Expertise gebundeld in duurzame energiecentrale

Vijf basiscomponenten

De ONE is modulair op te bouwen en is leverbaar met een capaciteit van 60 kW tot 2 MW. Iedere ONE is in feite een unicaat, want specifiek toegesneden op het project. “Maar in de basis bevat elke ONE dezelfde componenten”, legt adviseur William van Driel uit. “Dat zijn de hoofdregelkast, de aansluiting van de bronnen, de wisselaar van de broninstallatie met daarop de secundaire aansluiting, de warmtepompen en het schakelvat voor de koeling of verwarming of de buffervaten.
Vanuit deze basis kan er verder gebouwd worden naar wens van de opdrachtgever. Zo kan men, kort gezegd, ervoor kiezen om ook de actieve pompgroepen direct na de schakelvaten in de ONE op te nemen, of ook de verdeler en verzamelaar inclusief change/over of menggroepen. Allemaal in het kader van het ontzorgen van de opdrachtgever. We hebben voor deze structuur gekozen omdat je daarmee de flexibiliteit krijgt die een klant of de afgifte-installatie van een gebouw nodig heeft. Ieder gebouw is anders, ieder afgiftesysteem is anders, net als iedere wens.”

BIM, ONE-opstelling in techniekruimte
BIM, ONE-opstelling in techniekruimte

Duidelijke visie

Wij zijn uiteraard benieuwd hoe de Waterkotte warmtepomp op de skid van de ONE is beland, want het merk leek afwezig in Nederland. Met het verwerven van de exclusieve verkooprechten, op 1 augustus 2015, is Waterkotte terug van weggeweest. “Ik ben ontzettend blij met de herintroductie van Waterkotte in Nederland”, beklemtoont Van Engelen. Wat de directeur van OSH betreft, kreeg Waterkotte de stijgende lijn goed te pakken nadat het bedrijf in handen kwam van een consortium onder leiding van Dr. Johannes Book. “Book had een duidelijke visie waar hij heen wilde met het bedrijf. In onze samenwerking kunnen we goed merken dat Waterkotte een bedrijf is dat anticipeert op, dan wel snel inspeelt op vragen die wij specifiek vanuit Nederland hebben. Om een voorbeeld te geven: onlangs hebben wij in een woning een warmtepomp geplaatst in de bergkast onder de trap. De Waterkottes waren een centimeter of zes te hoog. En zij zagen kans om zonder het concept geweld aan te doen, hun warmtepompen wat lager te maken, waardoor je zie dieper in de kast kunt krijgen.”

Keuzevrijheid

“Het mooie aan de Waterkotte warmtepomp is dat je niet met een black box te maken hebt”, zegt William van Driel, technisch commercieel adviseur bij OSH, en inmiddels aangeschoven bij het gesprek. “Handig voor gebruikers en installateurs is bijvoorbeeld dat de Waterkotte qua regelingsmogelijkheden en monitoring veel vrijheid geeft. Je kunt voor storingen en rendementen tot een diep niveau in de warmtepomp kijken. Kerngegevens zijn makkelijk uit te lezen. En de meet- en regeltechniek aangesloten op warmtepomp is BACnet/IP uitgevoerd, waardoor de warmtepomp probleemloos te integreren is in een gebouwbeheersysteem.” “En technisch moet het natuurlijk allemaal tiptop zijn”, vult Van Engelen aan. “Niet alleen qua bouw, maar ook wat betreft keuzevrijheid bij de samenstelling van een installatie. Een sterk punt van de ONE is nu juist dat de installatie bij wijze van spreken tot op het laatste boutje en moertje af te stemmen is op de wensen van de klant.” Van Driel: “Service is ook zo’n ding. Dus als er een storing is of er wordt een product geleverd dat niet helemaal goed is, maak het dan meteen in orde. Een klant laten wachten is geen optie.” •