Van versnelling tot sprong

Zorgenkindje

De laatste tijd zwelt de kritiek aan op de Stroomversnelling. Het samenwerkingsverband van bouwbedrijven, corporaties en leveranciers om meer dan honderdduizend woningen in 2020 nul-op-de-meter te krijgen is mislukt, zei recentelijk nog Wim van den Bogerd, CEO bij Klimaatgarant en Itho Daalderop én lid van de Stroomversnelling. Volgens hem zijn een gebrek aan samenwerking, te hoge kosten en targets die niet worden gehaald, daar debet aan. De motor lijkt inderdaad te haperen. Er zijn nu rond de 700-800 woningen gerenoveerd. Het programma ligt ver achter op schema, zelfs als we de 8500 woningen meenemen die in de planning zitten om te worden aangepakt. Van de Groep’s wijst in hoofdlijnen op dezelfde oorzaken als Van de Bogerd. Ook hij zegt dat de kosten verder omlaag moeten, bovendien “kan de samenwerking beter”. Daarnaast is de wetgeving pas recentelijk aangepast. Grote onzekerheidsfactor blijft natuurlijk de salderingsregeling. Om het NOM-plaatje financieel aantrekkelijk te houden is het wenselijk om deze regeling nog 20 jaar te laten voortbestaan voor projecten die nu onder handen worden genomen. Den Haag heeft echter al aangekondigd veranderingen te gaan doorvoeren in 2020. Of er dus na dat jaar nog een salderingsregeling zal zijn, is dus maar de vraag. En zo ja, welke vorm zal die dan aannemen?

Adviseur

Ook de installatie-adviseur zou in de huid van de systemintegrator kunnen kruipen, denkt Van de Groep. Met zijn markt- en vakkennis is hij in staat om toeleveranciers met elkaar in contact te brengen, proces- en productoptimalisatieprocessen in de juiste richting te sturen en zorg te dragen voor het borgen van prestaties van gebouwen. Maar, en dat geldt trouwens ook voor bouwers met dezelfde ambities, dan moet hij wel een bedrijf hebben van enige omvang.

Installateur

Blijft over de installateur. Van de Groep verwacht dat actief blijft als uitvoerder, waarbij de traditionele markt steeds meer een niche-karakter zal krijgen. Partijen als de installateur en bouwkundige aannemer zullen in toenemende mate te maken krijgen met het assembleren van plug & play oplossingen. Zeker bij nieuwbouwprojecten. Ook zullen service en onderhoud belangrijker worden (bijvoorbeeld om gebouwprestaties te borgen). Concluderend zullen de traditionele rolverdeling, het productie- en het werkproces veranderen. Het zal soms gaan schuren, maar uiteindelijk zullen de stukjes wel op hun plaats vallen en zal iedereen zijn plek vinden, denkt Van de Groep. Hij ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Voor zichzelf én voor de installatiebranche 

Geef een reactie