Lekker gekookt eitje

Tijdens mijn vakantie kwam het fipronil-schandaal met eieren aan het licht. Zit je net aan een ontbijt met een lekker gekookt eitje, zegt je mede hotelgast: zou je dat wel eten? Ik ben benieuwd hoe men zich uit deze affaire gaat wringen.
Mijn gedachten gingen terug naar een soortgelijke zaak vele jaren geleden: besmettingen door methylbromide. Dit gif werd destijds gebruikt om kassen te ontsmetten.


Het middel werkte perfect en doodde alles. Als er een vogeltje door een open raam naar binnen vloog kwam hij nog geen meter ver.
Er is destijds onderzocht of dit middel ook in het drinkwater voorkwam van leidingen in kassen. Halsoverkop moesten alle kassen geïnspecteerd worden op het gebruik van kunststof waterleidingen. Alles moest vervangen worden. De gifstof drong dwars door de buiswand heen het drinkwater in. Permeatie wordt dit genoemd.
Als waterleidinginspecteur was ik al bekend met dit fenomeen. Al eerder was ik tegen klachten aangelopen over de smaak van drinkwater. In dit geval ging het om waterleidingen in gebieden met olieverontreiniging en bij tankstations. Oorzaak: de vloeren waren niet vloeistofdicht. De daarop volgende bodemsaneringen hebben jaren in beslag genomen en miljoenen gekost.
Dit soort schandalen zijn kennelijk van alle tijden. Het lijkt een kwestie van wachten op weer een volgende affaire. De financiële schade is altijd groot en ons vertrouwen in een oprechte samenleving krijgt weer een volgende knauw. Over het mislopen van mijn gekookte eitje tijdens mijn vakantie wil ik het dan nog niet eens hebben.