Anders

De warmtepomp is Nederland aan het veroveren. Dit jaar zullen in totaal 170.000 warmtepompen worden geplaatst, verwacht de Vereniging Warmtepompen. Vooral hybride warmtepompen zijn bezig aan een razendsnelle opmars. Bij die opmars worden overigens hier en daar wel kanttekeningen geplaatst, zoals valt te lezen in het artikel ‘Hybride warmtepompen’. Terecht? Lees in dat zelfde artikel de reacties van Techniek Nederland en een warmtepompleverancier die zich vooral sterk maakt voor all electric-oplossingen.
Het geeft allemaal aan dat vanzelfsprekendheid momenteel wat verder te zoeken is dan in het recente verleden, toen de cv-ketel een bijna gegarandeerde optie was om een woning te verwarmen. Hetzelfde geldt voor het afgiftesysteem. Steeds meer alternatieven steken hun kop op. Lees bijvoorbeeld het artikel ‘Anders verwarmen in deze uitgave, waarin minder bekende verwarmingstechnieken zoals warmbouwen en klimaatwanden aan de orde komen.
Voor de al drukke installateur is er daarmee veel werk aan de winkel. Probeer al die nieuwe informatie maar eens bij te houden tussen alle werkzaamheden door. Gelukkig bestaan er ook nog vakbladen!