Introductie

De eerste van een nieuwe generatie rookgasmeters

EURO-INDEX heeft in haar 50-jarig bestaan tientallen innovatieve instrumenten voor de cv-monteur ontwikkeld, waaronder de eerste elektronische drukmeters in 1987. In mei van dit jaar is het, 25 jaar na de introductie van de Eurolyzer, tijd voor de volgende innovatie: de Eurolyzer S1

Bij de ontwikkeling van een nieuw meetinstrument is het belangrijk om het doel goed voor ogen te houden. Wie gaat het gebruiken en waarvoor? Welke functionaliteit en nauwkeurigheid moet het toestel hebben en aan welke wettelijke eisen moet het voldoen? Je streeft ernaar een instrument te ontwikkelen dat ideaal is voor de toepassing, gemakkelijk is om te bedienen en waarvan de gebruiker jarenlang plezier kan hebben, doordat het duurzaam is opgebouwd met hoogwaardige componenten. Hierbij is het vooral belangrijk om goed te luisteren naar de gebruiker. Welke zaken zijn al goed en welke zijn voor verbetering vatbaar? Dit is precies wat EURO-INDEX heeft gedaan bij de ontwikkeling van de nieuwe BLAUWE LIJN Eurolyzer S1 rookgasmeter.

Innovaties
De Eurolyzer S1 is op diverse vlakken verbeterd. De nieuwe behuizing is ergonomisch vormgegeven en voorzien van een geïntegreerd beschermholster waardoor het tegen een stootje kan. Het display is een stuk groter geworden en functioneert tevens als touchscreen, waarmee alle functies kunnen worden bediend. Dit display is van de best mogelijke kwaliteit met een hoge resolutie, hoog contrast, voorzien van gehard kraswerend glas en kan zelfs met (werk)handschoenen worden bediend. Ondanks het grotere display heeft het toestel nog steeds een handzaam formaat en kan het ook met één hand worden bediend via het ronde touchpad. Deze vorm van bediening verscheen voor het eerst op de Eurolyzer ST in 2008. Veel gebruikers zijn hieraan gewend en kunnen bij de Eurolyzer S1 van beide bedieningsvormen gebruik maken, afhankelijk waar ze zelf de voorkeur aan geven. Een opvallende verbetering is de ring van LED’s rond het touchpad, die feedback geeft op de aansturing en bepaalde functies. Zo tellen deze LED’s af naar nul bij de schone lucht kalibratie.
De innovatie die veel tijd gaat besparen betreft de introductie van Macro’s en Multi Memory. Hiermee kan een serie van metingen worden voorgeprogrammeerd en met één knop worden geactiveerd. Hierbij kunnen de resultaten van de achtereenvolgende metingen worden samengebracht. Dit is vooral handig bij onderhoud volgens de CO-certificering, waarbij de CO-metingen in de stookruimte en de rookgasmetingen op zowel vollast als deellast bij elkaar en op overzichtelijke wijze in één meet-rapport worden gepresenteerd.

Vertrouwde kwaliteit
De Eurolyzer S1 biedt de kwaliteit die je mag verwachten van een BLAUWE LIJN rookgasmeter. Zo is het toestel voorzien van een krachtige monsternamepomp, een waterstof gecompenseerde sensor voor koolmonoxide met een bereik tot 10.000 ppm en de unieke ECO-sensortechnologie voor meting van zuurstof. ECO-sensoren zijn zeer duurzaam en bieden een snelle opstart- en reactietijd. Het toestel is verkrijgbaar met een nauwkeurige drukverschilmeter tot 150 mbar met een resolutie vanaf 0,01 mbar (1 Pa). Ook aanvullende functionaliteit, zoals een automatische drukdalingsproef of een meetfunctie voor legionellapreventie ontbreken niet.
Uiteraard is ook bij dit model het KWSe servicesysteem van toepassing, waarbij het toestel jaarlijks wordt onderhouden en gekalibreerd voor een vaste prijs. Hierbij wordt 7 jaar garantie gegeven op het toestel én de verbruiksonderdelen, zoals sensoren en filters.

CO-certificering
Met de invoering van de CO-certificering (Gasketelwet) per 1 april van dit jaar moeten rookgasmeters voldoen aan alle eisen die worden gesteld in de Europese regelgeving EN50379 deel 2. Zowel de huidige Eurolyzer STx als de nieuwe Eurolyzer S1 zijn volledig gecertificeerd volgens deze norm, waarmee de geschiktheid eenvoudig kan worden aangetoond.

Handsfree
Aan de achterzijde van het toestel zijn de magneten geïntegreerd in de behuizing. Hiermee kan het toestel op een metalen ondergrond worden bevestigd tijdens het meten, zonder de ondergrond te beschadigen. Omdat tegenwoordig lang niet alle cv-ketels een metalen kast hebben is de Eurolyzer S1 aan de bovenzijde voorzien van een handig oog, waarmee het toestel kan worden opgehangen met een haak of klittenband.

Gratis software en apps
De Eurolyzer S1 is standaard voorzien van Bluetooth® communicatie, waarmee u gebruik kan maken van EuroSoft connect voor digitale meetrapportage. EuroSoft connect is kosteloos verkrijgbaar als Windows software voor PC’s en laptops en als app voor smartphones en tablets met een Android of iOS besturingssysteem. Hiermee kan u meetwaarden en berekende waarden live uitlezen en loggen. U kan de resultaten als getallen of een grafiek weergeven en opnemen in een meetrapport. De rapportage kan je vervolgens gemakkelijk delen via mail of social media. Speciaal voor bedrijven die gebruik maken van hun eigen rapportagesoftware heeft de Eurolyzer S1 de mogelijkheid om de meetresultaten weer te geven als een QR-code in het display. In veel gevallen kan deze QR-code worden uitgelezen met de camera van een tablet of smartphone en worden geïntegreerd in de gebruikte software.

CAPBs
Het is mogelijk om extra meetfuncties toe te voegen aan de Eurolyzer S1 door gebruik te maken van BLAUWE LIJN CAPBs®. Deze lijn is geïntroduceerd in 2016 en bestaat uit diverse handvaten en meetmodules, waarmee ‘modulaire’ meetinstrumenten worden samengesteld. Deze instrumenten zijn zelfstandig te gebruiken, maar kunnen tevens draadloos contact maken met bestaande BLAUWE LIJN meetinstrumenten, waaronder de Eurolyzer S1. Zo kan je bijvoorbeeld een drukmeter voor hoge druk samenstellen door de CAPBs® sens PS40 meetmodule op de CAPBs® device handgreep te plaatsen. Dit toestel kan zelfstandig worden gebruikt om gasdruk tot 6 bar te meten bij het uitvoeren van een drukstoot, maar door het toestel draadloos te verbinden met de rookgasmeter kunnen de meetresultaten worden weergegeven op het display en worden opgenomen in een compleet meetrapport.