Active house met ventilatie en zonwering

COMFORTABEL EN ENERGIENEUTRAAL

‘Het huis van de toekomst’, zo kun je de woning van Bas Hasselaar in Den Haag omschrijven. Hij ontwierp en bouwde mee aan zijn eigen woning. Tijdens het ontwerpproces stonden licht, lucht en ruimte centraal. Natuurlijke toevoer vormde de basis voor het installatieproces. Een voorbeeld van een woning waarbij comfortabel, duurzaam en energieneutraal bouwen geen vraag was maar een uitgangspunt.

“Een gezonde en duurzame woning was vanaf het begin een gegeven”, vertelt ontwerper en bewoner Bas Hasselaar. “Ik had eerder kennisgemaakt met de bouwvisie ‘active house’; een visie waarin de bewoner centraal staat. Kenmerken als comfort, energie en milieu worden binnen deze bouwvisie als integraal geheel beschouwd. Maar het uitgangspunt blijft de mens, die zich nu eenmaal niet hoeft aan te passen aan de woning.”

Meedenken in het bouwproces

Een goed begin is het halve werk. In het voortraject organiseerde Hasselaar daarom een sessie waarbij bouwprofessionals uit verschillende richtingen rond de tafel zaten: fabrikanten, adviseurs en architecten. “Tijdens deze sessie vormde één vraag de grote uitdaging, namelijk: wat zijn de basisprincipes om een ideaal active house te ontwerpen?
Ventilatiespecialist Duco was aanwezig om mee te denken. Richard Geraerts, verkoopleider Nederland, hierover: “Ook Duco gelooft in de active house benadering. We zijn hierin al jaren actief. Tijdens de sessies met andere bouw gerelateerde partijen konden we onze kennis hierover uitdragen. Op die manier waren we vanaf dag één actief betrokken bij dit mooie project.”

Natuurlijke ventilatie als basis

Tijdens het ontwerpen stonden licht, lucht en ruimte centraal. De wens voor natuurlijke toevoer is de basis geweest voor de rest van het ventilatieontwerp van de woning. “Ik kwam uit bij een ventilatiewarmtepomp omdat ik graag warmte wil terugwinnen uit de luchttoevoer”, zegt Hasselaar. “De keuze ging uit naar Duco’s ventilatiewarmtepomp DucoBox Eco met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Het bijzondere is dat mijn woning als pilotproject diende. Het prototype van deze warmtepomp heeft namelijk succesvol proefgedraaid in mijn woning.”
Voor de toevoer in de woonkamer zijn elektronische TronicTop 50 roosters ingezet. In de slaapkamers is gekozen voor manuele DucoTop 50 roosters. Hasselaar: “Beide typen voorzien in een discrete plaatsing, wat een esthetische meerwaarde met zich meebrengt voor de woning.”

“Een gezonde en duurzame woning

was vanaf het begin een gegeven”, vertelt ontwerper en bewoner Bas Hasselaar. “Ik had eerder kennisgemaakt met de bouwvisie ‘active house’; een visie waarin de bewoner centraal staat. Kenmerken als comfort, energie en milieu worden binnen deze bouwvisie als integraal geheel beschouwd. Maar het uitgangspunt blijft de mens, die zich nu eenmaal niet hoeft aan te passen aan de woning.”

Hitte buitenhouden

Een ‘active house’ is een goed geïsoleerde woning die meer energie opwekt dan deze verbruikt. Het huis bevat veel ramen die warmte oogsten van de zon. “In de winter komt dit voordeel tot uiting bij helder weer”, legt Hasselaar uit. “Ik hoef dan bijna niet bij te verwarmen. In de zomer is dit natuurlijk een ander verhaal. Een extern zonweringsysteem is dan geen overbodige luxe. De aluminium schuifpanelen DucoSlide kwamen hierbij prima van pas: een mooie, architecturale zonwering die de warmte buitenhoudt, waardoor een aangenaam en comfortabel binnenklimaat ontstaat.”

Tevreden

“Mijn woning is vanaf het begin ontworpen als een active house, waarbij een aangenaam, gezond en comfortabel binnenklimaat voorop stonden in de besluitvorming”, besluit een tevreden Hasselaar. “Het resultaat? Een betaalbare woning met veel licht, lucht en ruimte die meer energie opwekt dan wordt gebruikt.” 