Van groen naar grijs?

De installatiebranche speelt al jaren een belangrijke rol bij een aantal belangrijke maatschappelijke uitdagingen. Iedere Nederlander heeft inmiddels in de gaten dat het we duurzaam moeten denken en handelen. Zo vliegen de zonnepaneel-installaties als warme broodjes over de toonbank en raakt de warmtepomp steeds meer ingeburgerd. Duurzame en energiezuinige installaties zijn steeds vaker de norm en daar is gelukkig niet altijd een verplichting of subsidie vanuit de overheid (meer) voor nodig. Nu we het vergroenen steeds beter in de vingers krijgen dient zich een nieuwe markt aan.
Maakt u zich zorgen om uw vergrijzende klantenbestand? Geen nood, dit is geen bedreiging maar een grote kans! De zorg verandert in rap tempo. Op een plaatsje in een bejaardentehuis of verzorgingstehuis ka lang niet altijd meer gerekend worden. Het doel is om zoveel mogelijk in de eigen woonomgeving oud te worden. Om deze verandering mogelijk te maken zullen er tot 2021 jaarlijks 44.000 geschikte woningen voor senioren bij moeten komen.
Door de economische crisis heeft de nieuwbouw echter jarenlang op een laag pitje gestaan. Veel ouderen moeten hun bestaande woning daardoor gaan aanpassen. Geen gemakkelijke opgave, maar wel een taak die de installatiebranche op het lijf is geschreven.
Is dit toekomstmuziek? Ik denk van niet. Uw klanten krijgen nu al met het nieuwe beleid te maken. Als installateur staat u er gelukkig niet alleen voor! Zo krijgt u onder andere hulp van Uneto-VNI, OTIB, Technische Unie en ook onze eigen organisatie heeft hier inmiddels een concept voor ontwikkeld. Na een aantal jaren zoeken naar de juiste weg zijn er inmiddels veel succesvolle voorbeelden. En dat zonder enige vorm van subsidie, maar gewoon vanuit enthousiasme, maatschappelijke betrokkenheid en ondernemerschap. Wordt grijs voor u het nieuwe groen?

Jaap Laureijs
Directeur GasNed BV
j.laureijs@gasned.nl

Geef een reactie