Met de beste loodgieter naar de VSK

VAKBEURS VOOR FEELING

Ze bestaan koud drie jaar, maar werden onlangs al tot de beste loodgieter van Nederland verkozen. Wat drijft de Kempen Installaties, hoe verklaren ze hun succes en waarom moet volgens deze installateur iedere vakgenoot de VSK bezoeken? In gesprek met Marco Dirks, mede-eigenaar van het Valkenswaardse installatiebedrijf.

Ze waren zelf overdonderd. Sinds begin november mag De Kempen Installaties zich de beste loodgieter van Telefoonboek.nl noemen. Op deze site kunnen bezoekers terecht voor contactinformatie van bedrijven, maar ook om bedrijven te beoordelen. Het Brabantse installatiebedrijf kreeg maar liefst een 10 op basis van bezoekersbeoordelingen.

Overstap

Eigenaren Marco en Stefan Dirks zetten drie jaar geleden het bedrijf op. De branche was niet nieuw voor hen. “Onze vader had jarenlang een installatiebedrijf, waar ik als tiener ook voor kluste. Mijn broer werkte zelf al bij een installateur”, vertelt Marco. Toen zich een kans voordeed om samen met zijn broer een eigen toko te gaan runnen, hoefde Marco zich niet twee maal te bedenken. Hij zei zijn commerciële functie in de leasewereld vaarwel en waagde de overstap. “En ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

Gunfactor

Hij voelt zich senang in het wereldje. “Gelukkig opereer ik in een omgeving waarin mensen elkaar wat gunnen. Zowel collega’s onderling als onze zakelijke partners. Ik ben soms verbaasd als ik zie hoeveel moeite groothandels, fabrikanten en leveranciers doen om met ons te zoeken naar een oplossing voor een installatietechnisch vraagstuk. Als je de juiste contacten legt, merk je dat mensen echt wel verder kijken dan alleen maar naar de centen.”

Bijna energieneutraal

De Kempen Installaties doet veel voorkomende loodgieters en cv-werkzaamheden, maar wil ook een koploper zijn op het gebied van verduurzaming. Het Valkenswaardse bedrijf is zowel actief in de nieuwbouw als renovatie en neemt projecten aan in de woningbouw en utiliteit. Hun busjes rijden rond in de regio rondom Eindhoven, maar zijn soms ook daarbuiten te vinden. “Het meest aansprekende project dat we op dit moment onder handen hebben, is ongetwijfeld de bouw van een duurzame woning, die allerlei duurzame oplossingen krijgt, zoals PV-panelen en een warmtepomp. Het wordt geen NOM-woning, dat is helaas budgettair niet haalbaar, maar we stevenen wel af op bijna energieneutraal.”

Succesformule

Over zijn succesformule hoeft de 38-jarige Dirks niet lang na te denken: “netjes werken, afspraken nakomen en goed communiceren met klanten”. Achteraf gezien prijst de Valkenwaardse installateur zichzelf gelukkig dat hij eerst carrière heeft gemaakt in het bank- en leasewezen. “Het klantencontact is daar en eigenlijk in iedere sector zo belangrijk. Als installatiebranche zijn we daar niet altijd van doordrongen. Maar mensen selecteren je niet alleen op basis van de prijs, ze vinden het ook belangrijk dat er een klik is.”

Vakbeurzen

Dirks heeft zich de afgelopen jaren bijgeschoold op technisch gebied, maar houdt zich vooral bezig met de commerciële kant van het bedrijf. Vakbeurzen bezoeken valt ook onder zijn takenpakket. Ze bieden een uitstekende gelegenheid om ‘meer feeling’ te krijgen met de innovatieve producten, de laatste trends te signaleren en uiteraard om te netwerken, meent Dirks. “Met internet alleen kom je er niet. Mensen doen nu eenmaal makkelijker zaken met je als ze je de hand hebben geschud en je rechtstreeks in de ogen hebben gekeken.”

VSK

Zelf is Dirks altijd te vinden op de Energiebeurs, Installatievakbeurs Hardenberg en uiteraard de VSK. “De VSK mag je niet missen als installateur. Alle belangrijke spelers in de branche zijn aanwezig, je krijgt in een sneltreinvaart een overzicht van alle trends en je ziet er altijd interessante innovaties.” De mede-eigenaar van De Kempen Installaties trekt voor zijn bezoek aan de Jaarbeurshallen gerust een hele dag uit. Hij doet vooral stands aan waar exposanten innovatieve producten op het gebied van duurzaamheid tonen. “Natuurlijk zou ik op zo’n dag ook productie kunnen draaien, maar omdat ik investeer in mijn netwerk en weer tiptop op de hoogte ben over nieuwe productontwikkelingen, bespaar ik mezelf later weer tijd. Zo’n bezoek levert me meer op dan een dag werk.”

Ommekeer

“Toen ik nog actief was in het commerciële wereldje, ging ik al met mijn vader en broer mee naar de VSK. Ik merkte dat er de afgelopen edities een terugloop was in de bezoekers- en exposantenaantallen. Bepaalde leveranciers waar wij zaken mee deden, haakten af. Dat was natuurlijk geen goede reclame voor de beurs. Aan de andere kant kon de organisatie er denk ik weinig aan doen. Door de crisis zat iedereen op zijn portemonnee.” Nu de bouw explosief groeit, zal daar wel verandering in komen, verwacht Dirks. “Ook de VSK zal een graantje meepikken. Zeker nu ze zich meer op jongeren gaan richten.”

Scepsis

Aan de andere kant klinkt er ook scepsis door in Dirks’ woorden als hij praat over de koerswijziging van de VSK. “We hebben als sector een ernstig imagoprobleem, dat om een veel bredere aanpak vraagt. Een VSK kan dat niet oplossen. Ik zie het links en rechts om me heen, mensen blijven de installatiesector associëren met loodgieters die in een overall de wc aan het ontstoppen zijn. Zelfs als de vakbeurs een heel ander beeld laat zien met slimme technieken, blijft er een negatief imago aan ons kleven in de buitenwereld. En dat is funest, want daar moet de nieuwe instroom vandaan komen.”

Wat pensioen?

Zelf wil hij doorgaan, zolang het leuk blijft. “Ik zie de pensioengerechtigde leeftijd niet als een grens. Als ik het naar m’n zin heb, ga ik gewoon door. We zitten bordenvol plannen voor de komende jaren, uiteindelijk willen we toe naar een bedrijf met een man of 10. Of de VSK dan nog bestaat, als het zover is? Dirks denkt van wel, sterker nog, hij is er zeker van. “Er is een primair menselijke behoefte aan contact, daar kan zelfs internet niet tegenop.” 

 

Top 5 loodgieters

De Kempen Installaties eindigde op nummer 1 in het onderzoek van Telefoonboek.nl. Boots Kessel B.V. uit Kessel belandde op de tweede plek. Het loodgietersbedrijf scoorde een 9,5. Op de derde plek staat Firma Elderman, een installatiebedrijf uit Rheden. Het bedrijf werd beoordeeld met een 9,5. Ook J. Jansen Installatie Techniek B.V. uit de Ootmarsum, gooide hoge ogen. Het installatiebedrijf kreeg een 9,4. De top 5 wordt afgesloten door Hagenaars Installatietechniek uit Steenbergen, dat een 9,4 scoorde.