Steeds makkelijker

WERKEN MET SMARTPHONE-ACHTIGE PRODUCTEN

Producten worden steeds slimmer. Ook – of misschien wel juist – producten bestemd voor de installatiebranche. Zo kan de installateur steeds meer gebruik maken van apparaten lijkend op en werkend als een smartphone. Een greep uit de mogelijkheden.

Waar ligt mijn gereedschap? Is iemand ermee bezig? Menig installateur zal zich in dit soort vragen herkennen. Maar zoeken is niet meer nodig als het aan Nanolink ligt. Het van oorsprong Deense bedrijf heeft een trackingsysteem ontwikkelt dat via een app laat weten waar materieel zich bevindt. Een tracker op het materieel stuurt continu een signaal naar de smartphone van de dichtstbijzijnde medewerker met een Nanolink-app. Een klik op de app is voldoende om de locatie van het materieel te bepalen. Bovendien is te zien welke collega het dichtst bij dat gereedschap is en kan direct met hem contact worden opgenomen.

Beheer op locatie

Een extra mogelijkheid is dat alle informatie over een stuk gereedschap of materieel, zoals handleidingen, rapporten en garantiebewijzen, in de servicemodule gelogd kan worden. Dit kan ter plekke via de app. Zo kan een medewerker bijvoorbeeld meteen relevante informatie over gereedschap toevoegen zodra hij het materieel ophaalt van een onderhoudsbeurt of een NEN 3140 keuring. Bovendien laat Nanolink tijdig weten wanneer gereedschap toe is aan een volgende onderhoudsbeurt of keuring.

Metingen rondom de cv

Ook rookgasanalyzers worden steeds slimmer. De nieuwe testo 300 met een 5” touch-display bijvoorbeeld, is als een smartphone te bedienen. Voor alle metingen rondom de cv-installatie zijn standaard menu’s aanwezig. Naast rookgasanalyse kunnen gasvoordruk, verschiltemperatuur, dichtheid van gasleidingen en luchttoevoer bij concentrische rookgasafvoeren gemeten worden. De standby-modus zorgt er voor dat de analyser met één druk op de knop klaar is om te meten, zonder wachttijd. In hoge resolutie zijn alle meetwaarden als grafiek of tabel te zien. Rapporten met alle gegevens over meetwaarden, klanten en cv-installatie kunnen direct op locatie worden opgesteld. Ook eigen commentaren zijn mogelijk. De klant bevestigt het werk van de technicus met een elektronische handtekening direct op het apparaat. Via wifi kunnen de rapporten direct naar kantoor of klant worden gestuurd. Ze worden bovendien opgeslagen in het instrument.

‘Klikbare sensor’

Ook Euro-Index heeft niet stilgezeten. Vrijwel alle modellen rookgas-, temperatuur- en drukmeters zijn uitgerust met bluetooth communicatie en een gratis app voor meetrapportage. Met CAPBs van Blauwe Lijn is het nu bovendien mogelijk om aanvullende meetfuncties toe te voegen aan deze instrumenten. Een CAPB bestaat uit een basishandgreep waarop een meetsensor wordt geklikt. Er zijn sensoren beschikbaar voor meting van o.a. druk, temperatuur, luchtsnelheid, luchtvochtigheid en koolmonoxide. Na het aanzetten maakt de CAPB via bluetooth automatisch contact. De meetwaarde wordt vervolgens toegevoegd aan het meetrapport van het instrument. Zo is het mogelijk om een drukmeting of gaslekdetectie uit te voeren en de meetwaarden toe te voegen aan het meetrapport van een rookgasmeter. Ook de tapwatertemperatuur en tapwaterhoeveelheid kunnen worden gemeten en direct worden uitgelezen terwijl het warmwatertoestel wordt afgeregeld.

Rookgasanalyse via smartphone

MW Instruments tot slot, brengt eveneens een rookgasanalysemeter op de markt die via de smartphone uit te lezen is. Het instapmodel Kimo Kigaz 80 bevat twee meetcellen (O2 en CO-H2) en is geschikt om cv-ketels mee af te stellen. Het instrument heeft de mogelijkheid om een externe printer aan te sluiten, waarbij de communicatie via infrarood loopt. De Kimo Kigaz Mobile app geeft de gebruiker de beschikking over real-time visualisatie van de metingen. Bovendien worden eerdere metingen bewaard. Ook kunnen de resultaten worden geëxporteerd naar PDF en rapporten direct via de app worden verzonden per e-mail 

Luchtsnelheid en verschildruk

De AirPro instrumenten, geleverd door Catec, meten draadloos luchtsnelheid en druk in combinatie met smartphone en app.

De eerste instrumenten uit deze serie zijn de luchtsnelheidsopnemer AP500 en verschildrukopnemer AP800 (zie hoofdfoto op de linkerpagina). Deze werken samen met de AirPro Mobile app, die in Basis, Advance en Professional uitvoeringen beschikbaar is met verschillende mogelijkheden voor documentatie, meet-calculaties en datalogging. Meetdata, foto’s en commentaar kunnen worden gedeeld en geëxporteerd naar rapporten.

De AP500 beschikt over een handvat, voorzien van klein display voor de meetwaarden en bluetooth communicatie. Verschillende meetvoelertypen kunnen op het handvat geplaatst worden. De kalibratiegegevens bevinden zich in de meetvoeler, zodat bij kalibratie alleen de meetvoeler geretourneerd behoeft te worden.

De AP800 kan worden gebruikt als verschildrukmeter voor filter en ruimtedrukmetingen of als luchtsnelheidsmeter in combinatie met een pitotbuis en is voorzien van een auto-zero functie.

Warmtebeelden via de smartphone

FLIR Systems heeft haar ONE Pro-serie uitgebreid met de ONE® Pro LT. Deze warmtebeeldcamera voor smartphones is bedoeld voor professionals met een wat kleiner budget. (adviesprijs €299,00 ex. btw). Een van de belangrijkste kenmerken is de gepatenteerde MSX®-beeldverbetering, die warmtebeelden en beelden van een optische HD-camera combineert tot haarscherpe beelden.