Virtual Reality

DE VOORDELEN IN DE PRAKTIJK

Digitalisering biedt een zee aan mogelijkheden voor de branche. Voor IZ dook Ron Bosch, adviseur en HBO-hoofddocent Installatietechniek, in de wereld van Virtual Reality en de praktische oplossingen die VR kan bieden.

Hoe verandert VR precies de dagelijkse praktijk van een loodgieter? En wat zijn de concrete mogelijkheden voor bijvoorbeeld warmtepomp-installateurs? In dit artikel nemen we een kijkje in de wereld van VR en leggen we uit hoe installateurs zich laagdrempelig kunnen verdiepen in deze technologie.

Hoe verandert VR de dagelijkse Praktijk van Installateurs?
Voor installateurs biedt VR de mogelijkheid om problemen die voorheen pas tijdens de fysieke uitvoering aan het licht kwamen, al in de ontwerpfase op te lossen. Waar ontwerpers vroeger werkten met statische tekeningen, kunnen virtuele modellen nu als gespreksonderwerp dienen. Dit vroegtijdige inzicht leidt tot kostenbesparing en efficiëntieverbeteringen doordat bottlenecks veel eerder worden ervaren. Als loodgieter kun je bijvoorbeeld virtueel door een gebouw navigeren en de leidingen en aansluitingen visualiseren, voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Voor warmtepompinstallateurs biedt VR de mogelijkheid om complexe installaties virtueel te assembleren en te testen. Hierdoor kunnen potentiële fouten worden geïdentificeerd en opgelost voordat de installatie plaatsvindt, wat kostbare fouten en vertragingen voorkomt.

Hoe kunnen installateurs zich laagdrempelig in VR Verdiepen?
Om installateurs vertrouwd te maken met VR, zijn er verschillende trainingen en cursussen beschikbaar. Merken zoals Oculus, HTC Vive en Microsoft HoloLens bieden VR-oplossingen die specifiek zijn ontworpen voor de installatietechniek. Trainingen variëren van basisniveau tot geavanceerde toepassingen, waardoor installateurs hun vaardigheden kunnen ontwikkelen op basis van hun behoeften en expertise.

Is het dragen van een VR-bril onhandig op de werkvloer?
Hoewel het dragen van een VR-bril op het eerste gezicht onhandig lijkt, zijn moderne VR-brillen ontworpen met het oog op comfort en ergonomie. Lichtgewicht brillen met verstelbare banden zorgen voor een goede pasvorm, zelfs tijdens langdurig gebruik. Installateurs kunnen de bril gemakkelijk op- en afzetten wanneer dat nodig is, waardoor het praktisch bruikbaar is op de werkplek.

Vereist VR dat monteurs minder parate kennis hebben?
Hoewel VR digitale tools biedt die installateurs kunnen helpen bij het verkrijgen van specifieke informatie, blijft parate kennis essentieel. VR fungeert als een aanvullend hulpmiddel dat de efficiëntie vergroot, maar het begrip van installatieprincipes en technische kennis blijven cruciaal voor een hoogwaardige uitvoering.

Hoe integreer je VR precies met BIM?
De integratie van VR met BIM stelt installateurs in staat om virtueel door 3D-modellen te navigeren en gedetailleerde informatie over objecten in real-time te verkrijgen. Bijvoorbeeld, door op een leiding te drukken in het virtuele model, kunnen installateurs relevante technische gegevens zoals afmetingen, materialen en aansluitingen zien. Dit zorgt voor een meer efficiënte besluitvorming en betere en communicatie op de werkvloer.

Hoe helpt VR bij het oplossen van het arbeidstekort?
VR biedt een oplossing voor het arbeidstekort door installateurs beter voor te bereiden en te trainen. Door virtuele simulaties kunnen nieuwkomers en leerlingen realistische praktijkervaring opdoen, voordat ze op locatie gaan werken. Dit verkort de inwerkperiode en vergroot het aantal gekwalificeerde technici dat beschikbaar is voor projecten.

In welke gevallen biedt VR geen oplossing?
Hoewel VR tal van voordelen biedt, is het geen wondermiddel voor elk probleem. VR vereist investeringen in zowel hardware als training. Het kan ook een beperkte meerwaarde hebben bij het trainen van zeer gespecialiseerde vaardigheden die hands-on praktijkervaring vereisen.

Concluderend
In de praktijk heeft VR bijgedragen aan het verbeteren van de installatietechniek door virtuele modellen te gebruiken voor het plannen van leidingtrajecten, het testen van complexe installaties en het trainen van monteurs voor specifieke scenario’s. Door deze toepassingen worden fouten verminderd, de efficiëntie verhoogd en kunnen installateurs hun werk met meer precisie uitvoeren 

VR-brillen

Microsoft HoloLens is een mixed-reality bril die Virtual en Augmented Reality combineert, waardoor monteurs holografische instructies en modellen kunnen zien die zijn geïntegreerd in hun fysieke omgeving. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld live instructies ontvangen tijdens het repareren van complexe machines, waarbij ze stapsgewijs aanwijzingen op het scherm van de bril zien terwijl ze aan het werk zijn. Een andere VR-bril is de Oculus Quest 2, een draadloze VR-bril die populair is vanwege zijn krachtige prestaties en draagbaarheid. Monteurs kunnen deze bril gebruiken om virtuele trainingssessies te volgen, waarbij ze kunnen oefenen met het repareren van apparatuur en machines in een virtuele omgeving. Dit stelt monteurs in staat om hun vaardigheden te verbeteren en zich voor te bereiden op verschillende scenario’s zonder dat ze fysieke apparatuur nodig hebben. Beide brillen bieden monteurs de mogelijkheid om handsfree instructies te ontvangen en te oefenen in een virtuele omgeving, wat de efficiëntie en effectiviteit van hun training en werkzaamheden aanzienlijk verbetert.

Praktijkcases

Er zijn verschillende praktijkcases waarbij VR met succes is toegepast. Hoppenbrouwers installatietechniek heeft een technische Experience Room ingericht, die wordt gebruikt om opdrachtgevers te laten zien wat het ruimtebeslag is van installaties in de praktijk. Door de opdrachtgevers een VR-bril te laten dragen, krijgen ze een indruk van de benodigde techniek in een woning en accepteren ze vaker dat de technische ruimte groter moet zijn om montage-, onderhoud- en beheerwerkzaamheden succesvol te kunnen uitvoeren. En pompfabrikant KSB heeft hun technici uitgerust met geavanceerde VR-brillen voor hun servicewerkzaamheden. Daardoor kunnen ze ter plaatse visuele en audio-ondersteuning ontvangen van experts die zich op afstand bevinden. Via de VR-bril kunnen experts gedetailleerde opengewerkte tekeningen en beeldschermopnames delen met de technici, waardoor ze de benodigde onderdelen kunnen identificeren en onmiddellijk bestellen. Deze baanbrekende technologie verkort niet alleen de duur van een inspectie aanzienlijk, maar zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld een defecte pomp sneller weer operationeel is. Dankzij de real-time ondersteuning van experts kunnen technici snel en efficiënt problemen oplossen, zelfs als ze niet alle kennis van een systeem paraat hebben. De resultaten van praktijktests met de VR-bril zijn buitengewoon positief, bevestigt KSB op de social mediakanalen.