“Ik sta op eigen benen”

VINCENT STIPPELT LOOPBAAN IN INSTALLATIESECTOR ZELF UIT

Iedereen kan zijn of haar eigen toekomst bepalen. Ook in de technische installatiebranche. Het is een kwestie van doen. Ga in gesprek met je leidinggevende, werk aan je vitaliteit en blijf je een leven lang ontwikkelen. Vincent Buur, werkzaam via InstallatieWerk bij technisch dienstverlener Unica, heeft een duidelijk plan en voert dat ook uit. Hoe pakt hij het aan? Hoe kan je je loopbaan in de sector uitstippelen? En wat levert het op?

Vincent Buur (22) weet wat hij wil. Hij heeft een beeld waar hij over een aantal jaren wil staan. Maar hij beseft zich ook dat maar één iemand dat kan doen: hijzelf. Vincent, die naast zijn werkzaam­heden als monteur bij Unica via InstallatieWerk nog een extra opleiding volgt, wil graag leidinggevend monteur worden. “Ik wist op vrij vroege leeftijd al welke kant ik op wilde. Ik ben iemand die alles graag snel op een rijtje heeft. Maar ik realiseer me dat ik het vooral ook zelf moet doen.”

Werken en leren

Werken en leren, daar draait het om voor Vincent. ”Ik ben nu nog in opleiding als BBL-er en heb snel mijn MBO-2 gehaald. Ik ben nu bezig met MBO-3 en ik ga waarschijnlijk ook nog voor MBO-2 Elektrotechniek. En ik heb inmiddels ook mijn lasdiploma.” Het zijn geen toevallige keuzes maar is eerder een goed doordacht plan. Vincent: “Ik had ook direct MBO-4 kunnen doen, maar ik vond dat ik dan de ervaring zou missen om leidinggevend monteur te worden. Je hebt gewoon praktische ervaring nodig om vragen te kunnen beantwoorden. Daarom heb ik eerst niveau 2 en 3 gedaan.”

Met hulp

Vincent heeft in zijn ontwikkeling ook een helpende hand van OTIB gekregen. “We gingen met school naar een open dag van OTIB in Heerenveen en na afloop kregen we een voucher voor een training of opleiding. Die heb ik gebruikt voor het behalen van mijn rijbewijs. Want ook die heb ik nodig. Je moet slim handelen en je hoeft niet alles alleen te doen, dat blijkt maar weer. Ik zie dat sommige jongeren geen opleiding in de vorm van werk/leren willen, omdat je dan vier jaar bij hetzelfde bedrijf moet werken. Een gemiste kans zou ik zeggen. Juist in die periode met zo’n werkgever kan je stappen zetten en je dromen waarmaken. En dat is niet een opdracht van je werkgever, maar omdat je het zelf wil.”

Begeleiding om te groeien

Vanuit Unica wordt Vincent goed geholpen in zijn ontwikkeling. Vincent: “Ik wist al snel welke kant ik op moest om mijn doel te bereiken: leidinggevend monteur worden. Toen ik dat bij het bedrijf aangaf, kreeg ik de vraag hoe ik dat zag. Een goed gesprek verder kon ik aan de slag. En binnen het bedrijf krijg ik alle hulp om echt mijn ambitie te bereiken. Ik heb elke maand een functioneringsgesprek, waarin we het vooral ook over mijn persoonlijke ontwikkeling hebben. Dat werkt fantastisch en houdt me op koers! En ik heb in het bedrijf een monteur die met mij meekijkt, met wie ik kan sparren. Leren op de werkplek. Dat werkt ook erg goed.”

