“Ik was meteen verkocht”

Multivoeding

De 20-jarige Julian van den Ham is ondanks zijn leeftijd al een ervaren ondernemer. Met zijn bedrijf VCB-installatietechniek neemt hij de meest uiteenlopende klussen aan. Onlangs voorzag hij een woning in Zandvoort van een inventieve duurzame oplossing. Een knap staaltje vakwerk, waarbij de klant ook nog eens geld uitspaarde.

“Nee, ik kom niet uit een installateursfamilie, maar toen ik op school kennis maakte met het vakgebied was ik meteen verkocht.” Jullian van den Ham volgde een leertraject en overwoog lange tijd om in vaste dienst te treden. “Gaandeweg merkte ik dat het zelfstandig ondernemerschap toch beter bij mij past. Ik houd van de vrijheid, bovendien voel je je niet geremd door collega’s die nog erg ‘klassiek’ denken.”

Sparen
Van den Ham nam een tijdelijke baan, spaarde en kocht toen zijn eigen apparatuur en busje. Sindsdien moet hij vol aan de bak. De zaken gaan zo goed dat hij zelfs al iemand kan aannemen. “Maar ik wacht liever nog even. Het is een fikse stap en ik ben nog jong en thuiswonend.”

Verrassend veelzijdig

Installatietechniek is verrassend veelzijdig, vindt Van den Ham. “Er zijn allerlei technieken waarin je je kunt verdiepen en de ene keer zit je binnen, dan weer buiten of onder de grond. Zelf heb ik me vol op de duurzame technieken gestort, die hebben de toekomst. Het is jammer dat menig installateur nog het idee heeft ‘dat het zijn tijd wel zal uitdienen’ en hij er zich niet in hoeft te verdiepen. Een gemiste kans. Bovendien ook een fikse blokkade om de doelstellingen van het Klimaatakkoord op tijd te verwezenlijken.”

Blij maken

Van den Ham werkt zo’n 85% van de tijd in de woningbouw en de rest in de utiliteit. “Ik pak van alles aan; van dakdekklussen, tot het installeren van badkamers, keukens, vloerverwarming en het verhelpen van een cv-storing. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de kleine klusjes. Waarom? Je kan mensen heel snel blij maken, dat geeft me enorm veel voldoening.”

Opgave

Vanuit zijn thuisbasis Barneveld, bestrijkt Van den Ham een groot gebied. Zo komt VCB- (Installatietechniek voor Consument en Bedrijf) installatietechniek ook wel eens in Zandvoort. Recentelijk nog om een woonhuis te verduurzamen. Hoewel de overstap op een warmtepomp voor de hand lag, koos Van den Ham wegens gegronde redenen voor een andere, ingenieuze duurzame oplossing. “In de woning woont een gezin met twee kinderen. Ze wilden graag het bestaande afgiftesysteem met radiatoren intact houden. Dat zou ook flink schelen in de kosten.”

Heatpipes en houtkachel

Van den Ham besloot om de cv-ketel te gaan ontlasten. Op het dak kwam een heatpipe-installatie te staan. Samen met een houtkachel zorgt deze voor de voorverwarming van het water in een groot buffervat. De cv-ketel hoeft daardoor slechts de resterende warmtevraag in te vullen. Via een leidingstelsel gaat het water naar de radiatoren en weer retour. Via hetzelfde procedé wordt ook het warmtapwater gemaakt.

Slimme oplossing

De klus was in vier zomerse dagen geklaard. “De opstelplaats was al door mijn bouwkundige collega’s in orde gemaakt, dus ik kon direct aan de slag.” De bewoners zelf zijn erg te spreken over de installatie. Van den Ham: “op termijn zouden ze zelfs de cv-ketel kunnen ontkoppelen, zodat de heatpipes en houtkachel helemaal de verwarming voor hun rekening gaan nemen.”

Discussie

Maar is deze oplossing echt zo ‘groen’? Uneto-VNI liet onlangs nog bij monde van vice-voorzitter Claudia Reiner weten dat ‘bioketels geen duurzame oplossing zijn op de lange termijn’, omdat ze afvalstoffen uitstoten. Van den Ham heeft erover nagedacht: “Het gaat hier in eerste instantie om een reductie van het gasgebruik en daarin zijn we geslaagd. Kijk, de verleiding is groot om alleen nog maar warmtepompen te gaan promoten, maar die krijgen hun stroom toch echt in de meeste gevallen van een energiecentrale die draait met een matig rendement. En hoe energiezuinig ben je dan eigenlijk bezig?”