Gasloos
ALLES MOET SLIMMER
Na zijn MTS werkte Heeren jarenlang bij Panasonic, als specialist op het gebied van CCTV. “Toen we werden overgenomen was ik meer bezig Excel-sheets in te vullen dan met de techniek, terwijl daar juist mijn hart ligt. Ik had inmiddels al zo’n groot netwerk opgebouwd dat ik in 2018 de sprong in het diepe heb gewaagd en voor mezelf ben begonnen.”
Koeltechniek
Tot de pandemie concentreerde hij zich met name op het installeren van CCTV-, domotica- en PV-systemen. Zijn agenda zat bomvol, tijd om zich verder te verdiepen had hij niet. “Maar toen de coronacrisis uitbrak, had ik plotseling ruimte. Ik heb me aangemeld bij Opleidingscentrum GO en mijn papieren gehaald als koeltechnicus. Omdat ik het leuk vond, ik heb altijd interesse gehad in koeltechniek, maar ook omdat ik een missie voor mezelf zag: ik wilde de warmtepomp ‘slim’ maken”, vertelt hij enthousiast.
Out of the box
“Het is hard nodig dat installateurs leren om meer out of the box te denken. Door fluctuerende energietarieven, netcongestie en de afschaffing van de salderingsregeling, neemt de vraag naar slimme systemen die inspelen op dynamische energietarieven toe. Jongere installateurs hebben dat door. Die denken al veel meer als totaalinstallateurs en ontwikkelen integrale concepten. Je levert dan niet alleen een warmtepomp, maar ook een heel ecosysteem eromheen dat afgestemd is op een optimaal energiegebruik. Bijvoorbeeld door ook PV-panelen, een thuisbatterij en een slim energiemanagementsysteem toe te voegen.”
Optimaliseren
Zelf bedient Heeren met zijn Solar Support Center vooral klanten in het luxe woningbouwsegment en de kleine utiliteit. Hij helpt ze niet alleen om W-systemen beter te laten inspelen op de energiemarkt, maar ook om ze onderling optimaal te laten communiceren. “Zo heb ik vaak genoeg meegemaakt dat ze in de Retail een luchtgordijn laten draaien bij de ingang en als het dan te warm wordt de airco aanzetten, tsja dat schiet natuurlijk niet op.”
Luxe villa
Recentelijk had Heeren een fraaie klus in de regio Den Bosch. “De eigenaar van een luxe villa met tennisbaan, zwembad en sauna wilde van het gas af. Het ging om een woning met twee bouwlagen en een oppervlakte van 2000 m2. De villa dateerde uit de jaren 70 en is eerst grondig geïsoleerd door een bouwpartner. Vervolgens hebben we 24 PV-panelen op het dak gelegd. De omvormer en de thuisbatterij met EMS staan nu in een aparte technische ruimte, naast de hoofdtechnische ruimte.”
Warmtepompen
“De woning had maar liefst 3 cv-ketels. De eigenaar wilde van het gas af, vanwege de torenhoge vaste aansluitkosten. Daarvoor moest de aansluiting wel eerst worden verzwaard. In de hoofdtechnische ruimte hangen nu de binnendelen van twee 9 kW Panasonic WH-WDG09LE5 warmtepompen. De grote uitdaging was om ze te verbinden met de buitendelen die 20 meter verderop staan. Dat kon pas na de nodige graafwerkzaamheden en de aanleg van mantelbuizen in de tuin.”
Afgifte
“De afgifte van warmte verloopt via een vloerverwarmingssysteem op de begane grond en eerste verdieping. Via zoneventielen en verschillende thermostaten kunnen de eindgebruikers het klimaat heel lokaal regelen. Om het systeem optimaal te laten functioneren, staan er in de technische ruimte twee nieuwe buffervaten met elk een inhoud van 100 l.”
Feedback
“Vanaf het eerste gesprek tot en met de eindoplevering zijn we ongeveer 6 maanden bezig geweest. De eigenaar is in zijn nopjes met de nieuwe klimatisering. Hij ervaart meer comfort, bovendien draagt hij op deze manier ook zijn steentje bij aan een beter milieu.”