Van Oud naar nieuw

We zijn inmiddels alweer in het nieuwe jaar aanbeland, waarbij ik als eerste iedereen een gezond en gelukkig 2024 wil wensen.
Het oude jaar was voor mij een jaar van veel afronden, omzetten, opruimen en verkopen. Voor mijn oude personeel heb ik samen met hen een passende nieuwe werkgever gevonden; iets wat weinig tot geen probleem was, iedereen zit te springen om vakbekwaam en ervaren personeel. Inmiddels zitten ze allemaal tot tevredenheid bij hun nieuwe werkgever. Heel veel oude onderdelen uit de magazijnstellingen konden bovendien retour naar de leveranciers of fabrikanten. Stellingen, kasten, buizenstellingen, draadmanden en veel gereedschappen waren weliswaar oud maar absoluut nog niet rijp voor de schroothoop. Wat rondbellen en rondmailen resulteerde erin dat heel veel van de oude materialen inmiddels een nieuwe eigenaar hebben gevonden.
Voor mij was het op die manier het hele jaar door van oud naar nieuw; iets wat eigenlijk met heel veel onderdelen en materialen mogelijk is, zo realiseer ik me. We moeten hier met zijn allen meer aandacht aan besteden. Het kan heel eenvoudig zijn en maakt een hoop mensen blij. Kijk bijvoorbeeld naar oude, maar ook minder oude cv-ketels. Dit zijn apparaten waar veel materialen in zitten die opnieuw te gebruiken zijn. Denk aan ventilatoren en elektronica. Maar ook pomphuizen zijn eenvoudig te hergebruiken en oude warmtewisselaars – het zijn vaak speciale legeringen – kunnen zo opnieuw de oven in en weer als wisselaar het leven zien.
Misschien kan er via de groothandels en fabrikanten een eenvoudig ophaalsysteem gerealiseerd worden, zodat oude apparaten weer bij de bron terecht komen om nieuw gemaakt te worden.
Voor veel producten geldt ‘van oud naar nieuw’ nog niet: Wellicht is dit iets om in 2024 aan te werken?

Dick Visser

Installateur in ruste