History meets design

MONUMENTAAL GRACHTENPAND VOLLEDIG VAN HET GAS AF

Op de Kloveniersburgwal in Amsterdam ligt een prachtig monumentaal pand uit 1883. Dit architectonische huzarenstuk in hartje hoofdstad is niet het eerste waar je aan denkt wanneer je je een gasloos pand voorstelt. Toch is juist dit pand na een grondige renovatie volledig onafhankelijk van gas – voor zowel verwarming als koeling.

Het oude grachtenpand heeft een statig voorkomen met een zichtbaar lange en enerverende geschiedenis. In de huidige staat fungeert het pand zowel als kantoor- als woonruimte, met zowel binnen als buiten groot respect voor de monumentale waarde. LG Air Solution wist het gehele pand in samenwerking met partners IDEA en Air-Innovations (zie kaders) op een passende manier gasloos te maken. Het is één van de eerste grote panden in Amsterdam die op deze manier verwarmt en koelt.

Toekomstmuziek

Michael Nijdam was als installatieadviseur bij IDEA verantwoordelijk voor het ontwerp van de werkbouwkundige en elektrotechnische installaties voor dit monumentale gebouw. Hij zag een gasloze oplossing wel zitten. “We zagen een kans om een volledig gasloze installatie te maken en besloten ervoor te gaan en deze oplossing te implementeren. Veel aannemers en ontwikkelaars in Amsterdam durven het nog niet aan; ik heb het idee dat sommigen warmtepompen nog een beetje eng vinden. Ze schuiven het voor zich uit en plannen de implementatie in voor ergens in de toekomst. Terwijl de timing juist nu heel geschikt is.”

Geen zichtbare delen

Ook Paul Hakkoer, eigenaar van Air Innovations, kan zich hier helemaal in vinden. Hij heeft als installateur de implementatie van de VRF-airconditionings in het pand voor zijn rekening genomen. “Waar we tegenaan liepen bij de installaties, vooral in de appartementen, is dat er veel zichtbare delen zijn. Maar in zo’n mooi oud pand is dat juist iets dat je het liefst wil vermijden. Voor zover het kan wil je zoveel mogelijk integreren in het interieur. Dat is dus precies wat we gedaan hebben.”
De LG Multi V 5 units zijn mooi weggewerkt in het geheel dankzij een goede samenwerking met de aannemer en de meubelbouwer. “Het meest bijzondere aan deze oplossing is dat iedere gebruiker kan kiezen of hij wil koelen of verwarmen. Daarbij is het nog eens extra speciaal dat je met dit systeem energie kunt uitwisselen. Dat wil zeggen: als ergens warmte wordt onttrokken, kunnen we dat daarheen sturen waar warmte gewenst is, zonder extra elektra uit het net op te nemen.”

Unieke details

Sales manager Wilco Henzen van LG is bijzonder trots op dit project. “Het eindresultaat is niet alleen heel bijzonder, ook de technische details zijn uniek. Bij dit project hebben we bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een CFD-analyse. Dat is een 3D-simulatie die we vooraf hebben gemaakt, waarop we de luchtstromen van de opgestelde buitendelen al konden zien. Dat is van enorme waarde bij het maken van zo’n systeem.”

Duurzame oude panden

Michael Nijdam ziet de ontwikkelingen van zulke systemen in de woningmarkt met veel enthousiasme tegemoet. “We werken al vele jaren samen met LG in de hotelmarkt, en breiden nu langzaam maar zeker uit naar appartementen en woningen. Het is mooi om te zien dat ook oude panden hun steentje kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de woningmarkt.” 

IDEA

IDEA staat voor Integrated Disciplines of Engineering and Architecture. Een ontwerp- en adviesbureau dat streeft naar een maximale integratie van ontwerp, constructie en techniek.

Multi V 5 van LG

De Multi V 5 is een nieuwe standaard in VRF systemen. De laatste in deze lijn heeft de grenzen opgezocht wat performance betreft. Hij is energie efficiënt en maximaliseert het gebruikerscomfort met nieuwe functies zoals Dual Sensing Control en Ultimate Inverter Compressor en is standaard voorzien van LG’s Black Fin coating.
Het hoge vermogen van de buitenunits wordt mogelijk gemaakt door verbeterde basisonderdelen, zoals o.a. een vierzijdige warmtewisselaar en een compressor met een verbeterde regelbaarheid (10 ~ 165 Hz) waardoor er hogere seizoenprestaties en betere efficiëntere vermogens worden gerealiseerd, aldus de fabrikant. Door de verbeterde duurzaamheid wordt de levensduur van het product verlengd, waardoor zowel de gebruiks- als onderhoudskosten drastisch omlaag gaan.