Hot-hot-hot

SLIMME VENTILATIE VOOR HET CREËREN VAN KOELE WONINGEN

Oververhitting is een groeiende zorg, voor ons klimaat maar ook voor goed geïsoleerde en luchtdichte woningen. In de zomer bereiken moderne woningen een onaangenaam hoge binnentemperatuur en raken ze de warmte onvoldoende kwijt. Wat zijn de risico’s en wat is er tegen te doen?

Was eerder de vraag ‘Hoe houden we het warm?’ belangrijk bij het ontwerp van een woning, tegenwoordig zijn onze moderne woningen zó goed geïsoleerd en luchtdicht gebouwd dat de vraag ‘Hoe krijgen we het koel?’ meer en meer van toepassing is.

Gevaar van oververhitting

Hoogbouwappartementen en nieuwbouwwoningen hebben daarbij de eigenschappen die het grootste risico op oververhitting met zich meebrengen. Niet alleen zijn warme en vochtige huizen ongemakkelijk voor bewoners, ze vormen ook een risico voor hun gezondheid. Blootstelling aan extreme hitte in huizen over langere perioden kan ernstige en soms zelfs fatale gevolgen hebben. Prognoses voor klimaatverandering suggereren dat hitte gerelateerde sterfgevallen in 2080 zullen verdubbelen wanneer er geen actie ondernomen wordt.

Ventilatie als oplossing

Er zijn diverse oplossingen voor het koelen van ruimtes met WTW-ventilatie. Volledig op zichzelf staande oplossingen of slimme combi’s om tot het vereiste niveau van koelcapaciteit te komen, inclusief ventilatie en vochtigheidsregeling.
Zo heeft Zehnder zijn ComfoCool (zie ook kader) uitgerust met een compressiekoelsysteem, zoals die wordt gebruikt in koelkasten. Indien mogelijk wordt de gewenste temperatuur in huis gerealiseerd door de bypassklep van de WTW-unit te openen. De ventilatie wordt daarbij gehandhaafd, terwijl de temperatuur van de toegevoerde lucht aangenaam koel is. Dit gebeurt voornamelijk gedurende de nacht. Met de geringe geluidsemissies, de constante inblaastemperatuur en het lage energiegebruik verhoogt Zehnder ComfoCool Q het wooncomfort. De besturing verloopt eenvoudig en intuïtief via de geïntegreerde bedieningsunit van de Zehnder ComfoAir Q WTW-unit. 

Meer dan airconditioning

Zehnder ComfoCool levert meer dan airconditioning. Een airconditioner recirculeert weliswaar de lucht die in de woning aanwezig is, maar helpt niet om deze te ventileren. Bovendien werken enkelvoudige airconditioners alleen in de ruimte waarin ze zich bevinden. De ComfoCool daarentegen koelt de toegevoerde lucht af naar alle ruimtes in de woning.
Andere kenmerken van deze oplossing zijn:
- laag energiegebruik en weinig geluid;
- compacte en onopvallend;
- condensafvoer gecombineerd met de ventilatie-unit;
- te integreren met het ventilatiesysteem – geen extra installaties;
- geen buitenunit of koelmachine;
- start automatisch wanneer de binnentemperatuur hoger is dan de vooraf ingestelde interne temperatuur en wanneer passieve koeling met buitenlucht niet voldoende koeling levert.

Zomers gevaar

Zomerse temperaturen vormen een vrij onbekend gevaar voor onze gezondheid. De warmte die in woningen blijft hangen leidt volgens de GGD’s in Nederland iedere zomer tot enkele duizenden extra sterfgevallen, vooral onder ouderen.