De meerwaarde van accu’s

iz-1216-nom-en-energieopslag-afb-iEen jaar geleden zijn er 39 nul-op-de-meter woningen gerealiseerd in het nieuwbouwproject Groevenbeek-Noord te Ermelo. Opdrachtgever Van Wijnen en de gemeente Ermelo houden één woning aan als demohuis. Inmiddels is deze woning door vele belangstellenden bezocht en dient ze als inspiratiebron voor andere bouwbedrijven. Libra Energy, importeur en groothandel van zonne-energieproducten, was nauw betrokken bij het project en verzorgde de installatie van een opslagsysteem.

Door de gestelde klimaatdoelen zullen grootschalige projecten met energieneutrale nieuwbouw steeds vaker voorkomen. Om aan de nul-op-de-meter eisen te voldoen moet er een aantal stappen worden gezet. De woningen in Ermelo hebben naast een slim pakket aan energiemaatregelen zoals zonnepanelen, ook extra isolatievoorzieningen en zijn voorzien van driedubbelglas. Bij deze nul-op-de-meter woningen zijn de in- en uitgaande energiestromen voor verwarming van de woning, verwarming van het water en het gebruik van huishoudelijke apparatuur inclusief verlichting op jaarbasis per saldo nul.

Duurzame schil

In de Ermelose woningen is een Rc-waarde van 11 bereikt door de spouw te vullen met een laag Kooltherm k8 van Kingspan. Daarnaast is in de dakconstructie een 40 cm dikke schil van glaswol (Systemroll 1000) van Isover aangebracht. Dit forse isolatiepakket onderstreept het belang van een goede ventilatieoplossing om een gezond binnenklimaat te realiseren. Brink Climate Systems heeft een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning geïnstalleerd. Via een warmtewisselaar wordt de warmte van de afgezogen binnenlucht overgedragen aan de aangezogen buitenlucht. Hierdoor blijft 95% van de warmte, die normaal gesproken verloren zou gaan, in de woning aanwezig.

All-electric

De woningen zijn ‘all-electric’ uitgevoerd en maken dus geen gebruik van een gasaansluiting. Dit heeft invloed op het elektragebruik, dat hoger ligt dan in een woning met gasaansluiting. Installateur Greenteq Solutions heeft het dak vol gelegd met zonnepanelen om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Het gaat in het totaal om 23 panelen met een Wattpiek van 250. Jaarlijks wekken ze zo’n 5.437 kWh aan stroom op. De PV-panelen zijn aangesloten op een driefase GoodWe omvormer. De zonnepanelen zijn in het dak geïntegreerd door een indaksysteem, dat bestaat uit kunstofbakken. Deze worden direct op de panlatten gemonteerd. Dakpannen zijn dus overbodig.

Slimme dakramen met elektrische zonwering

De woningen hebben energiebesparende dakramen (FTT U6), om natuurlijke klimaatcontrole mogelijk te maken. Speciaal voor dit project heeft de dakramenfabrikant Fakro in samenwerking met Libra Energy de EHV-PT thermo­gootstukken ontwikkeld. Hiermee worden de dakramen op een esthetisch en (thermisch) verantwoorde manier geïntegreerd met de zonnepanelen. De dakramen zijn tevens voorzien van Solar buitenzonweringen. Deze functioneren volledig op basis van zonne-energie en communiceren met de apparatuur die het binnenklimaat monitort. Zodra er te veel licht of warmte in de binnenruimte aanwezig is, sluit de zonwering automatisch.

