Introductie chiller warmtepomp
Op 14 april jl. introduceerde LG Electronics in SugarCity te Halfweg haar nieuwste producten, systemen en servicetools. Paradepaardje was de LG Chiller Warmtepomp. Sinds deze maand is de chiller leverbaar in Nederland. Voorafgaand aan de feestelijke introductie nam Richard de Waal, divisiedirecteur Airconditioning & Energy Solutions bij LG Electronics Benelux, ons samen met collega-journalisten mee voor een perstour over een LG mini-beurs.
Tweemaal eerder waren we bij een evenement van LG. En zoals je van een grote speler mag verwachten, was alles tot in de puntjes geregeld, wat resulteerde in een pakkende mix van ongedwongenheid en ambitie. Doch de meeting in de voormalige suikerfabriek had ogenschijnlijk een extra dimensie: drie leden van het managementteam van LG waren speciaal uit Korea overgekomen om deze dag mee te maken. Tijdens de perstour lichtte de Waal en tipje van de sluier op. “Eind 2013 introduceerden wij de LG Multi V IV. In 2014 zijn we begonnen met de actieve verkoop van de unit, het vierde generatie VRF-systeem in 2- en 3-pijps uitvoering. De lancering bleek een kantelpunt. Sindsdien heeft LG zich in rap tempo ontwikkeld binnen de VRF-markt. Bij de eerste drie generaties van het VRF-systeem waren we qua specificaties toch net even iets minder dan de marktleiders. Met de introductie van de vierde generatie maakten we ineens zelf deel uit van het kopgroepje. De specificaties behoorden toen tot de top van de markt. En sindsdien hebben we niet stilgezeten.”
Multi V IV
De Multi V IV is veelzijdig inzetbaar. De Waal: “Allereerst natuurlijk in combinatie met luchtbehandelingskasten. Het koppelen van een VRF-invertersysteem aan een luchtbehandelingskast gaat heel eenvoudig, plug and play eigenlijk. DX-batterij in de LBK, een stukje communicatie erbij, twee leidingen op een buitendeel, en je kunt heel gemakkelijk traploos geregeld hele hoge prestaties halen. Een koppeling die we steeds meer zien, is die met vloerverwarming. Er zijn twee hydrokits beschikbaar, één voor maximaal 55 graden en één voor 80 graden verwarming. De 80-graden-uitvoering is vooral interessant voor de renovatiemarkt, waar vaak nog met hoge-temperatuur afgiftesystemen wordt gewerkt. Ook voor het verwarmen van sanitair warm water is deze hydrokit heel geschikt. Je kunt spelen met energie. Met een 3-pijps systeem kun je warmte die je onttrekt uit ruimtes die worden gekoeld, gebruiken voor de productie van warm tapwater, of je stopt het terug in de vloerverwarming. Dat komt de energetische prestaties van het gebouw ten goede.” Tot slot wijst De Waal op een simpel te koppelen luchtgordijn. “LG heeft een samenwerkingsverband met Teddington, een bekende fabrikant van luchtgordijnen. Het grote voordeel voor de installateur is dat een Teddington-luchtgordijn als kant en klaar binnendeel wordt geleverd. Alles zit er al in. Dus geen gedoe met losse onderdelen op locatie.”
