Een rollercoaster

CORONA: EEN PERIODE VAN LEREN

De komst van corona betekende veel online vergaderen en het volgen van online lessen. Maar nu Nederland zich weer opent, gaan we niet terug naar de oude manier van werken. En dat merkt Netinstall BV absoluut. Het bedrijf houdt zich bezig met bekabeling, online samenwerken en asset management. Accountmanager Jeroen Vegter startte in januari 2021 met zijn functie en het enthousiasme spat eraf! Maar hij kijkt ook met enige verwondering terug. Want wat was het een rollercoaster!

Jeroen startte midden in de eerste lockdown met zijn nieuwe functie. En het voelde alsof hij op een rijdende trein sprong. De gekte van het online lesgeven en vergaderen was groot. Zadkine - verantwoordelijk voor 200 mbo-opleidingen in de regio Rotterdam – voltijds-, deeltijds-, bedrijfstrajecten en ook opleidingen voor volwassenen – vroeg Netinstall als partner in crime om personeel thuis goed te ondersteunen maar ook om online lesgeven mogelijk te maken. En dat was nog maar de start. Jeroen: “We hebben in een jaar tijd ons volledig gericht op het online werken. En eerlijk gezegd gaan we nu pas ervaren wat dat betekent voor ons businessmodel. In de eerste maanden waren we vooral aan het werk om dingen mogelijk te maken. Kunst en vliegwerk was het soms wel. Maar we zien nu dat organisaties zien dat het online werken blijvend is. Dus zij willen gaan investeren. En wij zijn daar meer dan ooit klaar voor.”

Online leren
Terug naar het begin. De lockdown in het onderwijs. Zadkine deed een beroep op Netinstall. Jeroen lacht. “Ja, dat was onze eerste stap. Niemand mocht meer op school werken, dus zorgden wij ervoor dat iedereen dat thuis kan gaan doen. We leverden webcams, laptops, telefoons.” Hij wijst naar de overkant van het bedrijf in Schiedam; een opslagplaats voor vele laptops. “We kochten in, we installeerden en we dachten mee. Soms was dit een race tegen de klok. Maar na de medewerkers van Zadkine werd het zaak om het online lesgeven voor leerlingen te faciliteren. Hoe zorgen we voor hybride onderwijs? Hoe maken het mogelijk om zowel online als live je lessen te volgen? We hebben meegedacht over hoe we hybride ruimtes konden inrichten indachtig de anderhalvemetersamenleving.”

Gekke markt
Wat hield dat kunst en vliegwerk dan in? Jeroen moet weer lachen: “Heb je even? Het ging om een enorme volume dat we opeens moesten realiseren. In een markt die overspannen was. Want iedereen was op zoek naar dezelfde producten. We hebben veel overuren gemaakt. Onze mensen waren dag en nacht bezig en werkten vaak in de weekenden. Dit alles met het idee dat we echt de partner van de klant wilden zijn! Veel last minute werk en vooral voortdurend improviseren om de klant te kunnen faciliteren. Niet omdat we niet wisten wat ons te doen stond, maar vooral om in een gekke markt alles mogelijk te maken.”

Investeren
Je zou denken dat het jaar 2020 en het jaar 2021 tot nu toe een economisch goede periode was. Vegter is open hierover: “Laten we eerlijk zijn, we hebben een hoge omzet gedraaid. Maar de marge is beperkt. We hebben veel overuren gemaakt die we niet altijd kwijt konden. We hebben geleerd on the job; de grootte van de opdracht van Zadkine was fantastisch maar vroeg ook iets van ons bedrijf. Investeringen, leren en dan weer door.” En dan te bedenken dat het niet alleen ging om corona. “Ik kreeg veel tegelijkertijd op mijn bord. Denk ook aan veilig en gezond werken. Samen met de adviseur van ArboTechniek werd een RI&E opgesteld. “We hebben samen door het bedrijf gelopen en dat leidde tot een actielijst. We hadden nog wel wat te doen. De vluchtwegen moesten worden aangepast en vooral ook worden aangegeven. De brandblussers en ladders waren niet gekeurd. Natuurlijke hebben we alles opgepakt. Het was een ontdekkingstocht door het bedrijf en dan kom je veel tegen. Ook kansen om in te investeren!”

Bezinning en focus
Toch is er geen enkele reden tot zorg voor Jeroen. “Je hoort me niet klagen. Het hoort erbij. Als bedrijf hebben we veel geleerd, veel stappen gezet op heel veel verschillende deelterreinen. En dat is voor de toekomst veel waard. Maar het was geen goudstroom.” Het is nu even tijd voor bezinning. Niet stilzitten, maar denken over de toekomst. Waar zijn we goed in? “Voorheen deden we alleen databekabeling. Het afgelopen anderhalf jaar hebben we onze visie op onze service veranderd. We zijn in totaalconcepten gaan denken. Daar hebben we op geïnvesteerd, daar is nieuwe kennis voor nodig en we hebben onze mensen hierin meegenomen. Want die moeten natuurlijk wel mee willen in de uitdaging. En ik denk dat we nu met een goed team kunnen bouwen aan de toekomst.”

Samenwerken nodig
Ligt die toekomst vooral in vergelijkbare opdrachten als die voor Zadkine? Vegter is vrij direct: “Nee, we willen vooral bedrijven ondersteunen. Want laten we eerlijk zijn: in het onderwijs meedoen, betekent dat we mee moeten doen in aanbestedingstrajecten. En als relatief klein bedrijf is dat zo tijdrovend. Dus we gaan ons richten op die bedrijven die medewerkers alle faciliteiten willen bieden om effectief thuis te werken. Dat is niet meer weg te denken en daarmee een blijvertje. Daar gaan we ons op richten.” Dus niet meer in het onderwijs? Zadkine moet een ander bedrijf zoeken? “Natuurlijk niet! Sterker nog, we hebben laatst weer een groot traject gedaan. Maar wat ik steeds meer zie, is het werken in de keten. Fabrikanten vinden ons al partner; andere installateurs vinden ons al partner. Dat wordt de manier van samenwerken. In de keten. Zo kunnen we kennis delen, opdrachten krijgen en vooral met elkaar schakelen op de inzet van personeel. We hebben allemaal te maken met schaarste van medewerkers. Dus als we dat samen kunnen doen… dan zeg ik go!”

Het eerlijke verhaal
Je bent heel open. Dat zal niet ieder bedrijf zo makkelijk doen. “Ach, we herkennen het allemaal als bedrijven. Je kunt twee dingen doen. Stoer zijn en doen of er niets aan de hand is. Of eerlijk delen zodat we met elkaar als keten kunnen leren. Daar ben ik voor. Ik hoop dat mijn verhaal laat zien dat we elkaar nodig hebben op een grillige markt. Dat we moeten samenwerken en moeten inspringen op kansen. Dat we allemaal te maken hebben met dezelfde issues zoals een personeelstekort. Dan ben ik liever open, om ook echt met elkaar op te trekken. Mijn telefoon staat aan!” 