Energieopslag

Op dit moment wordt slechts 25% van de opgewekte energie in een zonne-energiesysteem zelf geconsumeerd. Door de onzekerheid over het voortbestaan van de terugleververgoeding ontstaat een groeiende interesse voor accu’s. Om meer van de eigen opgewekte energie in de nul-op-de-meter woning te gebruiken in plaats van terug te leveren, is de Smartverter PowerHub geïnstalleerd. De PowerHub is aangesloten op de omvormer en een deel van de zonnepanelen. Om energie op te slaan is er een LG batterij aangesloten met een opslagcapaciteit van 6.4 kWh. Overdag wordt de opgewekte elektriciteit zelf gebruikt, en in de avonduren wordt er stroom voor de huishoudelijke apparatuur uit de batterij gehaald. Het positieve gevolg is dat er nauwelijks nog stroom uit het net wordt gehaald. Er wordt meer gebruik gemaakt van de eigen opgewekte elektriciteit die afkomstig is van de zonnepanelen.

iz-1216-nom-en-energieopslag-afb-iiFlexibiliteit

Met de Smartverter PowerHub is een flexibele stringindeling mogelijk. De installateur kan zelf beslissen welk gedeelte van de installatie via de PowerHub naar de batterij stroomt en welk gedeelte direct naar de omvormer leidt. Voor de installatie in de demowoning zijn er tien zonnepanelen op de PowerHub aangesloten die de batterij opladen. De overige dertien stuks zijn aangesloten op de omvormer.

Systeem met back-up

De PowerHub kan alleen functioneren met een netaansluiting. Het is een doeltreffende oplossing om meer van de eigen opgewekte elektriciteit te gebruiken. Een andere oplossing voor energieopslag is de Smartverter SV6000. Deze hybride omvormer kan eveneens zonder netaansluiting draaien. Het systeem heeft dus ook een back-up functie. Omdat het in het project Groevenbeek-Noord ging om een bestaande PV-installatie, is er echter gekozen voor de PowerHub oplossing.

Domotica

BeNext heeft een slimme meter in de meterkast geïnstalleerd, waardoor alle relevante systemen met elkaar verbonden zijn. Vanuit een centrale display en een App kunnen de instellingen en apparaten worden bediend. Hoe de woning functioneert, wat hij gebruikt en hoeveel er wordt opgewekt, valt op de App en de display af te lezen. Zo zijn ook snel en eenvoudig storingen en problemen te detecteren.

Smartverter PowerHub

  • Maximaal PV ingangsvermogen 6000 W
  • Geschikt voor lood-zuur en lithium-ion batterijen
  • Eenvoudige upgrade naar opslag van energie voor bestaand PV-systeem
  • Toepasbaar bij alle netgekoppelde omvormers
  • Altijd en overal inzicht in het systeem via smartphone of tablet

De rol van installateur in NoM

De trend van all-electric woningen zet door, en steeds vaker worden er dergelijke nul-op-de-meter projecten geïnitieerd. Als installateur is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de opwekking van duurzame energie in een energieneutrale woning hoog moet zijn. Dit betekent dat er meer zonnepanelen op het dak moeten worden gelegd. Verder is het belangrijk dat er al in een vroegtijdig stadium wordt samengewerkt met andere betrokken partijen, zodat er in het ontwerp van bijvoorbeeld dakramen rekening wordt gehouden met de te plaatsen PV-installatie. Naast duurzame opwekking zijn ook isolatie en andere energiebesparende maatregelen in de woning onmisbaar om een nul-op-de-meter project te laten slagen.

Samenwerking in project

Groevenbeek-Noord is het eerste nul-op-de-meter project van Nederland in deze prijsklasse, met deze omvang en dit energieconcept. Opdrachtgever van Wijnen heeft gedurende het project intensief samengewerkt met de betrokken partijen. Naast het stukje advies en ondersteuning heeft Libra Energy ook de benodigde materialen voor het PV-systeem geleverd. De installatie is ontworpen door Greenteq Solutions en door installatiebedrijf L&B geïnstalleerd met als resultaat een zeer strak aanzicht van de woningen. De demowoning is nog tot maart 2017 open voor bezoekers. Nieuwsgierig naar dit concept? Neem contact op met Libra Energy voor een bezoekafspraak •

 

Geef een reactie