LT-radiatoren

STEEDS MEER UITVOERINGEN VERKRIJGBAAR

Om lage-temperatuurverwarming via bijvoorbeeld een warmtepomp tot een succes te maken moet het afgiftesysteem voldoende warmte kunnen afgeven. Dat kan als het een groot oppervlak heeft, zoals bij vloer- of wandverwarming het geval is. Maar er zijn ook steeds meer radiatoren verkrijgbaar die speciaal ontworpen zijn voor lage temperaturen: de LT-radiator.

LT-radiatoren laten het warme water bijvoorbeeld eerst via de voorplaat lopen. Hierdoor komt er zoveel mogelijk stralingswarmte van de radiator. In de radiator geïntegreerde ventilatoren zorgen voor versterkte convectie. Een voorbeeld hiervan is de nieuwste Ulow-E2 radiator van Radson (zie hoofdafbeelding). Dit soortradiatoren helpt woningeigenaren al een eerste stap te zetten naar een duurzame en energie-efficiënte woning op lagere temperatuur. In een later stadium – als dit qua investering beter uitkomt - kan hierop dan nog een warmtepomp worden aangesloten.

Gecombineerde warmte
De 2 in de naam van deze radiator staat voor het principe van twee gecombineerde warmtesystemen. De panelen leveren de stralingswarmte en de in de radiator geïntegreerde ventilatoren zorgen voor versterkte convectie van deze warmte naar de ruimte. De Ulow-E2 is zelfregulerend, stuurt, afhankelijk van de warmtevraag, zelf de ventilatoren aan, maar kan via een touchpad ook handmatig bediend worden. Een bijkomend voordeel van de ventilatoren is het ‘summer breeze effect’: de circulatie van duurzaam verkoelende lucht tijdens warmere zomermaanden. De radiator wordt gemonteerd zoals zijn traditionele broertje: met middenaansluiting. Elektrotechnisch is het een kwestie van een stekker in een stopcontact steken.

Vlakke voorplaat
De FlatLine-radiator van Vasco is een ander voorbeeld van een LT-radiator. De watervoerende vlakke voorplaat van deze radiator zorgt ervoor dat de warmteafgifte hoger is en hij op lage-temperatuursystemen kan worden aangesloten. Radiator en plaatwerk vormen één strak afgewerkt geheel. Daarbinnen gaat de verwarmingstechnologie schuil. Deze radiator is beschikbaar in verticale of horizontale uitvoering of als plintradiator.
Ook Brugman, een brand van Vasco Group, levert dergelijke vlakke LT-paneelradiatoren. De Casual, Centric en Mini collectie is verkrijgbaar in een uitgebreid kleurenpallet en met accessoires zoals handdoekbeugels. 

Snel reagerend afgiftesysteem

Jaga introduceert de Strada Hybrid, een innovatie op de Strada-serie. Naast de Low-H2O technologie voor energiezuinig verwarmen, is deze radiator voorzien van een snel reagerend afgiftesysteem.
Deze LT-radiatoren bevatten het nieuwe DBH-systeem. DB staat voor Dynamic Boost, dat ervoor zorgt dat de compacte radiatoren in combinatie met een warmtepomp snel en veel warmte afgeven. De H van Hybrid staat voor de dubbele werking: zowel bij koelen als verwarmen levert de radiator de hoogste afgifte.
De snel reagerende radiator kan zo optimaal anticiperen op de steeds wisselende temperatuuromstandigheden en comforteisen in een woning.