Badkamer anno nu

Een of meerdere badkamers

Een andere trend is dat er steeds vaker gekozen wordt voor meerdere badkamers in huis: één voor de kinderen en één voor de ouders en soms ook nog één voor de logés. Daarnaast worden slaap- en badkamer meer en meer geïntegreerd tot één geheel. Waardoor de belangstelling voor badmeubels toeneemt. Nieuwe trends, zoals wasschalen en opzetbakken, hebben deze ontwikkeling versterkt. Wendelien Lingbeek, public relation medewerker bij de groothandel in onder andere sanitair hierover: “Heldere vormen en aansprekende kleuren worden bij het interieurontwerp doelgericht toegepast. Kijk bijvoorbeeld eens naar de nieuwe serie Artis van Villeroy & Boch. Deze biedt elegante en flexibele mogelijkheden om badkamers individueel vorm te geven, in praktisch iedere kleur.”

Vloer- en wandverwarming

Magnum is één van de bedrijven die gespecialiseerd is in vloer- en wandverwarming. Hun elektrische verwarmingsmat (150 W/m2) ligt net onder de oppervlakte (vloer of muur), waardoor relatief snel warmte wordt afgegeven. Een speciale thermostaat zorgt ervoor dat er een minimale temperatuur van 5 graden onder de comforttemperatuur wordt aangehouden. Het wordt echter aanbevolen om standaard verwarmingstijden aan te houden of, bij incidenteel gebruik, de elektrische verwarming ruim van tevoren aan te zetten. Enige oplettendheid is gewenst bij wandverwarming: in de wand mag niet geboord worden.

Muurverwarming

De cv-ketel zorgt in de basis voor de verwarming van de badkamer, met behulp van een design- of handdoekradiator, terwijl elektrische vloer- en/of muurverwarming voor aanvullend comfort van de ruimte kan zorgen. Lingbeek: “Deze combinatie zorgt ervoor dat het benodigde wattage voor de verwarming van de ruimte verdeeld kan worden over beide bronnen, zodat er een ultiem evenwicht tussen verwarming, comfort en design ontstaat. Door de stralingswarmte en de gelijkmatige temperatuurverdeling kan er met lagere temperatuurinstellingen worden gewerkt dan mogelijk is bij toepassing van radiatoren. Hierdoor wordt ook luchtcirculatie voorkomen, waardoor er geen koude trek langs de vloer is en er geen verloren warmte ter hoogte van het plafond blijft hangen. De klokthermostaat kan bovendien vooraf zo ingesteld worden dat de verwarming alleen op de benodigde momenten wordt ingeschakeld. Groot voordeel is ook dat de muren in de douche na het douchen snel droog zijn. Over warmte gesproken, naast de inloopdouches is er weer een voorzichtige terugkomst van de gesloten cabine. Zo’n cabine scheelt ten opzichte van een inloopdouche wel 5 tot 6 graden in temperatuur.”

Technisch geavanceerde wc’s

“Ook op toiletgebied zijn de nodige ontwikkelingen gaande, besluit Lingbeek. “De wc krijgt een steeds elegantere en strakkere vorm en gelijktijdig wordt de techniek wordt steeds geavanceerder. De douche wc, waarvoor de laatste tijd steeds meer belangstelling is, is daarvan een goed voorbeeld. En terecht, niet alleen om hygiënische redenen maar ook om milieutechnische. Papier is immers niet meer nodig. Daarnaast wint de spoelrandloze wc aan populariteit. Als één van de eerste fabrikanten kwam VitrA met Rimex, een eerst met argusogen bekeken maar nu een alom omarmde uitvoering. Inmiddels zijn er toiletten die je als het ware verwelkomen wanneer je ‘s nachts naar de wc moet. Een discreet led-lampje licht op en zelfs het spoelen gaat zachter dan normaal, zodat de huisgenoten niet wakker worden.” 

Geef een reactie