Een bijzondere weg naar een nieuwe baan

De perfecte match

De veranderende samenleving en technologieën in de installatiebranche bieden werkgevers en (toekomstige) werknemers prachtige kansen. Maar de juiste persoon moeten dan wel op de juiste plek zitten. De arbeidsmarktcoaches van de technische installatiebranche helpen werkgevers en werknemers hierbij.

Elke provincie heeft een eigen arbeidsmarktcoach die de verbinding legt tussen werkgever en werknemer, signaleert, monitort en begeleidt. Werkgevers en werknemers kunnen volledig kosteloos een beroep doen op deze coaches. Ze worden ondersteund door het Steunpunt Arbeidsmarkt Mobiliteit waar veel kennis aanwezig is over onder andere scholing en eventuele subsidies.

Voor werkgevers en werknemers

De arbeidsmarktcoach biedt hulp en ondersteuning bij het openstellen en invullen van vacatures. De coach geeft inzicht in de daarvoor beschikbare maatregelen en verschaft informatie over de mogelijkheden en reële kansen die er binnen de arbeidsmarkt zijn. Ook kan de coach helpen bij (gedwongen) vertrek van werknemers. Verder kan de coach hulp bieden aan werknemers die meer inzicht willen hebben in de mogelijkheden op de arbeidsmarkt of zich bijvoorbeeld verder willen specialiseren maar hiervoor geen ruimte zien binnen het huidige bedrijf. Na aanmelding neemt de coach uit de regio contact op met de werknemer voor een intakegesprek. Op basis van het gesprek wordt er gezamenlijk een trajectplan opgesteld. De coach kan de medewerker daarnaast ondersteunen in het verbeteren van het CV of wijzen op mogelijkheden voor scholing en/of sollicitatietrainingen.

Voor werkzoekenden

Mensen die in de technische installatiebranche willen werken maar niet over de juiste papieren beschikken, kunnen ook een beroep doen op de arbeidsmarktcoach. Er wordt immers gewerkt met een intersectorale blik. Samen met de arbeidsmarktcoach uit de regio kunnen werkzoekenden meer inzicht krijgen in de voor hen bestaande mogelijkheden binnen de branche. Om een werkzoekende te ondersteunen, heeft de coach de beschikking over verschillende tools, zoals EVC-procedure, (om)scholing en sollicitatietraining.

Aan de slag? Ga naar www.steunpunt.otib.nl en bekijk wie uw arbeidsmarktcoach is.

Ervaring als meerwaarde

Astrid Nobels nam contact op met Adrie naar aanleiding van een vacature bij het familiebedrijf VOLT. “Ze zochten eigenlijk een keurmeester. Dat was ik niet, maar ik wilde best weer gaan leren. In het gesprek legde ik wel de vraag voor of het niet handiger was te investeren in een opleiding voor een jonger iemand. Daar heeft het bedrijf op de lange termijn gewoon meer aan. Best spannend zo’n opmerking want het kon ook een afwijzing betekenen.” Maar het tegendeel bleek het geval te zijn. VOLT zag de meerwaarde in van Adrie met zijn lange ervaring. Als leidinggevend monteur begeleidt hij nu jonge werknemers en stagiairs. “Ik ben weer terug in mijn oude rol en ik leer elke dag van de jongeren en de jongeren van mij. Het is natuurlijk anders dan bij zo’n groot bedrijf als Imtech, maar ik ben tevreden.”

Dankbaar aan de slag

Wat zijn de grote verschillen? “Ik heb moeten inleveren op mijn salaris. Ik merk dat snipperdagen opnemen in een klein bedrijf niet zo maar kan. Ik zie dat de druk soms groot is. Maar je hoort mij niet klagen. Ik had er niet aan moeten denken om thuis te zitten. Ik mis mijn oude baan niet want ik ben meer terug bij mijn vak. Het kleinschalige bevalt me. Ik mis alleen zo nu en dan wel mijn oud-collega’s.” De toekomst ziet hij rooskleurig in. “Ik ben heel blij met VOLT en ik denk VOLT ook met mij. De perfecte match. De toekomst ziet er mooi uit. Ik ga die laatste zeven jaar nog met veel tevredenheid invullen.” •

Geef een reactie