Toys or Tools?

Nieuwe speler op gereedschapsmarkt

Fieldpiece Instruments is een nieuwe speler op de Nederlandse HVACR-markt. Het van origine Amerikaanse bedrijf levert een gespecialiseerd aanbod aan gereedschapsartikelen voor de koude- en klimaattechniek. Een niche dus, vanwaar deze keuze?

IZ sprak erover met Bas Kamermans. Volgens de General Manager EMEA van Fieldpiece heeft de sector gespecialiseerd gereedschap nodig om in te kunnen spelen op de belangrijke trends.

Werkwijze
“De groeiende populariteit van natuurlijke koudemiddelen brengt een andere werkwijze met zich mee. Zo moeten installateurs bijvoorbeeld bij CO2 rekening houden met hogere drukken en bij propaan met een gas dat brandbaar is en explosief van karakter.”

Monitoring
“Daarnaast vragen opdrachtgevers steeds vaker om de monitoring van energieprestaties. Bovendien neemt door het gigantische tekort aan vakmensen de druk toe om zo snel en goed mogelijk het werk af te ronden.”

Niche
Deze en andere trends vragen om een specifieke benadering. “We leveren geen generiek gereedschap, maar hebben echt samen met de installateur ons assortiment aan oplossingen ontwikkeld om zijn werk gemakkelijker, beter en sneller te kunnen doen.”

Leesbaarheid
Dat klinkt als een verkooppraatje, dus verder doorvragen is wel geboden. Hoe geeft Fieldpiece hier in de praktijk handen en voeten aan? “We gaan met de monteur het veld in om mee te kijken waar die persoon tegenaan loopt en goed na te gaan hoe we het probleem het beste kunnen oplossen. Zo komen we op oplossingen die ogenschijnlijk simpel, maar eigenlijk heel doordacht zijn. Bijvoorbeeld een blauw LCD-display op onze manifold. Wij kiezen voor deze manier van weergeven, met grote letters en scherpe contrasten. Zo kan een monteur ook op het dak zijn scherm goed aflezen als hij bezig is met een installatie. Zelfs pal in de zon.”

Meer functies
Ook is er in bepaalde gevallen voor gekozen om meer functies samen te voegen in een instrument dan gangbaar is. “Bijvoorbeeld in onze multimeter, waar een W-monteur ook fasenrotatie mee kan meten.” Of, aansluitingen op andere hoeken, zodat een gereedschap makkelijker aan te sluiten is.

Ergonomie
Ergonomie blijft een punt van aandacht. “Wij gebruiken dezelfde materialen voor onze gereedschappen als concullega’s, zoals metalen en kunststoffen. Maar ons gereedschap heeft een krachtige grip en robuuste look en kan tegen een stootje. Je wilt als monteur geen ‘toys’ maar ‘tools’.”

Digitalisering
Zoals bekend moet gereedschap ieder jaar gekalibreerd worden volgens de BRL100. Uiteraard probeer je tussentijds alles in topconditie te houden. De huidige digitaliseringsslag die nu plaatsvindt in de HVACR-wereld, draagt daar ook een steentje aan bij, legt Kamermans uit. “Een analoge meter vertoont al snel afwijkingen. We zien nu dat digitaal en draadloos gereedschap aan populariteit wint. De meetgegevens kunnen overigens centraal worden verzameld en afgelezen op Job Link, een app die Fieldpiece heeft ontwikkeld.”

Blijvertje
Van digitale manifolds tot pompen, lekzoekers en elektrische meters. En van manometers tot weegschalen. Als nieuwe speler heeft Fieldpiece een breed aanbod voor de specialist in de koel- en koudetechniek. De verwachting is dan ook dat deze nieuwe Amerikaanse speler op de Nederlandse markt een blijvertje is 

Weegschaal

De eerste, draadloze, waterdichte weegschaal ter wereld die is goedgekeurd voor handelsdoeleinden: De Fieldpiece SRS3EC. De weegschaal combineert elektronica en robuuste materialen om te presteren op hoog niveau. Met de SRS3EC weegschaal kun je flexibel werken, in alle weersomstandigheden en voldoe je aan de EC-regelgeving.