Trends 2021

EEN NIEUWE SANITAIRE REVOLUTIE?

Gezondheid en sanitaire oplossingen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door de corona-epidemie is dat besef nu sterker dan ooit, merken drie deskundigen van Grohe, Wavin en Geberit. Welke trends signaleren zij?

Tot 1870 lag de gemiddelde levensverwachting rond de 40 jaar. Daarna zien we een stijgende lijn die erin heeft geresulteerd dat we tegenwoordig gemiddeld 81,56 jaar oud worden. Vaak wordt er daarbij gewezen op medische ontwikkelingen. Die zouden verantwoordelijk zijn voor de verbetering van de volksgezondheid. Hoewel antibiotica en vaccinaties om maar twee voorbeelden te noemen zeker een rol hebben gespeeld, is het voor een groot deel aan de verbeterde sanitatie te danken dat het vroegere 40 nu 81 is geworden.

Op het netvlies
Je zou zeggen dat we als installatiebranche doordrongen zouden moeten zijn van deze geweldige prestatie. Dat valt tegen. Hoewel sanitaire technieken en gezondheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, merken experts dat de installateurs het maar “ergens op hun netvlies hebben staan”, zoals René Offringa het treffend verwoordt.

Veiligheid en gezondheid
De zestiger is al ruim 40 jaar werkzaam bij Wavin, onder andere als technisch adviseur en productontwikkelaar. “Installateurs zijn toch vooral met de techniek van de systemen bezig, veiligheid en gezondheid zijn geen hoofdthema’s voor hen.”

Praktijk
Offringa onderbouwt zijn verhaal met enkele praktijkvoorbeelden. “Hoe vaak zien we niet dat keurig verpakte Tigris of Hep2O fittingen uit de verpakking los in open kratten of boxen worden overgegooid en dan meteen vuil worden? Ook hotspots blijven een item, hoewel je daarvoor niet altijd naar de installateur kan wijzen. Vaak ligt het ook aan het ontwerp. Tot slot hoor ik nog regelmatig dat ontspanningsleidingen te dicht bij de inlaat van een ventilatiesysteem worden gemonteerd, waardoor er stankklachten optreden.”

Impact pandemie
Hoewel dus zeker voor verbetering vatbaar, lijken de branche, professionele opdrachtgever en ook reguliere consument wel iets meer oog te krijgen voor gezondheidsaspecten. Rogier van Dis wijst daarbij op invloed van de coronapandemie. Volgens de topman van Grohe Benelux en UK zijn bijvoorbeeld musea en horecagelegenheden naarstig op zoek naar aanrakingsvrije kranen. Dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op de inkoop en adviesrol van groothandelaren. Daarnaast schaft de consument bijvoorbeeld sneller bedieningspanelen aan met een antibacteriële laag. En de verkoop van de douche-wc, die al in de lift zat voor crisis, heeft eveneens een hoge vlucht genomen. Maar ook Van Dis kraakt een kritische noot, die eigenlijk goed aansluit bij de bevindingen van Offringa: “De installateur verstaat zijn vak, maar zou de klant daarin meer kunnen meenemen door het delen van kennis en kunde. Wij kunnen de installateur helpen met het geven van een goed advies, wat een positief effect heeft op hun verkoopresultaten en klanttevredenheid.”

Doorontwikkeling
Jeroen Bosman, Productmanager bij Geberit, neemt de gelegenheid te baat om de installateur nog maar eens te waarschuwen zich vooral te houden aan de NTR 3216, nu er een pittige discussie woedt over opspattend water en het gevaar op corona in toiletten. Hij verwacht dat de pandemie een impuls zal geven aan de verdere doorontwikkeling van sanitaire oplossingen, maar in de brede zin des woords. “Bijvoorbeeld door de fabricage van hogere tussenschotten voor urinoirs, zodat ook de adem wordt geblokkeerd.” Ook zal het onderhoud meer onder de loep komen te liggen. “Denk aan de regelmatige reiniging/vervanging van luchtfilters in sanitaire voorzieningen.”

