Los van het Gas !?

Sinds 1 juli is de wettelijke plicht tot het aanleggen van een gasaansluiting bij nieuwbouwhuizen vervallen, wat feitelijk uitwerkt als een verbod op het aanleggen van een gasaansluiting. Bij dit feitelijk verbod komen ook torenhoge ambities en wensen. Zijn deze torenhoge ambities wel realiseerbaar, en is het wel zo verstandig, en voor wie zijn de kosten eigenlijk?

• 200.000 bestaande woningen per jaar afkoppelen van het gas. De totale woningvoorraad in Nederland bestaat uit ruim 7,6 miljoen woningen. Dat betekent dat we, als we ervan uit gaan dat 6 miljoen woningen zijn aangesloten op het gasnet, dit in 30 jaar gerealiseerd zou kunnen zijn. Dan zijn we bijna in het jaar 2050. CDA en D66 wensen een verkoopverbod vanaf 2021 op gasgestookte cv ketels, dat is al over 3 jaar. Dus als we er vanuit gaan dat een cv-ketel 15 jaar meegaat, zouden al onze bestaande cv-ketels moeten zijn vervangen in 2036. Bij onze aanname van 6 miljoen woningen betekent dat niet 200.000 woningen een alternatief moeten hebben voor hun verdwenen gasaansluiting, maar 400.000 woningen per jaar.

• Daar komt bij dat het aanpassingen maken aan een woning voor een alternatief voor het gas gemiddeld minstens € 25.000 kost (bij een woningvoorraad van 6 miljoen betekent dit een minimale investering van 150 miljard). Dhr. Samsom vindt dat we hiervoor dan een hogere hypotheek moeten afsluiten (en wij dachten dat de totale hypotheekschuld in Nederland al veel te hoog is!) Deze investering zou zichzelf terugverdienen, want de energierekening wordt lager. Maar of dat echt zo is, garandeert niemand en geld lenen kost nog steeds geld.

• Daarnaast zijn twee niet onbelangrijke zaken van belang: 1. bij oudere woningen in Nederland is het met de huidige alternatieven zo goed als onmogelijk om deze zonder gas te verwarmen.
2. De netbeheerders geven nu al aan dat ze hun tarieven moeten verhogen omdat ze door het gasverbod de stroomnetten moeten verzwaren.

• Tot slot wijst onderzoek van de RUG uit dat het gasverbod en het verder elektrificeren van het wegvervoer niet leidt tot minder gasverbruik. De gasgestookte centrales (steenkool is verboden vanaf 2030) moeten stroom produceren voor de momenten dat het niet waait, of de zon niet schijnt.

Begrijp ons niet verkeerd; we zijn niet tegen verandering. Wij willen ook een schoner milieu en een goede gezonde toekomst voor onze kinderen. Wat ons ernstig zorgen baart is dat alle maatregelen al genomen worden of zijn, maar waar is het grotere plan? Hebben we er wel goed over nagedacht? We hebben het beste gasnetwerk van de wereld en we gaan er zonder goed alternatief al toe over om dit af te breken. Er word op dit moment hard gewerkt aan alternatieven als biogas en waterstof waarvoor de bestaande gasinfrastructuur prima geschikt is. Wij, Nederland, zijn het enige (gas)land ter wereld met een gasverbod. Landen om ons heen gaan massaal over op gas als alternatief voor andere fossiele brandstoffen en daar ligt geen prachtig gasnetwerk. Laten we de discussie openen. Is dit wel het alternatief wat we willen ?

Berend van der Veer, manager operations Lewo BV
Namens de vereniging van Nederlandse Fabrieken van Gasafvoerleidingsystemen ROGAFA