Badkamer anno nu
Vroeger had de badkamer voornamelijk één functie: je waste je er. Tegenwoordig kom je er ook tot jezelf, je ontspant je er en doet er energie op voor een drukke werkdag. Het uiterlijk van de badkamer verandert logischerwijs mee. De badkamer anno nu lijkt dan ook in niets meer op die van enige decennia geleden. Wat zijn de huidige trends, vroegen we aan Gerry Vermeulen en Wendelien Lingbeek van Plieger. Een artikel over design, duurzaamheid en digitalisering.
Zo is er sprake van een toenemend gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout, marmer, graniet, glas en staal. Geheel betegelde muren maken plaats voor een combinatie van tegels met stuc of leem. Daarnaast bespeuren we een voorkeur voor minimalisme: strakke lijnen, dunne randen en fijn gevormd sanitair.
“Een voorbeeld hiervan is de serie Shape van Bette”, vertelt interieurontwerper Gerry Vermeulen. “Deze nieuwe generatie vrijstaande badkuipen en wastafels worden gedragen door een frame, dat is toegespitst op de karakteristieke vorm van de badkuip. De strakke lijnen en dunne randen in het sanitair zijn mogelijk door het gebruik van gerecycled keramiek. Kapotte of beschadigde wastafels en baden worden in de fabriek vermalen en opnieuw gebakken tot een keihard keramiek, waarmee deze vormen gegoten kunnen worden.”
Duurzaam en digitaal
De badkamer wordt vandaag de dag steeds duurzamer. Maar dat betekent niet dat we moeten inleveren op comfort, vervolgt Vermeulen. “Duurzaam en comfort gaan heel goed samen. Vooral ‘achter de wand’ is veel winst te behalen. Denk aan een zonneboiler voor het warme water, een warmteterugwinningsysteem voor douche én badwater, geïsoleerde leidingen en een hr-ketel. Maar ook kranen met een Coolstart, het gebruik van led-verlichting met aanwezigheidsmelder, warmte-isolatie van het bad en een inbouwreservoir met 3- of 4-literspoeling. Allemaal relatief eenvoudige toepassingen die niets afdoen aan het comfort maar wel duurzaam in gebruik zijn.”
Minder vanzelfsprekend is misschien nog de toepassing van digitalisering in de badkamer. Maar ook daar gaat verandering in komen, verwacht Vermeulen. “Van een slimme thermostaat in de huiskamer kijken we inmiddels al niet meer op. Maar straks bekijk je bijvoorbeeld de fileberichten in de spiegel terwijl je je tanden poetst, kan je de gewenste (kleur) verlichting per persoon per moment instellen en kies je bij het douchen je eigen favoriete waterstraal.”