Op eigen benen staan

Volgens Vincent ontkomt hij er ook eigenlijk niet aan regie te nemen over zijn loopbaan. “Ons bedrijf geeft veel verantwoordelijkheid, dus we moeten er eigenlijk allemaal zelf voor zorgen dat we op eigen benen kunnen staan,” aldus Vincent. “Unica benadrukt echt: ‘word zo snel mogelijk zelfstandig.’ Ze laten mij dan ook gewoon mijn eigen klussen doen en ik heb veel contact met de klant. Dat helpt je enorm bij je persoonlijke ontwikkeling en niet alleen op puur technisch gebied.” Vincent beseft immers dat, bij de positie die hij ambieert, een goed plan hoort: “Als je leidinggevend monteur wil worden, moet je ook goed kunnen plannen.”

Leermeester

Leren is ook kennis kunnen overbrengen, weet Vincent. “Ik ben bij InstallatieWerk een Leermeester. Dat betekent dat ik anderen in de MBO-2 opleiding help. En ik begeleid stagiairs.” Vincent probeert deze leerlingen bewuster te maken van het feit dat zij regie kunnen nemen over hun loopbaan. “Meestal laat ik hen een plan maken, over hoe zij hun toekomst voor zich zien. Ik hoop altijd dat ze vragen blijven stellen, want dat betekent dat ze geïnteresseerd zijn. Al moeten ze het dan nog uitvoeren, natuurlijk.” Vincent spreekt uit eigen ervaring: “Ik had zelf ook een voorbeeld om tegenop te kijken toen ik 16 of 17 jaar was en net begon. Dat maakt veel indruk.”
Opstaan
Maar een plan maken en dat ook uitvoeren, betekent ook dat je opkomt voor je eigen belangen. Vincent heeft daar wel een goed voorbeeld van: “Ik heb een aantal jaar geleden veel hulp gehad van de vakbond. Ik had een geschil over een salarisbedrag dat niet werd uitbetaald omdat één van de betrokken bedrijven de administratie niet op orde had. Het liep uiteindelijk zelfs bijna uit op een rechtszaak. Ik werd uitstekend geholpen en heb mijn gelijk gekregen. Dan merk je dat het fijn is dat je niet alleen staat. Maar ook dat het start bij jezelf. Ik moest de stap zetten om dit te bespreken met mijn toenmalige werkgever en te blijven volhouden.”

Jongeren bereiken

Vincent vindt het een goed plan als jongeren op school worden gestimuleerd over de toekomst na te denken. “Als leerlingen al op jonge leeftijd een doel voor ogen hebben, weten ze beter waar ze uit kunnen kiezen. Welke opleiding? Welke sector? Welk bedrijf? Het is waarschijnlijker dat ze de regie pakken over hun eigen loopbaan.” Toch maken jongeren vooral de afweging wat een keuze direct oplevert, in plaats van te kijken naar de lange termijn. “Ik denk dat het helpt als er op school wordt gekeken naar hoe je je carrière zélf kunt vormgeven en waar je naar toe werkt.”
Foto’s: Hans Hordijk

Veilig werken

Bij een plan voor de toekomst hoort ook veilig en gezond werken, want zonder een gezond lichaam en een geest die in balans is heb je weinig plezier in je werk. Vincent: “Ik ben veel bezig met gezond en veilig werken, dat wordt vanuit Unica ook enorm gestimuleerd. We maken bijvoorbeeld elke maand gebruik van zogenaamde Toolboxen. De ene keer gaat het over werken op hoogte, dan weer over geluid. Dat helpt mij echt goed op weg!”
Uit eigen ervaring weet Vincent hoe belangrijk het is om veilig aan de slag te gaan. “Ik houd me netjes aan de regels. Dat komt vooral door een ongelukje dat ik zelf heb gehad. Door stom toeval kwamen er toen splinters in mijn oog. Dat heeft mij wel doen beseffen dat veiligheid altijd voorop staat.” Unica geeft veilig werken topprioriteit. “Bij ons wordt er erg op gehamerd. Na een grove fout krijg je een waarschuwing, en bij je tweede waarschuwing word je weggestuurd. Daarnaast moet iedereen een basis-VCA hebben bij aantreding. Maar ook dat is werken aan de toekomst.”