertemperatuur. En tenslotte zorgen de vernauwingen ook voor extra stromingsgeluid dat in sommige gevallen een serieuze storingsbron is.
Aan de andere kant heeft het rekening houden met zeta-waarden bij de berekening van de installatie ook gevolgen. Dat geldt zeker wanneer veel met (haakse) knieën wordt gewerkt in plaats van ronde bochten. Wordt een verkeerd systeem gekozen, uitgegaan van de verkeerde weerstandswaarden of klakkeloos van het ene op het andere systeem overgestapt, dan leidt dat tot problemen met de installatie. De dimensies moeten ruimer worden genomen waardoor de kosten hoger zijn. Ruimere dimensies betekent ook: meer montagetijd en meer montageruimte. Om nog maar te zwijgen van het grotere watervolume in de buisleidingen en daarmee de langere stagnatietijden. De kans op microbiële vervuiling wordt daarmee aanzienlijk groter.
Weerstandswaarden
Veel van de hiervoor genoemde klachten rondom drukverliezen vinden hun oorsprong al bij het ontwerp van de installatie. Worden hier verkeerde weerstandswaarden (zeta-waarden) gehanteerd, dan leidt dat ongetwijfeld later tot klachten. Zo zijn er gevallen denkbaar waarbij er na ingebruikname van de leidinginstallatie nauwelijks een druppel water uit de kraan komt. De fraai ogende weerstandswaarden die de fabrikant opgaf, bleken in de praktijk toch niet te kloppen. Het resultaat? Tijdrovende, storende en daarmee kostbare herstelwerkzaamheden. Waar kunnen dergelijke drukverliezen optreden? Allereerst natuurlijk in toestellen en appendages. Maar daarnaast zijn de buizen maar vooral fittingen (koppeling, bocht, T-stuk, …) belangrijke installatieonderdelen waar drukverliezen optreden. Voor buizen geldt dat de drukverliezen worden bepaald door de inwendige diameter van de buis. Een kleinere inwendige diameter betekent een groter drukverlies. Daarbij is het wel belangrijk om te beseffen dat niet ieder materiaal dezelfde buisdikte heeft; die van kunststof is bijvoorbeeld aanzienlijk groter dan die van bijvoorbeeld koper.