Geld mag weer rollen

SANITAIRTRENDS op de shk essen

Even over de grens ligt Essen. Volgens insiders een zeldzame parel in het geïndustrialiseerde Roergebied. “Als je ten minste de juiste wijken ingaat”. Wij bezochten Essen vanwege een geheel andere reden. Om het jaar organiseert de Messe Essen de SHK ESSEN, één van de grootste installatievakbeurzen van Europa. Gewoonlijk in het begin van maart. Vanwege het tijdschema beperkten we ons deze keer tot de sanitairhallen. Verslag van een rondje ‘duurzaamheid’, ‘veeleisende klanten’, ‘digitalisering’, nieuwe kranen en badtrends.

De SHK ESSEN had dit jaar 556 exposanten uit 18 verschillende landen, die verspreid over 10 hallen hun nieuwe producten en systeemoplossingen lieten zien. Uiteraard was er ook een omlijstend programma met lezingen, presentaties en stands met infoborden. Evenals bij andere vakbeurzen in installatieland ligt het aantal beslissers gewoonlijk hoog; zo rond de 70%. De SHK besteedt aandacht aan diverse vakgebieden binnen de installatietechniek; van duurzame energie-opwekkers, tot verwarmingsafgiftesystemen en koudetechniek. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de beurs vooral focust op ontwikkelingen op sanitair vlak. Van de 10 hallen waren er deze editie 6 gewijd aan sanitaire technieken, waterbehandeling en zwembadtechniek.

VSK en SHK

Waar het aantal exposanten op de laatste VSK volgens bezoekers uit het vakgebied ‘wat mager’ was, kwamen ze dus wel ruimschoots aan hun trekken op de SHK. Bovendien, zo lieten standhouders ons weten, trekt de beurs ook veel Nederlanders, omdat Essen makkelijk aanrijdbaar is en vlak over de grens ligt. Overal viel dan ook onze moedertaal te horen.

Trends

Een snelle rondgang en gesprekken met standhouders maakten al direct duidelijk wat de trends zijn in sanitairland. Zo viel er meerdere keren te horen dat de klanten hun eisen flink aan het opschroeven zijn, bijvoorbeeld doordat ze zich nadrukkelijker bemoeien met de inrichting van hun badkamer. Deze ontwikkeling is niet zo verwonderlijk. De crisis is voorbij en men wil weer meer investeren in nieuwe badkamers, toiletten en keukens. Op verschillende stands waren daarnaast voorbeelden te zien van de voortschrijdende digitalisering in sanitairland. Bijvoorbeeld in de vorm van sensorkranen en beheeroplossingen voor sanitaire systemen, maar daarover straks meer. Niet echt meer opvallend, maar wel een terugkerend thema is de vergrijzing. Zowel in Duitsland als Nederland heeft deze ontwikkeling zijn weerslag op de badkamer. De klant wil langer thuis blijven wonen en heeft daarom een levensloopbestendige badkamer nodig. Uiteraard levert de installateur een belangrijke bijdrage aan het uitkomen van die wens. Tot slot: We zagen het ook al op de VSK; prefab, prefab, prefab. Waar het aantal handjes schaars is, springen de fabrikanten in het gat door snelle installatieoplossingen aan te bieden.

Opstelling met eSchell SCC Bluetooth-module.

Digitalisering

Tot zover ons beknopte overzicht met trends; wat viel er verder op de stands zelf te ontdekken? Bij Schell was een goed voorbeeld te zien van de voortschrijdende digitalisering in sanitairland. De fabrikant demonstreerde haar nieuwe eSchell-platform. In openbare sanitairruimtes is een sterke behoefte aan hygiënische drinkwaterinstallaties, die efficiënt zijn in het gebruik. eSchell is een intelligent watermanagementsysteem, waarmee onder andere de mengkranen, thermische desinfectie en hygiënische spoelingen geregeld kunnen worden. Ook heeft eSchell een diagnosticeringsfunctie. Het watermanagementsysteem is vanaf een tablet of smartphone te bedienen. Een beheerder kan eSchell overigens ook koppelen aan zijn gebouwbeheersysteem van Priva. Dit systeem is vooral interessant voor eigenaren en beheerders van gebouwen met veel tappunten of op locaties waar men uitgebreide beheersmogelijkheden wil. Er kan dan bijvoorbeeld worden gedacht aan ziekenhuizen, stadions en scholen. De eSchell SCC Bluetooth-module maakt het mogelijk om bijvoorbeeld op een kleinere schaal de aangewezen kranen te programmeren. Een interessante oplossing voor sportclubs en winkels om maar eens een zijstraat te noemen. Overigens heeft Schell haar productassortiment zodanig ontworpen dat het mogelijk is om een modulaire opbouw te volgen. In theorie zou een gebouweigenaar dus eerst de kranen kunnen aanschaffen en later bijvoorbeeld eSchell kunnen toevoegen.

Legionellapreventie

Bij Ideal Standard waren Strada-wastafels te zien van dun keramiek. De sanitairfabrikant toonde ook Connect
Air kranen met een slanke lijn en robuuste cartouche. Die slanke lijn lijkt wel aan populariteit te winnen trouwens in sanitairland te oordelen naar het aantal standhouders dat ook aandacht besteedde aan dit fenomeen. Bij de CeraPlus 2 kranen extra aandacht voor legionellapreventie, onder andere door te verhinderen dat er minder water in het kranenhuis achterblijft waardoor de kans op biofilm afneemt. Wij moesten gelijk terugdenken aan ons bezoek aan de Schell-stand, waar de Xeris-kraan te zien was. Deze kraan heeft een ‘cool body’, waardoor het kraanhuis koel genoeg blijft om te kunnen aanraken. Deze thermostatische wastafelkraan is vooral interessant voor doelgroepen die veel waarde hechten aan een veilig gebruik van warmwater.

De Quinto van Börsting is multifunctioneel.

Levensloopbestendige oplossingen

Bij Börsting bespeurden we veel aandacht voor ‘barrièrevrij’ douchen en baden met drempelloze douches en vrijstaande baden, zoals de 01 Naomi I en de Quinto of Quadro. Ook hier wordt rekening gehouden met het levensloopbestendig maken van badkamers. Daarnaast zijn het oplossingen zonder elektronica, zodat ze ook voor de iets minder gefortuneerde consument binnen handbereik blijven.

Leidingsystemen

Tot slot nog een bezoekje aan de VSH stand, leverancier van integrale leidingsysteem oplossingen. Het VSH Shurjoint-systeem met groefkoppelingen is erg handig, omdat er geen tijd meer nodig is om te lassen. Het is toepasbaar voor verwarmings-, koelings- en brandbeveiligingssystemen en droge busleidingen. Het standaard assortiment bestaat uit producten in afmetingen 2” (DN50) tot en met 12” (DN300). We zagen ook VSH PowerPress, een perssysteem voor dikwandig staal. Het systeem is geschikt voor verwarming, koeling, perslucht en sprinklertoepassingen, en wordt geleverd in afmetingen van ½” tot 2”. De speciale O-ring zorgt voor een betrouwbare afdichting, zelfs bij lichte beschadigingen op het buisoppervlak, adus de fabrikant. Het systeem heeft een Visual-Control ring die zorgt voor een goede geleiding tijdens montage en voor zichtbare en voelbare controle na het persen.

Volgende editie

Een snel bezoekje, maar de tijd meer dan waard. Mocht u enthousiast zijn geworden, dan is het een overweging waard om naar de volgende editie van de SHK te gaan. Deze vindt plaats van 10 tot 13 maart 2020. Wederom natuurlijk in de Messe Essen 