Brede range
De geïnterviewden brengen een brede range aan sanitaire producten op de markt die een duidelijke link hebben met gezondheid. Behalve douche-wc’s en aanrakingsvrije bedieningsplaten en kranen kan er dan bijvoorbeeld gedacht worden aan perssystemen, sifons, inbouwsystemen, maar ook aan rainshowers om een wellness-ervaring te creëren tijdens het douchen.

Inzoomen
Die producten zoomen allemaal in op een ander gezondheidsaspect. Een waterloos sifon is bijvoorbeeld erg handig als je te maken krijgt met een warme omgeving. Zo voorkom je immers de stankklachten, die optreden als een doorsnee sifon opdroogt. Een perssysteem met trekvaste en waterdichte fittingen zorgt ervoor dat je eenvoudig lekkage kan voorkomen. En met een inbouwsysteem heb je geen randjes, waardoor het oppervlak schoner blijft. Douchegoten met een makkelijk te verwijderen haarzeef tot slot maken zowel de reiniging als het onderhoud een stuk eenvoudiger.

Versnelling
Bosman gaf het al aan: de pandemie zal zeker de doorontwikkeling van oplossingen stimuleren en eventueel versnellen. Van Dis onderschrijft zijn mening. Zo brengt Grohe onder andere nieuwe sensorkranen op de markt. Daarnaast komen langlopende vraagstukken, zoals het legionellaprobleem, wat meer in de spotlights te staan. Bij Grohe merken ze dat aan de grote belangstelling voor trainingen die ingaan op het belang van legionellapreventie bij de installatie en het onderhoud van drinkwatersystemen. Maar ondanks die groeiende aandacht, zijn er nog fikse obstakels te nemen. Offringa wijst bijvoorbeeld op rubbers in thermostaatkranen, “die een bron van zorg blijven”.

Waterbesparing
Uiteraard zijn er meer thema’s die hun stempel drukken op het vakgebied. Soms hebben die ook duidelijke raakvlakken met gezondheid. Denk aan waterbesparing. Offringa: “Toiletten met een 4 l spoeling blijken in de praktijk de nodige problemen met zich mee te brengen in de leidingsystemen bij de afvoer van urine en poep. Vaak gooien ze het toch weer omhoog naar 7 l.” Theoretisch gezien valt het probleem wel op te lossen met een vacuümriolering, maar dan raak je een ander heikel thema in de branche: energiebesparing. “Je gebruikt namelijk meer energie”, legt Bosman van Geberit uit.

Waterkwaliteit
Ook de waterkwaliteit zelf mag zich verheugen op toenemende belangstelling. Van Dis: “Het kost steeds meer moeite om de kwaliteit op peil te houden, door toenemende vervuiling. Microplastics, medicijn- en drugsresten zijn daar onder andere debet aan. Wij merken het onder andere aan de stijgende verkoop van filtersystemen, vooral in Zuid- en Oost-Europa.”

Milieuvriendelijk
En dan is er nog circulariteit of iets ruimer genomen: milieuvriendelijke productie. “Hier wordt op uiteenlopende manieren vorm aan gegeven. Zo dwingt de regelgeving ons nu om regenwater te verwerken op het eigen perceel. De belangstelling voor infiltratiesystemen is daarom booming”, vertelt Offringa van Wavin. En Grohe produceert al sinds vorige jaar haar kranen op een CO2-neutrale manier.

Grenzen
De consument en professionele opdrachtgever haken aan, maar stellen wel hun grenzen, blijkt uit het relaas van Bosman. “Op het moment dat bijvoorbeeld waterbesparing het comfortniveau beïnvloedt, is het andere koek. Uiteindelijk leven veel mensen wel voor hun comfort.”

