Meiden en techniek: een magische match
Girls’ Day. Op 11 april openden ruim tweehonderd bedrijven door heel Nederland hun deuren voor meer dan 7500 meiden in de leeftijd van 10 tot 15 jaar. Dit alles om meer meiden in de techniek te krijgen. En we zien een stijging van het aantal vrouwen in de techniek van 15.406 in 2020 naar 17.169 dit jaar.
Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Wij Techniek, wijst uit dat vrouwen het werk als uitdagend en stimulerend ervaren en zich willen blijven ontwikkelen. Ze waarderen hun werk hoger dan hun mannelijke collega’s, met een gemiddelde waardering van 8,3 tegenover 8,1. Goed nieuws? In principe wel. Kijk naar de Vakkanjers: hier doen evenveel jonge jongens als jonge meiden mee aan de technische opdrachten en in de finale. Maar we moeten ook eerlijk zijn over de andere cijfers: in de installatiesector (en in de andere technische sectoren is het niet veel anders) is de verhouding man/vrouw 89% tegen 11%; van deze 11% werkt nog geen 1,5% in de techniek zelf.
Dus ondanks de stijging is er nog wel werk aan de winkel! Want we hebben ook de vaardigheden van vrouwen nodig. Van adviseur tot monteur. De technologische sector verandert snel en staat voor de uitdaging bij te dragen aan bijvoorbeeld de energietransitie maar ook met de digitalisering in de zorg. We hebben de vaardigheden en perspectieven van vrouwen nodig om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. Of het nu gaat om de energietransitie of de digitalisering van de zorg, diversiteit is essentieel voor innovatie en vooruitgang. Het is niet alleen een kwestie van gelijkheid, maar ook van pragmatisme en vooruitgang.
Als sector hebben we de verantwoordelijkheid om een omgeving te creëren waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de genderkloof in de techniek overbruggen en een echt inclusieve toekomst bouwen. Girls’ Day is een jaarlijkse herinnering voor onszelf hieraan.
Sven Asijee
Directeur Wij Techniek