Gelukstreffer
VAN WERK NAAR PASSIE
Actie! Dat was wat Ralph Dito miste tijdens zijn stage detailhandel. Het zette de puber aan het denken. Hij besloot van opleiding te switchen en volgde een leer-werktraject als monteur. Dito is nog altijd blij met zijn keuze van destijds. Zeker nu hij zelfstandig ondernemer is en fantastische klussen op zijn pad ziet komen. Zoals laatst dat roevendak in Beekbergen.
De 50-jarige begon ooit bij wat nu Van Dorp Deventer is, vervolgens stapte hij over naar Van Niel Installatietechniek in Twello. Bij beide werkgevers had hij het naar zijn zin. Toch begon het op een gegeven moment te jeuken. Dito wilde meer zelfstandigheid. Collega Bas Bevers dacht het er hetzelfde over. “Zijn vader stuurde hem als 15-jarige al het dak op met een oude loodgieter, om hem van de straat af te houden. Beiden hadden we dus al behoorlijk wat ervaring en een goede klik. Op een gegeven moment hebben we na een aantal flessen wijn de knoop doorgehakt en zijn we voor onszelf begonnen.”
Werkterrein
Dat was in 2001. Tegenwoordig neemt ITT Installatietechniek de meest uiteenlopende werkzaamheden aan. Van cv-ketels installeren tot pv-panelen leggen en dakdekkerswerkzaamheden. Het tweemansbedrijf is vooral actief in de renovatiesector en die loopt momenteel als een tierelier.
Project
Door eerlijk advies te geven, win je het vertrouwen van klanten. En daar vloeit al pratend vaak weer meer werk uit voort, vertelt Dito. Zoals laatst in Beekbergen. “Mijn klanten hadden een fraaie jaren ‘70 bungalow in het bos. Ze wonen daar met z’n tweeën en hebben gezamenlijk circa 150 m2 tot hun beschikking. Iedere maand liepen ze echter tegen een torenhoge energierekening aan. Hun vraag was of wij die eens onder de loep wilden nemen.”
Analyse
“Dankzij de slimme meter kregen we goed inzicht in hun energiegebruik. Het bleek dat de stralers bij de blokhut achter in de tuin en de pomp voor de waterval energie vraten. We hebben allereerst de stralers vervangen door een pelletkachel. Dat was zowel energetisch als esthetisch een goede oplossing. Daarnaast hebben we de bewoners geadviseerd om de waterval maar een deel van de dag aan te zetten.”
PV-panelen
“Onze klanten wilden graag PV-panelen op het dak. Ze hadden zelf een legschema bedacht, maar wij hadden een beter alternatief. Door de panelen op een ander deel van het dak symmetrisch te leggen, zou het rendement hoger uitvallen. De 30 panelen wekken nu zo’n 8000 kW per jaar op.”
Serre
“Inmiddels hadden we al zo’n vertrouwensband opgebouwd, dat ze zich ook wilden laten adviseren over een ander probleem. De ijskoude dan wel snikhete serre. Het oude dak was deels van glas. Ons voorstel was om een nieuw dak met houten balken te maken en gestuct plafond. Daar bovenop zou dan een houten dak komen met een roevendak van zink.”
Ambachtelijk werk
“Ze reageerden enthousiast. Een roevendak maak je niet iedere dag. Je moet alles goed inmeten en zorgen dat het dak een werkend geheel vormt met de goot. Voor het dak gebruikten wij banen van 60 cm breed. De goot moest met een verloop van enkele centimeters worden gemonteerd. Het is de kunst om alles zodanig af te werken dat je geen lekkages krijgt. Al met al echt ambachtelijk werk, waar je veel plezier aan beleeft. In het totaal zijn we na de Bouwvak zo’n 40 uur bezig geweest met dit project.”
Opvolging?
Ondertussen zijn zowel de zoon van Ralph als van Bas in de voetsporen van hun vaders getreden. “Het is niet dat we fittingen in hun wieg hebben gegooid ofzo, de keuze voor installatietechniek kwam vanzelf.” Of ze op termijn het bedrijf van hun vaders gaan overnemen, weet Ralph niet. “Wij willen geen druk op ze uitoefenen. Maar als ze t.z.t. belangstelling zouden hebben, zou het wel gaaf zijn natuurlijk.”