Conclusie
De coronapandemie heeft de belangstelling voor sanitaire systemen en gezondheid in een stroomversnelling gebracht. Dit proces zal nog een fikse impuls krijgen door de watertransitie, die in navolging van de energietransitie de komende jaren haar stempel gaat drukken op de installatiesector. Gevolg: nog meer business voor de branche 

Afpersen

Elke waterleiding moet voor de ingebruikname worden afgeperst, om te controleren of er geen lekken zijn. In het verleden gebeurde dit meestal met water. Een lekkage zie je dan direct door het uitstromende water. Tegenwoordig wordt vaak met lucht afgeperst om te voorkomen dat er in stilstaand water bacterie- of legionellagroei optreedt. Afpersen met lucht is lastiger. Het duurt langer (meer dan 2 uur) en een eventueel lek kun je niet zien en is dus moeilijk te vinden. Dankzij de nieuwe Tigris fittingen van Wavin is het juist gemakkelijker geworden om met lucht af te persen. Als je vergeten bent een fitting te persen of je hebt de buis niet ver genoeg ingestoken, dan geeft de fitting een harde fluittoon. Je weet dan meteen dat er iets loos is en je hoeft niet te zoeken naar de boosdoener. Je loopt gewoon op het geluid af en je kunt direct gaan repareren; je hoeft geen 2 uur te wachten.

Douche-wc

Een Geberit AquaClean Mera douche-wc gecombineerd met de touch-free Sigma80 bedieningsplaat biedt optimale hygiëne en bevordert zo de gezondheid, aldus de fabrikant. Het gebruik van wc-papier leidt ertoe dat bacteriën zich kunnen verspreiden. Door de billen zonder aanraking te reinigen met een douche-wc, wordt daarentegen juist de grootst mogelijke hygiëne van het onderlichaam gewaarborgd. Naast een douche met WhirlSpray-douchetechnologie opent en sluit de wc-deksel touch-free bij het naderen van het toilet. Alle functies kunnen bovendien worden bediend met de afstandsbediening en de AquaClean app. Deze functies zijn onder andere een aparte ladydouche, warme lucht föhn, geurafzuiging, TurboFlush spoeltechniek, warme toiletzitting, een oriëntatielichtje voor ’s nachts en instelbare temperatuur en -sterkte van het douchewater. De douchekop wordt daarnaast vooraf en achteraf automatisch gereinigd. Het touch-free doorspoelen na het gebruik van een douche-wc is een logische vervolgstap. De Geberit Sigma80 touch-free bedieningsplaat heeft een 2-toets spoeling en een besturingssysteem met elektronische spoelactivering. De toetsverlichting wordt geactiveerd bij nadering. De stroomvoorziening werkt via een extern voedingsapparaat op zwakstroom. De douche-wc heeft naast een externe netaansluiting ook een wateraansluiting nodig, die eenvoudig via het Geberit inbouwreservoir te verkrijgen is. De douche-wc’s van Geberit zijn gemakkelijk door één installateur te monteren.

Sensorkranen

De infraroodsensor van Grohe detecteert handbewegingen, zodat het water alleen stroomt wanneer het nodig is. Dit maakt wassen aangenaam en je bespaart kostbaar water en energie, waardoor de kraan perfect is voor thuis in de wc of in drukke openbare ruimtes. Grohe EcoJoy beperkt het watergebruik tot 5,7 l/min. De duurzame en glanzende Grohe StarLight chroom afwerking ziet er na jaren nog prachtig uit. Daarnaast is deze hygiënischer en eenvoudiger te reinigen doordat er minder contact met de huid is. Via de hendel aan de zijkant van de kraan regel je moeiteloos de watertemperatuur, die je overigens kunt begrenzen met behulp van een klein meegeleverd accessoire. Hierdoor bespaar je energie en verminder je de kans op verbranding. Deze geavanceerde mengkraan kun je in slechts enkele minuten installeren. De voorgeprogrammeerde instellingen zijn geoptimaliseerd voor de meeste wastafels en persoonlijke voorkeuren. Door je duim op de onderkant van de sensor te plaatsen, activeer je de reinigingsmodus die tijdelijk de waterstroom blokkeert. Met de Grohe afstandsbediening (36407001), die apart wordt verkocht en geschikt is voor andere Grohe-producten met infraroodsensor, kun je gebruikmaken van extra functies, zoals configuratie en monitoring. De mengkraan heeft een massief koperen body en wordt geleverd met een Eurostekker (EN 50075).