Vallen grootste gevaar

WAAR INSTALLATEURS WERKEN ZIJN ER VEEL FYSIEKE RISICO’S

Valgevaar blijft de grootste oorzaak van arbeidsongevallen in Nederland, met de bouwsector als koploper. In 2023 was meer dan de helft van de ongevallen in de bouwsector het gevolg van een valpartij. Dit blijkt uit de Monitor Arbeidsongevallen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dit jaarlijkse rapport onderzoekt en analyseert de oorzaken en kenmerken van arbeidsongevallen in diverse sectoren.

In 2023 voerde de inspectie in totaal 2.448 onderzoeken uit naar arbeidsongevallen, waarbij 2.386 slachtoffers betrokken waren, waarvan 69 dodelijk. De bouwsector was met 105 ongevallen per 100.000 banen een van de meest risicovolle sectoren. Ondanks dat het aantal slachtoffers in de bouw iets lager lag dan in 2022 (toen het 129 slachtoffers betrof), blijft de sector gevaarlijk. Het landelijke gemiddelde over alle sectoren bedroeg 27 slachtoffers per 100.000 banen.

Het grootste gevaar in de bouw
Valpartijen zijn het grootste gevaar in de bouw. In 2023 was 52% van de arbeidsongevallen in deze sector het gevolg van een val. Het grootste deel van deze valpartijen (33%) gebeurde vanaf daken, vloeren of platformen. Vallen van ladders, trappen of opstapjes waren in 28% van de gevallen de oorzaak. Waar installateurs werken zijn er veel fysieke risico’s, waar valgevaar dagelijks op de loer ligt. Naast valpartijen vormen ongevallen met arbeidsmiddelen een grote bron van letsel. Van de ongevallen met ladders of trapladders vindt 41% plaats in de bouw.

Kleine bedrijven en mannelijke werknemers
Kleine bedrijven blijken een hoger risico te lopen op arbeidsongevallen dan grote ondernemingen. Dit komt mogelijk doordat kleinere bedrijven minder budget en middelen hebben om veiligheid adequaat te waarborgen. De meeste slachtoffers zijn mannen, wat deels te verklaren is door de sectorenindeling. Van de werknemers in de bouw is 81% man en van de slachtoffers in 2023 was zelfs 99% man.

Arbeidsmigranten extra kwetsbaar
Arbeidsmigranten blijken vaker slachtoffer te zijn van arbeidsongevallen dan andere werknemers. Uit de monitor blijkt dat per 100.000 banen 37 arbeidsmigranten betrokken waren bij een arbeidsongeval, tegenover een landelijk gemiddelde van 26. In de bouwsector zijn arbeidsmigranten betrokken bij 16% van de ongevallen, wat ongeveer.
De inspectie wijst op verschillende factoren die bijdragen aan het hogere risico voor arbeidsmigranten. Soms spelen taal- en cultuurverschillen een rol: veiligheidsinstructies en waarschuwingen worden mogelijk niet goed begrepen, wat de kans op incidenten vergroot. Arbeidsmigranten zijn soms afhankelijker van hun werkgever, wat het moeilijk maakt om onveilige werkomstandigheden aan te kaarten.

Topje van de ijsberg?
Hoewel de Monitor Arbeidsongevallen een goed beeld geeft van de aard en omvang van arbeidsongevallen, wijst de inspectie erop dat veel ongevallen niet worden gemeld. Arbeidsongevallen moeten volgens de Arbeidsomstandighedenwet direct aan de inspectie worden gemeld. Dat moet gebeuren als het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis, wanneer er sprake is van blijvend letsel of als het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval. Ook moet de werkgever het ongeval direct melden zodra bekend is dat er alsnog sprake is van een ziekenhuisopname of van blijvend letsel dat in verband kan worden gebracht met het arbeidsongeval. Ongeveer de helft van de meldingsplichtige incidenten komt nooit bij de inspectiedienst terecht. Dit betekent dat het werkelijke aantal arbeidsongevallen aanzienlijk hoger ligt dan de cijfers in het rapport doen vermoeden. De inspectie benadrukt het belang van het melden van ongevallen om een volledig beeld te krijgen van de risico’s op de werkvloer. Alleen met accurate cijfers kan de veiligheid op de werkplek verder worden verbeterd. 

Veilig werken? Arbotechniek helpt!

Voor vakmensen in de techniek is iedere dag anders. Slechts één ding blijft onveranderd: iedereen wil na het werk weer veilig en gezond thuis komen. Veilig en gezond werken is daarom van groot belang binnen de gehele sector. ArboTechniek biedt hierbij de helpende hand. Met kennis, advies en handige hulpmiddelen ondersteunen we werkgevers en werknemers binnen de installatie- en isolatiebranche. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen veilig en gezond aan de slag kan! Ga naar www.arbotechniek.nl

Nieuwe toolbox: Elektrische voertuigen

Steeds vaker rijden monteurs in elektrisch aangedreven voertuigen. Dat brengt extra risico’s in de werkomgeving met zich mee en kan bij ondeskundig handelen tot ernstige schade leiden. Een van de meest voorkomende ongevallen is het krijgen van elektrische schokken. Maar er is ook brandgevaar en risico op een thermische runaway. Om risico’s te voorkomen is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de NEN9140 norm rond het veilig installeren, gebruiken en onderhouden van laadstations en elektrische voertuigen. Om je hierbij te helpen heeft ArboTechniek een nieuwe toolbox ontwikkeld. Je vindt ‘m op het Toolboxplatform (www.toolbox.arbotechniek.nl) én in de Veiligheidsapp.

Nieuwe toolbox: Brandbare koudemiddelen

Door de transitie naar koudemiddelen met een laag broeikaseffect wordt de toepassing van koolwaterstoffen steeds populairder. Koolwaterstoffen zijn brandbaar en dus moet je je bewust zijn van mogelijke risico’s en veiligheidsprocedures. Werk jij aan koelinstallaties die buiten staan? En wil je meer informatie over hoe je hier veilig mee om kunt gaan? Ook hier is een nieuwe toolbox voor ontwikkeld. Neem een kijkje op het Toolboxplatform (www.toolbox.arbotechniek.nl) ; het onderwerp staat óók in de Veiligheidsapp.