Update

VERTICALE Verdringingsventilatie

Norbert Vroege bedacht een nieuw ventilatieconcept dat gebaseerd is op verticale verdringingsventilatie. In 2021 bracht hij het op de markt. GoFlow richt zich vooral op scholen. Wat zijn de eerste bevindingen?

IZ sprak Vroege anderhalf jaar geleden al over het GoFlow-concept. Daarbij krijgt ieder klaslokaal een systeemvloer van houten delen of keramiek tegels. Deze vloerdelen hebben geperforeerde gaten. De vloer heeft een opbouwhoogte van maximaal 20 centimeter. Ieder lokaal krijgt ook een systeemplafond (10-20 cm). Ook alle plafonddelen zijn voorzien van geperforeerde gaten.

Modulaire opbouw
Achter in de lokalen komt een modulair opgebouwde luchtbehandelingskast te staan. De luchtbehandelingskast kan met een laag toerental een hoog debiet behalen (maximaal 2500 m3/h). “Door gebruik te maken van vier warmtewisselaars kunnen we met lage luchtsnelheden zeer efficiënt energie overdragen.” Het GoFlow-systeem produceert zo rond de 34-36 dB(A) aan geluid, dus ruim binnen de normen.

Werking
De luchtbehandelingskast is voorzien van G4 en F9 fijnstoffilters. De verse lucht wordt onder de vloer ingeblazen. Door permanente overdruk realiseert het systeem een verticale en laminaire luchtstroom.

|Luchtvochtigheid
In de airsocks onder de vloer zitten druppelaars, die de luchtvochtigheid van de toevoerlucht op peil houden (rond de 40%). Als de gebruikte lucht is opgestegen, voert het systeemplafond alles af. Uiteindelijk wordt de binnenlucht, met een stroomsnelheid van 1 cm per seconde, vijftien keer per uur ververst.

Monitoring
In elke GoFlow-geventileerde ruimte hangt een gebruiksvriendelijke interface, waarmee je de temperatuur, hoeveelheid ventilatie en tijdschema’s in kan stellen. Elke ruimte is bovendien voorzien van sensoren die de temperatuur, luchtvochtigheid en het CO2-, fijnstof- en VOC-gehalte monitoren.

Scholen
GoFlow heeft het afgelopen jaar twee scholen onder handen genomen. Waar aanvankelijk sterk werd ingestoken op luchtkwaliteit als verkoopargument, blijken opdrachtgevers toch gevoeliger te zijn voor de potentiële energiebesparing. “In de twee projecten kwam die maar liefst uit op 80%”, vertelt Vroege. Daarnaast zijn de scholen ook erg enthousiast over de makkelijke inpasbaarheid in bestaande klaslokalen en de korte installatietijd, heeft Vroege gemerkt.

KPI’s
Het systeem werkt op basis van drie KPI’s: temperatuur, fijnstof en CO2. “We slagen erin om de PPM-waardes onder de beoogde 700 te houden, blijkt uit metingen. Met fijnstof hanteren we als bovengrens 5 microgram per kuub en voor de temperatuurinstellingen houden we 19 tot 21 graden aan.”

Extra filter
In de nieuwe uitvoering krijgt het systeem een derde (F9) filter mee. Dit zit onder de vloer, zo worden vuilophopingen voorkomen. Ook esthetisch gezien zijn er wijzigingen doorgevoerd. “De scholen willen graag een vilten bekleding op de kasten en sleuven in het plafond, in plaats van gaatjes. Dat oogt fraaier.”

Omkasting
Ook de omkasting zelf is veranderd. “We gebruiken nu eenvoudig verkrijgbare houtsoorten, dat is goedkoper. In de nieuwe opbouw zijn de modules makkelijker te prefabben, waarmee we de montagetijd terugbrengen.”

Totale make-over
De gerealiseerde opdrachten en de voorbesprekingen voor tientallen projecten die in de pijplijn zitten, hebben nog iets duidelijk gemaakt: scholen hebben vaak behoefte aan bredere aanpak. “Welbevinden gaat verder dan alleen frisse lucht. Idealiter installeer je bijvoorbeeld ook direct biodynamische verlichting. Wij gaan dit ook meenemen nu.”

Interface
De interface wordt nog verder vereenvoudigd. Dat heeft ook te maken met een nieuwe manier van inregelen, waarbij AI als het ware het systeem waterzijdig inregelt. Een en ander maakt het mogelijk om het systeem nog lokaler te laten verwarmen. Zodat in het vervolg bij wijze van spreken de docent die het snel koud heeft de vloer onder hem 1-2 graden warmere lucht kan laten afgeven vergeleken met de rest van het lokaal 