Therma V
Eveneens op de beursvloer aanwezig: Therma V, het lucht-water warmtepompsysteem van LG, met vermogens tussen de 3 en 16 kilowatt. LG levert de Therma V als splitsysteem en als monoblock, waarbij de hydrokit, de warmtewisselaar, geïntegreerd is in het buitendeel. Op de beursvloer stond een high end split-uitvoering, met een vermogen van 9 kilowatt. “Met alle Therma-V systemen kun je verwarmen of koelen”, legt De Waal uit. “Zoals we hem hier hebben opgesteld, kun je zien wat de mogelijkheden zijn. Door de regelgeving in Nederland, maar ook op Europees niveau, merk je dat er steeds meer projecten in beeld komen – denk bijvoorbeeld aan Stroomversnelling of nul op de meter – waarbij creatieve oplossingen gevraagd worden, meer los van het traditionele. Wat we hier vooral laten zien is dat we met onze partner Centercon totaaloplossingen kunnen bieden.” Wijzend op de beursopstelling van de Therma V: “Hier is alles geïntegreerd in een totaalconcept voor ruimteverwarming, warm tapwater en koelen. LG produceert ook PV-panelen, die kun je eveneens in het systeem opnemen. Daarnaast gaan we ons richten op het opslaan van energie. We maken al accu’s voor de elektrische auto’s van Tesla en General Motors. De volgende stap – en al bijna marktrijp – is een accu voor energieopslag in woningen. En misschien goed om nog even te vermelden: alle systemen van Therma V komen in Nederland in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming in het kader van de ISDE-subsidieregeling.”
Behoud het goedeDrie jaar geleden introduceerde LG Electronics de Multi V IV. Voor dit vierde generatie luchtgekoelde VRF-klimaatsysteem ontwikkelde LG enkele nieuwe technieken, zoals Vapor Injection en High Pressure Oil Return (HIPOR), die nu ook worden toegepast in de chiller warmtepomp. Vapor Injection is een verbeterde injectietechnologie. Hierbij wordt extra koudemiddel in een speciale poort op de compressor in het compressieproces geïnjecteerd. Deze twee-fase compressortechnologie draagt volgens De Waal sterk bij aan de betrouwbaarheid en energiezuinigheid van het systeem. High Pressure Oil return is een methode om verborgen energieverlies in het oliecircuit te minimaliseren. “Conventionele compressoren zijn relatief inefficiënt door de kortsluiting tussen de hoge- en de lagedruklijn, die nodig is om de retour te bewerkstelligen. Bij de LG HiPOR-compressoren wordt de olie zonder drukverlies rechtstreeks in de hogedrukzijde van de compressor teruggebracht. Dit is een efficiënte manier om energieverspilling tegen te gaan, en veel doelmatiger dan een conventioneel lagedruk-retoursysteem”, aldus De Waal. |
Chiller warmtepomp
De ster van de dag was de chiller warmtepomp van LG. “LG produceert al langer koudwatersystemen, maar de chiller warmtepomp is een hele nieuwe stap voor ons”, vertelt De Waal. Waarom wil LG zich nadrukkelijk gaan manifesteren in de watergekoelde markt? “Allereerst denken we dat er een grote vervangingsmarkt ontstaat voor installaties met R22. Er zijn nu nog heel wat machines in bedrijf waaraan niet meer gerepareerd mag worden, maar die op enig moment vervangen moeten worden. Tegelijk wil de wetgever dat er kleinere volumes koudemiddel worden toegepast in gebouwen. Ook daar liggen grote mogelijkheden.”
De lijn warmtepomp chillers die LG introduceert, bestaat uit drie basismodellen: de 20 RT, met 65 kW koelvermogen, de 40 RT (130 kW) en de 60 RT (196 kW). Ze worden geleverd als cooling only modellen en als warmtepomp. De machines zijn modulair op te bouwen (met maximaal 5 units), tot een totaal koelvermogen van 1000 kW. Elk systeem heeft standaard twee scroll compressoren. De grotere uitvoeringen hebben meer compressoren en gescheiden koudemiddelencircuits. Alle compressoren zijn volledig inverter gestuurd. De Waal: “Een voordeel van inverter gestuurde compressoren is dat je geen softstarter nodig hebt. En je wateruittrede temperatuur is veel stabieler. En niet het minst belangrijk: inverter gestuurde compressoren kun je terugtoeren tot zo’n 10 procent van de totale capaciteit. Het voordeel hiervan komt vooral tot uiting in een veel hoger seizoensrendement, als gevolg van een efficiëntere werking in deellast.”